Duurzaam bouwen, verbouwen en wonen in 3 rendabele tips - Goedkoop.be

De 3 meest rendabele manieren om je woning te verduurzamen

Vincent Langeveld van Skydreams
Door Vincent Langeveld van Skydreams. Geplaatst door
Laatste update op 0 reacties

Ben jij van plan om je huis te verduurzamen of ben je simpelweg nieuwsgierig naar hoe je dit het meest rendabel kunt doen? Wij hebben de 3 meest rendabele methodes voor je uitgezocht. In dit artikel behandelen we kort enkele verduurzamingsprojecten zoals het plaatsen van zonnepanelen of het vervangen van de cv-ketel.

De cv-ketel vervangen

Het vervangen van je cv-ketel lijkt in eerste instantie niet een project te zijn waarmee je enorm verduurzaamt. Toch is dit een project dat je niet moet onderschatten. Hieronder leggen we je uit waarom.

  • Na gemiddeld 13-15 jaar is een cv-ketel aan vervanging toe. Na deze periode werkt de ketel nog wel, maar op een laag pitje. Als je een ketel van 15 jaar of ouder vergelijkt met een nieuwe HR-ketel, zal het rendement 35% lager zijn. Door de cv-ketel te vervangen bespaar je honderden euro’s aan stookkosten. Wees er dus op tijd bij.
  • Bij veel apparaten die stuk zijn, kunnen de vele reparaties net zoveel kosten als een nieuw apparaat. Dit is ook het geval bij cv-ketels. Het verspillen van zoveel geld is erg zonde. Is jouw cv-ketel stuk gegaan? Informeer dan bij een specialist die het OK CV-keurmerk bezit. Deze specialisten weten exact wat er aan de hand is met de cv-ketel en kunnen een goede inschatting maken van de toekomstige kosten.
  • Het energielabel van een woning is sterk afhankelijk van de energiezuinigheid ervan. Een cv-ketel beïnvloedt de energiezuinigheid van een huis behoorlijk. Een nieuwe cv-ketel kan er dus voor zorgen dat het energielabel een stapje omhoog gaat waardoor de waarde van de woning flink zal stijgen.

Zonnepanelen plaatsen

Steeds vaker zijn ze te zien op de Belgische daken: zonnepanelen. Hieronder verhelderen wij 3 misverstanden omtrent zonnepanelen.

  • Ten eerste zouden zonnepanelen duur zijn en niets opleveren nu er geen subsidies meer gegeven worden. Het plaatsen van de gemiddelde hoeveelheid zonnepanelen (6 stuks) levert op lange termijn zeer veel geld op. Het is zelfs zo dat deze investering zich met de gemiddelde hoeveelheid zonlicht in België na gemiddeld 8 jaar al terugbetaald heeft.
  • Een ander misverstand gaat over de levensduur van de zonnepanelen. Ze zouden slechts 10-15 jaar meegaan. Ook dit is niet waar. De zonnepanelen van nu hebben een gemiddelde levensduur van 30 jaar. Dat betekent dus 22 jaar lang winst aan energie die opgewekt wordt uit de panelen.
  • ‘’Voor zonnepanelen is een vergunning altijd verplicht’’. Ook dit is niet waar. Er zijn maar een paar gemeentes in België waar een vergunning nodig is voor het plaatsen van zonnepanelen. Raadpleeg jouw gemeente of dit ook voor jou geldt.

Dubbel glas plaatsen

Ook het plaatsen van dubbel glas is zo’n project waarmee je de duurzaamheid van je woning flink mee doet verhogen. Globaal gezien heb je 3 opties bij het kiezen van het dubbel glas dat bij jouw woonsituatie past.

  • De goedkoopste optie. De basisoptie is het simpele hoogrendementsglas (HR-glas). Hiermee voorkom je dat er warmte langs de kozijnen naar buiten gaat. Gewoon HR-glas kost gemiddeld € 80 per vierkante meter.
  • Klimaatregulerend glas. Voor wie in de winter een maximaal geïsoleerd raam wil en in de zomer de zon uit de kamer wil weren is er zonwerend glas. Dit glas heeft een hoge isolatiewaarde en laat minder zon door dan normaal glas. Hiermee blijft het koel in de zomer en zit je er in de winter toch lekker warm bij. Voor zonwerend glas betaal je gemiddeld € 110 per vierkante meter.
  • Het meest veilige glas. Het is een nachtmerrie voor veel ouders: spelende kinderen die door het glas heen vallen. Met veiligheidsglas voorkom je dat deze situatie zich voordoet. Dit type glas heeft een speciale coating waardoor het bijna onmogelijk is om het te breken. Naast het feit dat dit glas veilig is, isoleert het maximaal. Voor veiligheidsglas betaal je gemiddeld € 100 per vierkante meter.

 

Over de auteur

Vincent Langeveld van Skydreams

Vincent Langeveld werkt voor een aantal websites waarop hij interessante weetjes verzamelt over dakwerken, schilderen, isolatie, tuinen en zo meer. Hij weet dan ook alles over bouwen & verbouwen en deelt die kennis geregeld met jou via Goedkoop.be.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.