Solden België: online vs. offline shoppen, de ultieme test! - Goedkoop.be

Online vs. offline solden shoppen: de ultieme test!

Door
Laatste update op 0 reacties Meer Solden

Januari en dus weer tijd voor solden! Op onze redactie rees de vraag wat nu eigenlijk beter was: online koopjes jagen of de winkelstraten trotseren voor offline solden? Tijd dus voor de ultieme test. Ga je met me mee op mijn online versus offline soldentocht?

 

De voorbereiding

Mijn collega’s stelden een lijstje op met artikelen die ik tijdens de solden moest zoeken. Van een Levi’s skinny jeans over DKNY parfum tot een Braun scheerapparaat, werkelijk alle categorieën kwamen aan bod.

Eerlijk toegegeven, het was de eerste keer dat ik de solden met een licht gevoel van stress tegemoet ging. Hoe pak ik het aan? Waar moet ik op letten? De prijs is belangrijk, maar dat zijn andere factoren zoals gemak, beschikbaarheid en tijd ook. Wat wordt de uitkomst?

The day: 3 januari

Nu moet ik wel eerlijk toegeven dat ik een fervent online shopper ben die drukke winkelstraten en veel te warme pashokjes maar wat graag vermijdt. Met een peuter in huis blijft er ook weinig zin en tijd over om uitgebreid te gaan shoppen. Toch heb ik de test zo objectief mogelijk aangepakt. Het bracht mij tot een aantal interessante vaststellingen.

Les 1: voorbereiding is alles

Of je nu online of offline shopt, een goede voorbereiding op de solden blijkt essentieel.

Zorg dat je weet welke kledingmaat je hebt, zeker voor broeken is dit zeer handig. Offline stap je dan meteen naar de juiste stapel, online kun je je maat selecteren om de beschikbare selectie te verkleinen en zo je zoektijd in te perken.

Zeker voor elektro geldt dit ook. Wil je een nieuwe wasmachine, zoek dan vooraf al even uit wat je belangrijk vindt (bijvoorbeeld de energieklasse, het aantal kilo’s was, de functies op het toestel…). Of je nu online reviews leest of je al even offline laat adviseren, maak van jezelf een geïnformeerde klant.

Tijdens de solden zelf rest je dan alleen nog prijzen te vergelijken. Dat blijkt online echt een pak simpeler dan offline. Geen drukte, alleen jij en je computer, met het internet als gigantisch grote winkel. Efficiënt!

Ik stelde zelfs vast dat bepaalde artikelen offline niet afgeprijsd waren, terwijl ze dat online wel waren, bij dezelfde winkel.

Jij bent een goed geïnformeerde, doelbewuste koopjesjager? Shop online, je efficiënte zelf zal je dankbaar zijn.

Tip: Toch even de gezellige soldendrukte in de winkelstraat opsnuiven? Maak vooraf een lijstje met wat je nodig hebt, zodat je niet verleid wordt door allerlei onnodige spullen.

Les 2: de ene aankoop is de andere niet

Laten we even dieper ingaan op het vergelijken. Op mijn shoplijstje stonden kleren en schoenen, maar ook speelgoed, parfum of elektro. Die drie laatste zijn makkelijkst te vergelijken.

Stel, je wilt een Philips Viva Collection Airfryer. Makkelijk zat, je weet wat je wil, rest alleen nog het vergelijken. Offline stap je naar verschillende elektrozaken, online doorloop je hetzelfde proces via een vergelijker of door de webshops waar je graag winkelt even naast elkaar te zetten.

De elektrospullen, het speelgoed en het parfum op mijn lijstje online en offline vergelijken was dus een koud kunstje. Online vind je binnen luttele minuten verschillende aanbiedingen, offline werkt het iets moeilijker. Je moet meerdere winkels binnenstappen en als de eerste dan net de goedkoopste was, mag je nog eens terugkeren ook. De kortingen online en offline verschillen niet in die mate dat het een of het ander interessanter is, dat werd me al snel duidelijk. Qua gebruiksgemak wint online dan wel.

Voor fashion wordt het al een ander verhaal. Een bepaald type sneakers kun je wel makkelijk vergelijken, maar bij kleding heb je doorgaans slechts een vaag idee van wat je wil. Je denkt aan een blauwe jeans of zoekt een zwart jurkje, maar dan nog blijft het aanbod merken en modellen enorm. Een-op-een vergelijken wordt hier al iets moeilijker. Wil je daarom toch liever al passend vergelijken, kies dan voor offline shoppen.

Tip: Toch online mode shoppen? Bekijk even de retourmogelijkheden van de webshop. Eventueel bestel je alles waartussen je twijfelt en pas je in alle rust thuis. Wat niet past, stuur je terug.

Ben je een echte prijsjager die voluit voor de laagste prijs gaat? Online maak je de beste vergelijking!

Les 3: kies voor andere shopervaringen

 

Prijzen vergelijken mag dan wel makkelijker zijn online, het bezorgt je toch niet dezelfde shopervaring als offline. In de winkelstraten ga je voor onverwachte ontdekkingen. Je shopgezelschap port je aan om dat ene kleedje te passen, dat je op het eerste gezicht niets lijkt. Het past als gegoten en hup, je krijgt er 70% korting op. Wie weet wordt het nog wel een favoriet in je kast.

Als ik even mijn eigen shopgedrag analyseer, vertrek ik online toch minstens van een basisidee. Zelden zit ik gewoon doelloos rond te kijken in het aanbod. De kans dat ik dus onverwachte spullen vind, is eerder klein. Het is bovendien niet meteen een sociale bezigheid, in je eentje achter je computer, tablet of mobiele telefoon.

Geef je je graag over aan het aanbod van het moment? Heb je een neus voor koopjes? Trek dan maar naar de winkelstraat en geef je over aan de soldendrukte.

Conclusie: Combineer!

Er valt voor beide manieren van shoppen iets te zeggen. Online shoppen is de perfecte uitkomst voor wie snel de hoogste kortingen wil op artikelen van op het verlanglijstje. Wil je bovendien nog wat extra korting? Wij hebben verschillende kortingscodes die gelden bovenop de afprijzingen.

Ga je voor de complete soldenervaring met een vriendin, je moeder of zus? Spullen uitkiezen voor elkaar, rechtuit je mening geven in het pashokje en niet te vergeten, op tijd en stond pauzeren bij een koffie… Dan blijven de offline solden helemaal jouw ding.

En hé, waarom zou je er geen combinatie van maken? Je kleerkast offline aanvullen, maar wel online speuren naar de hoogste korting op een nieuwe smartphone? Het kan!

Wil je alvast alle online promoties van verschillende webwinkels vergelijken? Kijk dan even op onze Solden themapagina en ontdek alle kortingen!

> Naar Solden themapagina

Veel shopplezier!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.