Private lease of zakelijke lease; de voor- en nadelen - Goedkoop.be

Auto leasen? Alle voor-en nadelen op een rijtje!

Door
0 reacties

Of je nu zzp’er bent, directeur van een groot bedrijf of simpelweg iemand die een auto wilt zonder al het spaargeld op te maken: een leaseauto kan een goede optie zijn. Maar wat zijn de voordelen en nadelen? Ben je beter af met het kopen van een tweedehandsje of bespaar je meer door te leasen? Lees snel verder over de ins en outs van autoleasing.

Leasen, wat houdt dat in?

Een leaseauto is een auto die voor een bepaalde tijd beschikbaar is voor een gebruiker. Een leasemaatschappij verhuurt als het ware de auto voor een maandelijks bedrag, waarbij zij meestal de kosten voor onderhoud, wegenbelasting en reparaties voor rekening nemen.

Om vervolgens maar even wat vaktermen uit de weg te hebben; in België zijn er twee soorten leasing, namelijk de financiële en operationele leasing. Bij die eerste heb je vaak een contractduur van 2 tot 5 jaar, waarbij je zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud van de auto. Ook kun je aan het eind van het contract de auto afbetalen (kopen) voor een bedrag dat aanzienlijk kleiner is.

Bij operationele leasing wordt de auto dan weer gehuurd met bijkomende diensten. Je bent niet verantwoordelijk voor het onderhoud en andere uitgaven, zodat je je verder weinig zorgen hoeft te maken. Dit heet een all-in pakket. 

Voor een bedrijf of voor jezelf?

Niet alleen als werkgever of zzp’er is er de mogelijkheid te leasen. Naast een zakelijke lease, waarbij je een auto van je werkgever krijgt, is er private lease voor particulieren. Hierbij geniet je van soortgelijke voordelen en betaal je eveneens een maandelijks bedrag. 

De voordelen en nadelen

Operationeel of financieel, zakelijk of privé: wat is nu de beste keuze? Daarvoor kijken we eerst naar de voor-en nadelen. Hieronder hebben we de voor-en nadelen op een rijtje gezet:

Voor particulieren

Voordelen:

  1. Je merkt het al: bij een leaseauto hoef je je behalve benzine en een maandelijks bedrag geen zorgen te maken over andere uitgaven. Zeg maar dag tegen rijbelasting, afschrijvingskosten, verzekeringen en jaarlijkse onderhoudskosten.
  2. Je hoeft geen voorschot te betalen.
  3. Als huurder hoef je de auto niet in te schrijven.
  4. Is het moeilijker om een lening te krijgen voor de aankoop van een auto, dan is leasing een prima oplossing.

Nadelen:

Geen gedoe. Of toch wel? Het klinkt allemaal mooi, rijden in een nieuwe leaseauto. Toch zijn er bij private leasing wel enkele nadelen.

  1. Hoe meer kilometers je mag rijden volgens het leasingcontract, hoe hoger de huurprijs. Kom je boven dit aantal kilometers, dan betaal je nog een extra bedrag per gereden kilometer bovenop de maandelijkse huurprijs.
  2. Bij het leasen van een auto zijn kosten zoals benzine, carwash en verkeersovertredingen nog wel voor eigen rekening.
  3. Nadat het leasecontract verlopen is, moet je als consument de auto in perfecte staat terugbrengen. Zit er een kras op de lak of viezigheid in de bekleding, dan betaal je hier ook voor.
Gouden tip van Goedkoop.be

Besluit je nu je de voor-en nadelen gelezen hebt, een auto te kopen? Dan moet er ook een autoverzekering komen. Besparen op jouw autoverzekering? Je leest er hier in ons artikel 'Besparen op je autoverzekering? Zo doe je dat!' alles over.

Voor werkgevers

Voordelen:

Voor bedrijven zijn leaseauto’s fiscaal aantrekkelijk, want er is geen flink bedrag in een keer nodig om de auto te betalen. De kosten zijn van tevoren bekend, wat zowel administratief als financieel voor veel ademruimte zorgt. 

Nadelen:

Een nadeel is echter dat de gebruiker met zijn auto maar een beperkt aantal privékilometers mag maken. Wordt dit meer, dan moet je als werkgever jaarlijks een aantal procent bij het salaris van de medewerker optellen, waardoor het nettoloon een stuk lager uitvalt. Dit heet fiscale bijtelling. Let wel, niet iedere leasemaatschappij hanteert deze regeling.

Wanneer is leasen voordelig?

Een antwoord is moeilijk, want het verschilt per bedrijf en gebruiker. Het is lastig van tevoren vast te stellen wat voor kosten het met zich meebrengt. Een leaseauto heb je al vanaf 200 euro per maand met weinig extra’s. Voor een stadsauto waar je 10.000 kilometer per jaar in wilt rijden kom je al gauw op een bedrag van minstens 250 euro per maand en hoger. Heb je als particulier een vast inkomen of een lening afgesloten? Dan is leasen wellicht een goed idee.

Veel spaargeld? Dan is een tweedehands of nieuwe auto kopen toch handiger en voordeliger. Het beste is, voor zowel zakelijk als private lease, om leasemaatschappijen te vergelijken. Let hierbij op het aantal kilometers en de minimale leaseperiode. Vaak hebben zij online een leasecalculator, waarmee je berekent welke lease voor jou geschikt is. Bespreek het eventueel met een accountant of belastingadviseur, deze kan vaak goed inschatten wat het beste is.

Tip: Houd promoties zeker in de gaten. Via zo’n promotie ben je wellicht wel goedkoper uit wanneer je een auto least. Wees er wel snel bij en niet kieskeurig, deze promoties zijn van korte duur en je kunt vaak het type auto waarin je rijdt niet zelf kiezen.

Let op

  • Kijk altijd naar de kleine lettertjes bij het ondertekenen van een leasecontract.
  • Sluit pechhulp af in het buitenland. Bij veel contracten zit dit vaak niet inbegrepen.
  • Naast de meeste leasemaatschappijen zijn er ook enkele websites met leasecalculators.

 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.