Werken in Nederland; hier let je op (deel 1) - Goedkoop.be

Een job in Nederland: het werkt zo! (1)

Door
Laatste update op 0 reacties

Al een tijdje zit je zonder werk. Je vorige werkgever heeft je moeten laten gaan of het bedrijf voldeed, om wat voor redenen dan ook, niet meer aan je verwachtingen. Het eerste wat je nu te doen staat, is een andere baan vinden. Er zal toch brood op de plank moeten komen. In eigen land wil het niet vlotten met je sollicitaties. In buurland Nederland daarentegen, liggen de banen in jouw werktak, voor het oprapen. Een goede optie!

De kilometers zijn nog te overbruggen. Maar hoe zit het met de fiscale zaken en de sociale zekerheid? Die zijn in elk land verschillend.  Waar op te letten en wat moet er geregeld worden? Ga je er met loon op achteruit? Allemaal zaken waarvan je uiteraard op de hoogte wilt zijn, voordat je ja zegt tegen een job in het buitenland.

Goedkoop.be stapte de grens over om meer duidelijkheid te krijgen over de belangrijkste zaken die komen kijken bij een job in Nederland.
 

Elke situatie is anders en heeft zo zijn uitzonderingen, dus beperkten we ons tot het algemene plaatje voor de ‘grensarbeider’. Ga je werken in Nederland, dan is het altijd verstandig om je goed te laten informeren. zo haal je er voor jou het meeste rendement uit en betaal je zeker niet te veel  belastingen of verzekeringen.

Omdat het om heel wat informatie gaat, komt in dit eerste deel met name de zorgverzekering aan bod. Wat verder nog behandeld wordt; belasting betalen en zaken betreft kinderbijslag, pensioen en eventuele werkeloosheid.

Stap 1: Burgerservicenummer aanvragen

Ga je als werknemer aan de slag in Nederland, dan is het eerste wat je doet, een burgerservicenummer aanvragen. Dit nummer is nodig om alle sociale en fiscale gegevens in Nederland te registreren.

Dit burgerservicenummer kun je aanvragen bij één van de 18 gemeenten met een inschrijfvoorziening in Nederland. Voor meer informatie kun je altijd terecht bij de Nederlandse belastingdienst.

Stap 2: Sociale verzekeringen regelen

Heb je bij een Nederlandse werkgever een arbeidsovereenkomst ondertekend en werk je meer dan 25% van de arbeidstijd in ons buurland, dan zal je ook sociaal verzekerd zijn in je werkland.

Werk je voor je Nederlandse werkgever ook gedeeltelijk in België en dit is minstens 25% van je arbeidstijd of je hebt nog een tweede job in België (de Nederlandse werkgever moet hier altijd van op de hoogte gesteld worden), dan verschuift de sociale zekerheid ook naar België.

Laat je altijd extra informeren als er sprake is van meerdere banen in Nederland en België en voorkom zo financiële tegenvallers.

Rijksregisternummer (niet geldig in Nederland) = Burgerservicenummer
RSZ = Premie (vergelijkbaar)
Mutualiteiten/ziekenfondsen = Zorgverzekeraars

Verplichte ziektekostenverzekering

In Nederland sociaal verzekerd? Dan ben je ook verplicht (volgens Nederlandse wet) om je tegen ziektekosten te verzekeren. Na aanvang van de job in Nederland, moet je je binnen de 4 maanden aansluiten bij een zorgverzekeraar naar keuze.

Je kiest daarbij uit een restitutiepolis en een naturapolis. Een belangrijk verschil tussen deze twee, is dat je met een restitutiepolis zelf je arts en andere zorgverleners mag kiezen. Om de zorg zo goedkoop mogelijk in te kopen, sluiten verzekeraars contracten af met zorgverleners. Als de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten met je arts of behandelaar, wordt de zorg in principe volledig vergoed.

Door die keuzemogelijkheid is een restitutiepolis is vaak wat duurder dan een naturapolis, waarbij je wat minder vrijheid hebt in het kiezen van je zorgverlener.

Als grensarbeider heb je ook nog de volgende keuzes die gelden voor zowel de natura- als de restitutiepolis:

- Je maakt gebruik van zorg in Nederland en dient vervolgens de rekening in bij de Nederlandse
gekozen zorgverzekeraar. Het zal in de meeste gevallen voor 100% worden vergoed. Sommige diensten, zoals tandarts en physiotherapeut, vallen hier buiten. Hiervoor kun je een aanvullende verzekering afsluiten.

- Je maakt gebruik van zorg in België en dient de rekening in bij het Belgische ziekenfonds. Vergoeding is volgens Belgische maatstaven.

- Je maakt gebruik van zorg in België en dient de rekening in bij de Nederlandse zorgverzekeraar. Je dient verder niets in bij je Belgische ziekenfonds.  Vergoeding is volgens Nederlandse maatstaven m.u.v. bijvoorbeeld tandarts.

In het geval van een naturapolis hoef je in Nederland dus alleen een basisverzekering af te sluiten (geen aanvullende pakketten).

Bij een naturapolis kun je kiezen voor een eigen risico van maximaal €875 per jaar (€500 vrijwillig, €375 verplicht). Wie in Nederland woont en het hoogste eigen risico kiest, neemt de eerste €875 aan kosten voor eigen rekening. Ben je grensarbeider en je kiest voor zorg in België en vergoeding volgens Belgische maatstaven, dan geldt dit eigen risico niet voor jou. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager het maandelijkse premiebedrag dat je betaalt aan je zorgverzekeraar. Zonder eigen risico ben je ongeveer €90 à €95 aan premie per maand kwijt.

Om ook in België gebruik te maken van de gezondheidszorg en het terugbetalingstelsel, dien je aangesloten te blijven bij je mutualiteit.

De meeste grensarbeiders kiezen voor een naturapolis met het hoogste eigen risico van €875 en maken enkel gebruik van de zorg in België en combineren dit met een Belgische hospitalisatieverzekering.

Let wel: als er toch beroep gedaan wordt op de gezondheidszorg in Nederland (bvb bij een (arbeids)ongeval), zijn de eerste €875 voor eigen rekening!

Partner en kind(eren) meeverzekeren?

Het is afhankelijk van een aantal zaken of je partner en/of kind(eren) in Nederland meeverzekerd.
Geen verzekering in Nederland:

  • Je partner werkt in het woonland of krijgt daar een uitkering;
  • Is je partner in het woonland verzekerd, dan zijn de kinderen dit ook.

Ben je alleenstaande ouder of alleenverdiener dan moeten partner en/of kind(eren) meeverzekerd worden in Nederland. Dit gebeurt door aansluiting bij het Zorginstituut Nederland. Daarnaast blijven de meeverzekerde familieleden lid van een Belgisch ziekenfonds.


Omdat dit al heel wat te verwerken informatie is, bespreken we in een volgend deel pas de zaken rondom o.a. kinderbijslagen, pensioen en belasting betalen

Bron: www.eures-emr.org
Bron: www.euregio.org
Bron:
www.acv-online.be

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.