Zelf chips maken: met deze recepten zal het zeker smaken! - Goedkoop.be

Zelf chips maken: met deze recepten zal het zeker smaken!

Yvonne
Door Yvonne
0 reacties

Hmm, een avondje bankhangen met een goede film of serie erbij, het enige dat nog ontbreekt is een lekkere versnapering. Je herkent het vast wel: je grijpt al snel naar die zak chips. Lekker krokant, vet en zout! Helaas ook superongezond…

Daarom vonden we het bij Goedkoop.be tijd om je gezondere alternatieven voor te schotelen, want de lekkerste en gezondste chips maak je in een handomdraai zelf. Vanaf nu smul je van je eigengemaakte, gezondere variant!

De meeste chips levert je per 100 gram rond de 500 calorieën. Erg veel, als je uitgaat van een dagelijkse behoefte van 2000 à 2500 calorieën per dag. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hoeveelheid vetten en koolhydraten. Daarbij zit er in een zak chips vaak meer dan 100 gram. Hoe vaak heb je al een hele zak in één avondje achterover geslagen?

Zelf gezonde chips maken

zoete aardappelchips

Juist ja, stiekem krijgen we door deze slechte gewoonte heel wat overtollige energie binnen. En helaas weten we ook dat ieder pondje door het mondje gaat. Gelukkig zijn er een aantal gezondere ‘chips-alternatieven’, die vergelijkbaar smaken, maar minder slecht voor je zijn. Wij zetten er graag een aantal voor je op een rijtje.

#1 – Wie zoet is krijgt lekkers… Zoete aardappelchips

Zoete aardappel bevat weinig calorieën (85 per 100 gram) en is daarom perfect om chips van te maken. Schil de aardappelen en snij ze in dunne schijfjes, bijvoorbeeld met een kaasschaaf. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en doe een klein beetje olie op de schijfjes. Voeg zout en kruiden naar wens toe. Paprikapoeder doet het ook goed op deze chippies.

De oven verwarm je voor op 150 graden. Bak ze in 15 à 20 minuten lekker knapperig. Even laten afkoelen en aanvallen maar!

#2 – Buit je fruit uit… Fruitchips

Smoothies, fruitsalades en sorbets kennen we voortaan wel, daarom gaan we voor een nieuwe variant: fruitchips. Hoe maak je dat? Het kan van verschillende soorten fruit, maar toppers zijn toch echt banaan en appel.

bananenchips
  • Appel: ga bijvoorbeeld voor Elstar appels. Snijd ze in dunne schijfjes en voeg naar wens kaneel toe. Let er op dat je de schijfjes goed over de bakplaat verdeelt. Verwarm voor op 100 graden en laat zo’n 2,5 uur bakken.
  • Banaan: snijd dit gele fruit in plakjes van enkele millimeters en zorg ook hier dat de plakjes elkaar niet raken op de bakplaat. Verwarm voor op 80 graden en bak zo’n 1,5 uur door.

Check zeker af en toe hoe je chips erbij ligt, afhankelijk van de gesneden dikte moet je chips wellicht iets eerder uit de oven. Laat je zelfgemaakte snack daarna een geruime tijd afkoelen voor de beste smaak.

#3 – Sla een pastinaak aan de haak… Pastinaakchips

Pastinaakchips is overheerlijk en mag daarom zeker niet in dit lijstje ontbreken. Het is mijn persoonlijke favoriet, want het is simpel en snel te maken en ook nog eens heel erg lekker! Hoe ga je te werk?

pastinaakchips

Schil de pastinaken met een kaasschaaf en snij er daarna dunne plakjes van. Verspreid ze over de bakplaat, doe op elk schijfje een vingertipje olie en strooi er nu aardappelkruiden over.

De oven verwarm je voor op 160 graden en bak je schijfjes in zo’n 20 minuten goudbruin. Vaak kom je als tip tegen om ze eerst af te laten koelen, maar zelf vind ik ze warm het lekkerst. Aan jou de keus natuurlijk, het wordt in ieder geval smullen!

Extra tips

  • Je kunt je zelfgemaakte chips ook frituren in olie. Voor de smaak is dit echter helemaal niet noodzakelijk. Bovendien is chips uit de oven veel gezonder.
  • Er zijn nog veel meer manieren om zelf chips te maken, veel groenten zijn er perfect voor, zoals boerenkool, rode biet en winterpeen. Leef je eens uit in de keuken en probeer verschillende varianten, zo kom je erachter welke je het lekkerst vindt.

Tóch voorverpakte chips: welke chips is het gezondst?

Kun je nu echt niet van de zakken chips afblijven? Dan ben je misschien nieuwsgierig naar de minst ongezonde opties. Het is lastig te zeggen, want het ligt er maar net aan hoeveel belang je hecht aan het aantal calorieën, de hoeveelheid zout en het aantal toegevoegde ingrediënten. Deze kunnen met elkaar in contrast staan. Wij geven je alvast een aantal tips mee.

chips eten
  • Naturel- of paprikasmaak? Het zal je misschien verbazen, maar paprikachips bevat over het algemeen zo’n 10 kcal minder dan naturel. Paprikachips bevat dan wel weer meer zout en suiker.
  • Qua toevoegingen van allerlei poedertjes en kleurstoffen is paprika de grote winnaar. Naturel is echt naturel (aardappelen, zonnebloemolie en zout), terwijl je in paprika o.a. diverse aroma’s, uipoeder, fructose, kleurstof, zuurregelaars en zout aantreft.
  • Ovenchips, light chips of het origineel? Ovenchips! Die bevat maar liefst zo’n 80 kcal minder dan de light variant. En de light variant is dan weer zo’n 50 kcal lichter dan de gewone variant. Kortom, grote verschillen.
  • Bepaalde soorten chips, zoals Pringles, Nibbits, Bugels, Hamka’s en Doritos, verschillen heel erg in calorieën, dus check altijd even de verpakking van jouw favoriet om te kijken of er gezondere alternatieven zijn. Let op, bijna alle chips die afwijkt van naturel bevat veel smaakversterkers. E-nummers in overload!
  • Laat je niet verleiden door voorverpakte ‘groentechips’, want die bevatten namelijk (bijna) net zoveel calorieën.

We hopen dat je met deze tips heerlijk en minder ongezond kunt snacken, smakelijk!

Over de auteur

Yvonne

Het is altijd fijn om interesses te combineren. Aan mijn passie voor beauty en lifestyle hangt best een flink prijskaartje. Gelukkig ontdek ik ook steeds de hoogste kortingen en codes, zodat ik dat trendy paar schoenen, fijn dagje wellness of de nieuwste nagellak toch voordelig koop. Vind je op Goedkoop.be niet meteen een code voor Sarenza, Albelli of een andere webshop? Spreek me even aan, ik ga voor je op zoek.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.