Dagen zonder vlees of gewoon minder vlees eten? - Goedkoop.be

Dagen zonder vlees of gewoon minder vlees eten?

Door
0 reacties

Ken jij het initiatief Dagen Zonder Vlees? Jezelf uitdagen en minder vlees eten, het is niet alleen goed voor het milieu, je kan zo ook wat meer variatie brengen in je dagelijkse maaltijden.

Je vraagt je waarschijnlijk af 'Waarom zou ik nu minder of geen vlees eten?', 'Is het niet duur en ingewikkeld om zonder vlees te koken?' en 'Is dat niet ongezond?'. Ik ging het allemaal voor jou na.

Wat is Dagen Zonder Vlees?

Sinds 2011 werd er jaarlijks een maand Dagen Zonder Vlees georganiseerd. De laatste editie dateert van 2017. De bedoeling hiervan was vooral om mensen bewuster te maken van de klimaatverandering & milieuproblemen én hoe veel vlees en vis eten daartoe bijdraagt!

Sinds vorig jaar is dit initiatief officieel voorbij. Steeds meer mensen, ook bv's, schaarden zich achter het initiatief. De organisatoren beschouwden het project als geslaagd. En nog steeds is het thema actueel, met de klimaatbetogingen, petities en studenten die staken voor het klimaat.

Is vlees eten echt zo slecht voor het milieu?

Minder vlees etenJa, absoluut. Er zijn verschillende redenen waarom veel vlees eten een negatieve impact heeft op het milieu. De meest voor de hand liggende is dat vee methaan uitstoot, dat naast CO2 één van de belangrijkste broeikasgassen is, verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

Maar de belangrijkste reden heeft niets te maken met de dieren zelf, maar alles met de impact van het veevoer dat deze dieren consumeren. Om 1 kg vlees te produceren is 5 kg plantaardig voer nodig, zo blijkt uit onderzoek.

Dat veevoer moet geteelt worden op gigantische oppervlaktes landbouwgronden, moet vervoerd worden door vliegtuigen & vrachtwagens en er is veel water & meststof voor nodig.

Moest er enkel landbouwgrond nodig zijn voor plantaardig voedsel voor de mens, dan zou er een enorme opperlvlakte van de aarde vrij zijn om bv. bomen te planten, die juist CO2 opnemen.

Goedkoop en gemakkelijk vegetarisch koken

zonder vlees kokenGewoon een stukje kip, worst of steak met aardappelen, het lijkt gemakkelijker dan op zoek te gaan naar lekkere en simpele vegetarische gerechten, niet waar? Vegetarische gerechten kunnen bovendien ingewikkeld en duur zijn, omdat er bijvoorbeeld speciale kruiden of ingrediënten inzitten die je enkel in speciaalzaken vindt. Maar het kan ook anders. Enkele tips.

Een van de meest eenvoudige manieren om zonder vlees te koken is gebruikt te maken van vegetarische kookboxen. Dit kan bijvoorbeeld bij HelloFresh en Marley Spoon. Je krijgt dan een aantal keer per week of elke dag een box met ingrediënten en recepten. Je hoeft je dan geen zorgen te maken dat je bijvoorbeeld niet alle ingrediënten zal vinden of welk gerecht je zou maken. Heel leuk voor wie weinig tijd heeft!

Anderzijds bestaan er tal van vegetarische recepten die weinig tijd in beslag nemen. Op de website recepten.be kan je eenvoudigweg zoeken op vegetarisch of veganistisch en je krijgt meteen tal van gerechten te zien. Verder bestaan heel wat goede vegetarische kookboeken. Onze tips: De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool, Honger van Mme Zsazsa en Vegalicious van Alice Hart. Je kan deze online kopen op bol.com, dus je moet er zelf de deur niet voor uit.

Kortingen en winkelen bij de goedkoopste supermarkten

vegetarisch etenProfiteren van kortingen in de winkel doe je door regelmatig winkelfolders door te nemen, kortingsbonnen af te drukken of vooral te koken met ingrediënten die momenteel afgeprijsd zijn. Op de site winkelfolders.be worden wekelijks folders geüpload met tal van kortingen en terugbetalingsacties. Die kan je dus gewoon online bekijken.

Verder kan je besparen door je groenten en fruit te kopen bij de goedkoopste supermarkten. Uit recente consumentenanalyses blijkt dat Colruyt, Lidl en Aldi de goedkoopste winkels in België zijn, met Colruyt op nr. 1.

Via Collect&Go kan je trouwens alles online bestellen en daarna gewoon je boodschappen gaan ophalen in je dichtsbijzijnde winkel. En Carrefour levert zelfs aan huis. Die dienst heet Carrefour Drive. Extra handig als je geen tijd hebt om naar de supermarkt te gaan.

Is volledig vegetarisch eten nu echt ongezond?

Om gezond en gelukkig te zijn moeten we voldoende vitamines en mineralen opnemen. Dat is pure logica. Ijzer zit bijvoorbeeld in grote hoeveelheden in rood vlees, vis en kip. Het is in die zin dus gemakkelijk om voldoende voedingsstoffen op te nemen als je af en toe vlees eet. Ga je voor een volledig vegetarisch dieet, dan moet je een beetje opletten dat je niets tekortkomt. 

Dat betekent echter niet dat je niet perfect gezond kan leven als vegetariër. Je moet er gewoon wat meer moeite voor doen en uitkijken naar voldoende alternatieven en vleesvervangers. In noten, eieren, bonen en spinazie zit bijvoorbeeld veel ijzer. Door voldoende van deze producten te eten kan je dus eventuele ijzertekorten voorkomen. Op de website van Gezondleven vind je tal van tips om gezond als vegetariër door het leven te gaan. 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.