Dagen zonder vlees 2016: Goedkoop.be doet mee! - Goedkoop.be

40 Dagen Zonder Vlees, wij doen mee!

Door
0 reacties

40 Dagen Zonder Vlees; wij van Goedkoop.be gaan de uitdaging aan! We proberen vanaf Aswoensdag (10 februari) tot de zaterdag voor Pasen (26 maart) te eten zonder daarbij vlees én vis te nuttigen. Om te zien hoe lastig of gemakkelijk vegetarisch eten kan zijn en of/wat voor een invloed het weglaten van vlees en vis heeft op je fysieke en eventuele mentale toestand, houdt Lieke van Goedkoop.be een uniek dagboek bij.

Maar er is meer! Om ons eens, voor een aantal weken, compleet in het leven van een vegetariër te storten, hebben we er voor onszelf nog een kleine uitdaging aan vast gebonden. Nieuwsgierig naar wat dat is? Lees snel verder!

Het initiatief

Voordat we uit de doeken doen wat onze extra uitdaging is, vertellen we even in het kort wat de campagne Dagen Zonder Vlees nu precies inhoudt. DZV is een bewustwordingscampagne over de invloed van onze eetgewoonten op het milieu. Het concept van DZV is eenvoudig: 40 dagen minder vlees en vis eten. En het liefst met zo veel mogelijk mensen.

Een tijdje terug kwam het initiatief (40) Dagen Zonder Vlees aan ons voorbij. Na zelf wat gelezen te hebben over dit initiatief dachten we direct, hier gaan we iets mee doen. Want hoe belangrijk is het om vandaag de dag eens stil te staan bij de steeds grotere problemen rondom het klimaat en de rol die België hierin speelt. Ons land staat namelijk in de top vijf van landen met de grootste ecologische voetafdruk ter wereld.

Ecologische Voetafdruk: je kunt meten hoeveel ruimte nodig is voor de productie van wat we gebruiken en de opname van de CO2 die we uitstoten. Deze ruimte kan omgerekend worden naar de hoeveelheid productief land, in gha (mondiale hectare) gemeten.

Ons eetgedrag, en dan met name de vleesconsumptie, is één van de hoofdoorzaken van klimaatverandering. De veeteelt stoot meer broeikasgassen uit dan de transportfactor. Met de 40 Dagen Zonder Vlees campagne willen de initiatiefnemers de Belg aan het denken zetten en bewust laten worden van het feit dat we ook met veel minder vlees én vis kunnen.

Iedereen kan meedoen

Bekende Vlaming, bedrijf of burger, iedereen kan meedoen aan het  Dagen Zonder Vlees initiatief. Op www.dagenzondervlees.be kun je je inschrijven en straks, wanneer de ‘vasten’ start, precies bijhouden hoeveel je het milieu spaart met je deelname. Doe je met ons mee? Via deze link kun je als lid van Goedkoop.be inschrijven http://www.dagenzondervlees.be/groepen/goedkoop-be/.

Extra uitdaging

Een gezonde maaltijd bereiden zonder vlees en vis, het is tegenwoordig niet meer zo lastig als het een aantal jaren terug was. Met vleesvervangers en heel wat recepten in kookboeken en op het internet, zet je zo een gezonde, smakelijke maaltijd op tafel.  Maar hoe zit het als je ergens op restaurant gaat of je wilt laten thuis bezorgen? Om dat ook eens te bekijken vanuit het oogpunt van de vegetariër, bedachten wij het volgende:

  • de eerste 10 dagen van de periode doen we zelf boodschappen bij de supermarkt en zoeken we naar eventuele vleesvervangers en vegetarische recepten;
  • de volgende periode van 10 dagen schakelen we ‘de hulp’ in van HelloFresh en testen we de Veggiebox. HelloFresh stelt iedere week een box samen vol verse ingrediënten en originele recepten. Hiermee kook je de lekkerste unieke recepten, die ook nog eens heel gezond zijn;
  • de 10 dagen daarna Goedkoop.be buiten de deur eten. Wat zijn de mogelijkheden in diverse eetgelegenheden? We zijn benieuwd;
  • Wat rest, is het fenomeen thuisbezorgen. Ben je beperkt in keuze of zijn er voldoende opties, wij proberen het te achterhalen.

Diegenen die meegeteld hebben, zullen ontdekt hebben dat de 40 Dagen Zonder Vlees campagne iets langer duurt dan 40 dagen (tussen Aswoensdag en Pasen liggen in feite 46 dagen. Toch spreekt men van de Veertigdagentijd omdat men de zes zondagen traditioneel niet meetelt).
De laatste dagen van onze deelname zullen we dan ook vrij invullen (uiteraard nog steeds zonder vlees en vis) en uiteindelijk afsluiten met een verslag van onze algemene ervaringen en bevindingen.

Hoe zit het met jouw vleesconsumptie? Ieder dag vlees (of vis) of eet je ook wel eens vegetarisch? Zou deelname aan dit initiatief iets voor jou zijn? Laat jouw mening over de DZV campagne eens achter in een reactie hieronder.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.