Leuke dingen om te doen: binnenactiviteiten voor kids - Goedkoop.be

Een beetje regen houdt ons niet tegen: binnenactiviteiten tijdens de zomervakantie

Door
0 reacties

De zomer in België laat het een beetje afweten. Ben je net terug van een heerlijke vakantie en wil je de kinderen nu ook bij mottig weer nog enkele uren zoet houden? Of heb je helemaal geen reisplannen en raken de binnenspeelideeën een beetje op? Geen paniek, leg die iPad maar weer weg en zet de tv uit, met deze goedkope activiteiten kunnen de kids hun lol niet op.

Samen proefjes doen

Bouw je huis voor een dagje om tot een heus laboratorium en laat de kids, als echte professors, proefjes uitvoeren. Super spannend en in sommige gevallen nog leerzaam ook. Op internet vind je verschillende toffe experimenten die geschikt zijn voor kinderen. Hieronder geven we graag alvast een voorproefje:

Met dit testje laat je zien hoe het gistingsproces werkt.

 • Vul een flesje (0,5l) voor ¼ deel met lauwwarm water;
 • voeg een zakje gedroogde gist (7 gram) toe aan het water;
 • doe er vier eetlepels suiker bij;
 • trek voorzichtig de opening van een ballon over de hals van fles;
 • schud het flesje van links naar rechts;
 • wacht tien minuten - zie je al iets gebeuren?
 • kijk nog eens na een uurtje.

Een hardgekookt ei heel in een fles krijgen? Het kan met dit experimentje:

 • Pel een hardgekookt ei;
 • neem een lege fles met brede hals voor je op de tafel;
 • doe drie brandende lucifers in de fles;
 • zet snel het ei erop;
 • voilà.

Zorg dat er bij het uitvoeren van de proeven altijd een volwassene aanwezig is. Let op met vuur en zorg, wanneer nodig, voor voldoende bescherming.

Voor één dag een ster

Welk kind droomt er nu niet van om beroemd te zijn. Hoe leuk is het dan ook om je kleine boef voor één dag een ster te laten zijn. Hou een open podium, waar de kids hun favoriete lied zingen, een instrument bespelen of andere kunsten tonen. Om het plaatje compleet te maken kun je eens denken aan de volgende dingen:

 • Bouw een echt podium en zet bijvoorbeeld enkele tafeltjes tegen elkaar
 • Organiseer een fotoshoot
 • Hou een persmomentje en handtekeningensessie
 • Speel de persoonlijke assistent van je kind
 • Maak een ‘walk of fame’ gipsafdruk
Kinderen maken een pizza

Pizzeria Bambino

Is je kind een echte keukenprins(es) en helpt zij of hij regelmatig mee in de keuken? Tover je huiskamer om tot een Italiaanse pizzeria en stel samen een verrukkelijk diner samen. Zo kom je toch nog of weer in vakantiesferen. Knutsel allereerst een mooie menukaart en tafeldecoratie in elkaar en ga dan gezellig samen in de keuken aan de slag.

Begin met een lekker Italiaans voorgerechtje, zoals een satéprikker met mozzarella, tomaatjes en basilicum of een stukje meloen met Italiaanse ham. Dan volgt de pizza, waarvoor je het deeg uiteraard, als een volleerde pizzabakker, zelf maakt. Ananas, paprika, champignons, salami, tonijn, ham… Wat de topping wordt, dat beslissen de kinderen. Je kunt ook verschillende delen van de pizza met iets anders beleggen. Zo is er voor ieder wat wils. Een Italiaans diner sluit je af met… IJs!

Buiten binnen halen

Is het weer te slecht om buiten wat te ondernemen? Waarom dan niet buiten naar binnen halen?! Wie zegt bijvoorbeeld dat picknicken niet heel goed binnen kan. Schuif de meubels aan de kant, rol een kleedje uit en pak er een berg lekkere hapjes bij. Fijne bijkomstigheid: geen insecten in je eten en drinken.

Binnen kamperen

Nog iets wat uitstekend binnen kan plaatsvinden, is hutten en kastelen bouwen. Trek al die oude dekens en lakens tevoorschijn en creëer tussen bank en salontafel een gezellig plekje. Lampjes, zachte kussens en knuffelberen erin, en het wordt helemaal sfeervol!

Hoe cool is het om van de trap af te roetsjen. Stiekem willen we dit allemaal toch wel een keertje doen? Kijk eens in de garage of je nog een heel groot stuk karton hebt staan en leg deze over de traptreden. Of nog een optie; neem een matras (een oud matras of eentje die wel tegen een stootje kan) en sjees op je matras naar beneden. Zorg te allen tijde wel dat dit veilig gebeurt en blijf er altijd bij.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.