Auto kopen: 5 handige tips voor de prijsonderhandeling - Goedkoop.be

Auto kopen: 5 tips voor de prijsonderhandeling

Nour Khamis van Topcompare.be
Door Nour Khamis van Topcompare.be. Geplaatst door
Laatste update op 0 reacties

Het kopen van een nieuwe auto is al duur genoeg, dus het zou zonde zijn als je onnodig veel betaalt. Vandaar dat vrijwel iedereen weet dat het onderhandelen een belangrijk onderdeel is bij de aankoop van een auto. Maar hoe zorg je er precies voor dat de prijs wordt verlaagd en hoeveel korting kan je verwachten? We geven 5 tips om je kans op korting the vergroten.

1. Geef de verkoper ruimte

Bij het onderhandelingsproces is het belangrijk dat je de verkoper de ruimte geeft om jou te informeren. Vraag eerst naar alle functies en specificaties van de auto. Uiteraard kan je nooit te veel informatie inwinnen, want je maakt binnenkort een grote investering. Onthoud dat de verkoper weet waar hij mee bezig is en ook precies weet hoeveel hij minimaal voor de auto moet vragen.

Wees niet te gretig door naar korting te vragen, maar laat het aan hem over om deze aan te bieden. Gemiddeld zal je ongeveer 5% korting aangeboden krijgen. Pas als deze eerste korting wordt geboden, is het onderhandelingsproces begonnen. Vervolgens kun je deze korting verdriedubbelen naar zo’n 15%. Dat is echter een gemiddelde, dus wees flexibel en bedenk dat iedere verkoper en auto anders zijn. Je moet zelf aanvoelen of de prijs eerlijk is.

2. Kies de juiste timing

Toyota stationwagen op de weg

Timing is alles wanneer je geld wilt besparen. Neem daarom de tijd wanneer je een nieuwe auto koopt. Als de verkoper merkt dat je haast hebt, kan hij daar alleen maar gebruik van maken. Je komt namelijk wanhopig over. Geduld is je grootste wapen.
Weet ook dat de leeftijd van een auto veel invloed heeft op de prijs. Een nieuw succesvol model zal minder korting ontvangen dan een iets ouder model waar de verkoper minder gemakkelijk vanaf komt. Overweeg dat oudere modellen vaak veel goedkoper zijn dan de nieuwste edities, terwijl de vernieuwende aanpassingen niet altijd van groot belang zijn.

Tenslotte is het voordelig om te wachten tot het begin van het jaar wanneer het Autosalon plaatsvindt. Je kan genieten van vele tijdelijke kortingen. Dit betekent niet dat de prijs niet verder omlaag kan, maar dankzij de standaard korting is het halve werk al voor je gedaan en hoef je minder hard te werken om de prijs omlaag te krijgen.

3. Bekijk de alternatieven

Voordat je overgaat tot een aankoop, kun je best rondkijken bij verschillende dealers zodat je een beter idee hebt van de prijs. Laat iedere verkoper een prijs opnoemen en vergelijk dit. Zo kun je aantonen dat je bereid bent om over te stappen naar een andere verkoper indien je niet tevreden bent met de prijs of de extra’s.

Wees echter eerlijk en noem geen fictionele prijzen op van concurrenten. Daar trapt de verkoper toch niet in en dat is bovendien niet erg beleefd. Dreig dus niet en blijf te allen tijde aardig en respectvol. De verkoper blijft een mens en hij moet het je gunnen om een mooie korting te ontvangen. Laat dus je intelligentie en kennis blijken, maar doe niet alsof je beter weet waar je het over hebt dan de verkoper. Hij is de professional en je kunt hem beter te vriend houden.

4. Laat je niet afleiden

Bij de onderhandeling heb je twee doelen. Ten eerste wil je graag minder geld betalen voor de auto. Het alternatief is dat je ook meer auto kan krijgen voor je geld. De verkoper kan namelijk allerlei mooie extra’s bieden die de waarde van de auto vergroten. Zolang de extra’s nuttig zijn, is er weinig reden om deze niet te aanvaarden.

Let wel goed op dat de extra’s werkelijk waarde toevoegen aan het pakket. De dealer kan namelijk ook allerlei grappige gadgets hebben die wel leuk lijken, maar financieel weinig toegevoegde waarde hebben. Houd dus jouw doel in gedachten en laat je niet afleiden door grappige prulletjes die veel minder interessant zijn dan kortingen of belangrijke extra’s.

5. Bewaar je oude auto tot het eind

Oude MG cabrio met Belgisch kenteken

Indien je zelf nog een auto hebt, dan kan je deze uiteraard inleveren bij de koop van een nieuwe auto. Zo kun je de verkoopprijs flink verlagen. Het zal gewoonlijk wel meer opleveren om de auto zelf te verkopen aan een individu, maar dat kost ook meer moeite. Vergeet vooral niet dat auto’s jaarlijks hun waarde verliezen, dus wacht niet te lang met de verkoop.

Het is bij het onderhandelingsgesprek wel belangrijk dat je afwacht met het benoemen van je oude wagen. Deze troef kan je beter bewaren tot het eind. Als je de auto opnoemt vanaf het begin, dan houdt de verkoper de verlaagde autoprijs in het hoofd en is daarom minder bereid om deze prijs veel verder te verlagen. Wacht dus tot je zeker bent dat je geen verdere korting zal krijgen en bespreek pas daarna je eigen auto. Zorg ervoor dat je weet wat de auto waard is en aanvaard geen onredelijk lage bedragen.

Bespaar op de financiering

Als extra tip om geld te besparen is ook de keuze van de financiering belangrijk. Autoleningen zijn een veelgebruikte financieringswijze voor degenen die momenteel geen auto kunnen veroorloven. Ook hierop kan je besparen door alle autoleningen te vergelijken en te kiezen voor de voordeligste lening met de laagste rente.

Over de auteur

Nour Khamis van Topcompare.be

Nour Khamis is werkzaam bij TopCompare.be, waar hij bezoekers helpt om de beste kredietkaarten en leningen uit te kiezen.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.