AliExpress betrouwbaar? Lees hier onze ervaringen! - Goedkoop.be

Test: gemakkelijk goedkoper shoppen vanuit China?

Door
Laatste update op 9 reacties

Als je shopt via het internet hoef je dit uiteraard niet tot de Belgische markt te beperken. Voor velen is de stap naar het buitenland echter te groot, zeker als de winkel helemaal aan de andere kant van de wereld gevestigd is. Toch kan bestellen vanuit bijvoorbeeld China niet alleen gemakkelijk zijn, maar ook nog eens erg voordelig! We hebben het voor je getest.

Het bekendste voorbeeld van een grote Chinese webshop is AliExpress. Die webshop is onderdeel van Alibaba.com en een van de grootste online warenhuizen ter wereld. Doordat je hier altijd shopt aan groothandelsprijzen, koop je je producten hier in de meeste gevallen veel voordeliger dan in België.

Omdat AliExpress ook in Europa een van de snelst opkomende webshops is, wilden we dit eens testen. Hoe voordelig, eenvoudig en veilig is het bestellen via AliExpress nu echt? Het antwoord vind je hieronder.

Enorm aanbod

Om te beginnen hebben we bovenin de website aangegeven dat producten verzonden moeten worden naar België en we de prijzen graag willen zien in euro’s. Handig!

Wat direct opvalt is de grote verscheidenheid aan producten. Op de homepage zien we naast een laptop bijvoorbeeld jeans, horloges, bloempotten en soldeerpasta. Niet de producten die je bij een “normale” Belgische winkel in één gamma zou verwachten. Het Nederlandse Bol.com is misschien een uitzondering. Gelukkig is alles ingedeeld in overzichtelijke categorieën als “schoenen” of “sieraden”. Er blijft echter nog steeds een enorm aanbod over, waardoor het lastig is om snel het product te vinden dat je zoekt.

Belangrijk om te weten is dat AliExpress geen producten zelf verkoopt. Het is een tussenstation waar een grote hoeveelheid winkels producten adverteert. Eigenlijk een soort eBay, maar dan voor winkels, in plaats van particulieren. Je kan gelukkig wel altijd zien hoe een aanbieder beoordeeld wordt door andere klanten, je weet dus met wie je zaken doet. De aanbieder “Denim Supplier” heeft bijvoorbeeld een score van 100% op basis van beoordelingen van 88 klanten.  Zeer goed dus!

In onderstaande afbeelding hebben we alle gegevens omcirkeld welke belangrijk zijn om in de gaten te houden bij AliExpress.

Veilig bestellen

Gouden tip van Goedkoop.be

Op zoek naar goedkope leuke gadgets vanuit China? Bekijk dan eens het aanbod van MiniInTheBox. De leukste hebbedingetjes vind je hier aan de goedkoopste prijzen!

Bovendien hebben we regelmatig een interessante couponcode voor je, zodat je nog voordeliger kan bestellen. Ontdek het snel!

Als je een bestelling plaatst garandeert AliExpress je altijd een veilige koop, ongeacht de aanbieder. Zo krijg je altijd je geld terug als je je bestelling niet ontvangt en krijg je dit ook volledig of gedeeltelijk terug als het ontvangen product anders is dan de beschrijving op de website. Dit valt onder de zogenaamde “Buyer Protection” van AliExpress.

Aanbieders hebben hiernaast de mogelijkheid om extra garantie of retourvoorwaarden aan te bieden. Let hier echter goed op, aanbieders zijn dus niet verplicht om een retourmogelijkheid aan te bieden! Het goed bekijken van de aanbieder en de feedback die deze krijgt biedt je vaak al voldoende inzicht hierin.

Bestelproces

Om te testen hoe AliExpress werkt hebben we hier een aantal producten besteld bij verschillende aanbieders. Hierbij was het mogelijk om te betalen via onder andere PayPal en creditcard, gangbare manieren van betalen in België. Hier ondervonden we dus geen problemen! Let wel eventjes op dat de betaalmogelijkheden per aanbieder verschillen, het kan dus zo zijn dat je bij de ene aanbieder wel met PayPal kan betalen en bij een andere niet. Bovendien is het belangrijk altijd goed op te letten hoe hoog de verzendkosten zijn, ook dit varieert namelijk sterk per aanbieder.

Goed, we bestelden dus een aantal producten en na verloop van tijd kregen we een e-mail van een van de aanbieders dat de producten verzonden waren. De e-mail was geschreven in vrij “creatief” Engels, maar gelukkig snapten we wel wat ze bedoelden, de producten waren verstuurd en de bestelling was te volgen via een tracking nummer.

“Dear Sir,

We had ship the goods! The tracking number you can check upside!
You can track this on the web: -link-
It may took 5-7 days, then the infos can be tracked on the above website! And the system is Chinese now.
You also can use the google chrome for transfer the web.
If you do not know how to track, please contact us for send the instructions.

PS:For case the goods is delay by custom or weather or other questions!
So We just extend the protect days for you.
Once the protect times is not enough or had any questions.
Please feel free to contact us.

Have a nice day!

Warm Rgds
Starry”

Na even stil te hebben gestaan bij de gedachte wie zijn of haar kind nu “Sterretje” noemt en het merkwaardige Engels dat rechtstreeks uit een vertaalmachine lijkt te komen, konden we ons dus gaan verheugen op de bestelling!

Na ongeveer een week te hebben gewacht kwam het pakketje dan binnen. Het was netjes ingepakt in een envelop met noppenfolie. Als we de berichten op internet moeten geloven, is dit standaard zo bij bestellingen via Chinese bedrijven. Geen kartonnen doosje dus, maar wel netjes! De producten waren dan ook onbeschadigd.

Tijd = geld, maar dan andersom

Als je een bestelling plaatst bij AliExpress kan het een geruime tijd duren voor je je bestelling zal ontvangen. Doorgaans wordt bij verzendingen naar België aangegeven dat dit 15 tot 60 dagen zal duren. Veel wijzer word je hier dus niet van, maar het duurt in ieder geval veel langer dan als je het in België gekocht zou hebben.

Voor de extreem lage prijzen betaal je in zeker zin dus ook een prijs, namelijk tijd. Als je iets direct nodig hebt, is bestelling vanuit China wellicht niet het beste idee. Je moet wel een beetje geduld hebben, maar dan heb je ook wel een goede deal gemaakt!

Douane

Er zit een addertje achter de goedkope prijzen van AliExpress. Doordat de producten uit China komen, bestaat de kans dat je bij aankomst in België invoerrechten dient te betalen en dit is niet goedkoop! In veel gevallen bedraagt dit namelijk meer dan de helft van het aankoopbedrag.

Een tip hierbij is om te zorgen dat je bestelling per aanbieder minder dan €22 bedraagt. Onder dit bedrag vinden er immers geen douanecontroles plaats!

Conclusie

Al met al is het bestellen via AliExpress inderdaad gemakkelijk en voordelig. Je moet echter wel wat geduld op kunnen brengen en geen torenhoge verwachtingen hebben van de kwaliteit van de producten. Daar zijn de prijzen echter ook naar.  Controleer altijd of de aanbieder betrouwbaar is door een aantal ervaringen van andere klanten te lezen en je kan onbezorgd bestellen via AliExpress!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.