Kot inrichten: tips voor een klein budget in een kleine ruimte! - Goedkoop.be

Op kot: 4 onmisbare tips om een kleine ruimte goedkoop in te richten

Door
Laatste update op 0 reacties

Ga je binnenkort naar de universiteit of hogeschool? Voor de meesten betekent het meteen dat ze het ouderlijke nest verlaten om op kot te gaan.

Elk jaar slikken studentensteden als Gent, Brussel of Leuven duizenden studenten, die allemaal op zoek gaan naar een kot.

Je hoeft dan ook geen paleizen te verwachten, maar wel bescheiden kamertjes van zo’n twaalf vierkante meter waar je dag in dag uit leeft. Slapen, studeren, eten, plezier maken met vrienden... het gebeurt allemaal op dat kleine oppervlak. Het betekent niet dat je de muren op je af moet laten komen, met de juiste inrichting creëer je toch voldoende ruimte.

Dit filmpje van Ikea, toch wel een expert in het bedenken van handige oplossingen voor kleine ruimtes, brengt je al op een heleboel ideetjes, wij sommen nog een aantal budgetvriendelijke tips op.

1. Lichte kleuren met persoonlijke accenten

Hoe graag je ook elke muur in een fel kleurtje zou schilderen, lichte kleuren blijven een betere keuze in zo’n kleine ruimte als je kot. Wit of een andere koele tint geven een groter ruimtegevoel. Het hoeft er uiteraard niet per se klinisch uit te zien. Combineer witte wanden met een accentmuur en je krijgt zowel een ruimtegevoel als een persoonlijke touch. Geslaagd, niet?

Wat leuke accenten maken het helemaal af:

            Een unieke fotocollage              Een verzameling kaders               

Tip: Lichte kleuren op de muur vergroten het ruimtegevoel, maar ook lichte meubels dragen hun steentje bij. Door de lichte kleur gaan de meubels op in het geheel en lijkt de kamer niet zo vol. Laat die zwarte bureau dus maar staan en kies een lichte houtsoort of eentje in het wit.

2. Benut elk hoekje en kantje

Gouden tip van Goedkoop.be

Voor handige opbergers aan kleine prijzen moet je bij HEMA zijn.

Je kiest er ook accessoires om kleer- en andere kasten optimaal in te delen.

Een kot is doorgaans nogal klein. Toch kan er best wat in als je de ruimte goed benut:

 • Kies een extra hoge kast. Bovenin leg je spulletjes die je weinig gebruikt , maar wel een plaatsje nodig hebben.
 • Nog ruimte over van kast tot plafond?  Zet er enkele opbergdozen  op of stapel er schoendozen met winterschoenen als het zomer is en omgekeerd.
 • Richt je kast optimaal in: een extra schap of handige opbergers doen wonderen.
 • Een zee van ruimte onder het bed: rol er lage plastic boxen op wieltjes onder.  Best exemplaren met een deksel, want het stof verzamelt zich al snel onder je matras. Beddengoed, een dikke winterjas, oude cursussen, perfect voor onder bed.

3. Slimme meubels zorgen voor extra ruimte

Staan er nog geen meubels in je kot, pik dan zeer bewust slimme meubels uit die extra ruimte creëren.

Zeg niet zomaar bed

 • Hoogslaper: perfect bij een hoog plafond, je houdt een vrije hoek onder het bed over.
 • Bed met lades: extra opbergruimte onder bed

Nog meer slimme aankopen

 • Grote spiegel:  om je gloednieuwe outfits in te spiegelen, én om het licht te weerkaatsen zodat de ruimte optisch vergroot.
 • Kleerkast met spiegeldeur: weer wat ruimte uitgespaard.
 • Kleerkast met schuifdeuren: neemt veel minder plaats in dan klapdeuren.
 • Pootjes onder zetels en andere meubels dragen bij aan een optisch grotere ruimte, ze worden minder log.
 • Stapelkrukjes / klapstoelen: ideaal als er een hoop vrienden langskomen.
 • Hangend bureau: geen plaats voor een groot bureau? Ga op zoek naar een exemplaar om aan de muur te bevestigen. Plaatsbesparend! 

4. Multifunctionele oplossingen

Sommige meubels combineren meerdere functies. Een bureau, eettafel met stoelen, zetel, bed, kleerkast en opbergrek krijg je nooit in dat kleine kamertje gepropt. Multifunctionele oplossingen zijn dus meer dan welkom.

Bij Home24 kies je multifunctionele meubels zoals stapelbedden of bedden met extra opbergruimte, handig! Ontdek hier alle kortingen op het aanbod van Home24!

Bed – zetel - lounge

Een filmpje kijken vanuit de zetel, uren zitten te kletsen met vriendinnen op de zetel... Een bed alleen neemt een groot stuk gezelligheid weg. Met een zetelbed combineer je beide. Een goede nachtrust is verzekerd (misschien zelfs in een tweepersoonsbed), ’s morgens klap je het bed weer op tot zetel.

Eettafel - bureau

Zowel een ruime bureau als een eettafel in die studentenkamer proppen wordt een helse uitdaging. Een tafel is nog zo functioneel. Je studeert eraan, later ruim je de tafel op om gezellig met vier eraan te eten.

Stoel - kast

Sommige stoelen hebben een extra opbergvak in de zitting.

Wat neem ik mee op kot?

Van bestek over potten tot meubels, ga maar eens snuisteren op zolder bij je thuis, grootouders of andere familie. Wie weet ontdek je wel kotgeheimen van je ouders en pik je een en ander mee voor op jouw kot. In ons artikel over de Grote schoonmaak lees je hoe je afval of oude meubels tot nieuwe spulletjes pimpt.

Meubelgigant Ikea heeft een heleboel oplossingen voor kleine ruimtes zoals ontelbare opbergers en multifunctionele meubelen. Voor servies en keukengerei ben je er ook aan het goede adres, studenten kiezen er complete starterspakketten voor weinig geld.

 
Straks hou je met al die kleine oplossingen nog ruimte over! Heb jij nog extra tips, deel je ervaringen hieronder.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.