Londen bezienswaardigheden: 15 unieke gratis tips! - Goedkoop.be

15 unieke gratis bezienswaardigheden in Londen

Door
Laatste update op 1 reactie Meer Citytrips

Toegegeven, Londen is niet de meest goedkope stad voor een citytrip. Je betaalt uiteraard het vervoer en ook een degelijk hotel goedkoop boeken is een uitdaging. Niets is echter minder waar als het op bezienswaardigheden aankomt. In Londen vul je met gemak een driedaagse citytrip met gratis activiteiten.

Waar overnachten en dineren een flinke hap uit je budget nemen in Londen, gaat dat zeker niet op voor musea. Heel wat tentoonstellingen en musea zijn volledig gratis. Het voordeel geldt niet zomaar op een bepaalde dag – zoals in veel andere steden het geval is -, maar gewoon elke dag.

Een grootstad als Londen heeft nog veel meer voor je in petto. Goedkoop.be zette vijftien gratis bezienswaardigheden of belevenissen in een lijstje. Enkele musea komen aan bod, maar even goed activiteiten waar je niet onmiddellijk aan zou denken tijdens een citytrip. Van toeristische toppers tot onbekende hoekjes in de stad, met dit lijstje beleef je een toptijd in de Britse hoofdstad.

 

1. British Museum

Hoe bekend ook, het British Museum mag niet ontbreken in het lijstje. Het museum verzamelt (kunst)objecten van oude en hedendaagse beschavingen, van de Prehistorie tot de huidige samenleving, te veel om kort samen te vatten.

Het nationale museum van het Verenigd Koninkrijk is niet alleen gekend voor de gigantische collectie, maar ook voor het gebouw zelf, met zijn imposante koepel in de Reading Room en de Great Court, overdekt met glazen panelen. En dat allemaal gratis te bezoeken!

2. BFI Mediatheque

Het Britse Filminstituut herbergt een aantal cinemazalen, waar je gewoon een ticketje koopt om naar de film te gaan. De gratis bezienswaardigheid is echter de BFI Mediatheque, een gigantisch archief vol TV-programma’s, shows en films. Je (her)bekijkt je favorieten er helemaal gratis.

3. Royal Festival Hall

De Royal Festival Hall is ‘the place to be’ voor (te betalen) grootse concerten, maar dat niet alleen. Wandel er zeker eens binnen overdag, de kans is groot dat er gratis concertjes aan de gang zijn, boeiende workshops of een tentoonstelling.

De zingende lift in het gebouw brengt je naar de vijfde verdieping, waar je een prachtig uitzicht hebt over de Thames. Nog snel even checken wat je daarna bezoekt? Er is gratis Wifi in het hele gebouw.

In London bezoek je twee Tate-broertjes. In Tate Britain krijg je een overzicht van de Britse kunst van de 16e tot de 20e eeuw. Je bewondert er onder andere heel wat werken van William Turner.

Tate Modern richt zich dan weer op moderne kunst vanaf 1900. Voor tijdelijke tentoonstellingen koop je een ticketje, de permanente collectie met namen als Pollock en Rodin is gratis.

5. Postman’s Park

Dit park komt niet zomaar in elke reisgids of toeristische folder voor. Het is een minder gekend plekje, maar zeker een bezoekje waard. In het park staat een Victoriaanse herdenkingsmuur voor mensen die stierven terwijl ze iemands leven redden. In 2009 werd nog een naam toegevoegd aan het lijstje tragische helden.

In het park kuier je gezellig of kies je een bankje uit om even te verpozen. Sla de herdenkingsmuur zeker niet over, het is dé trekpleister van dit park.

6. Ceremony of the Keys

De – gratis! - dagelijkse wissel van de wacht aan Buckingham Palace lokt gorden toeristen, maar is niet de enige ‘wissel’ in de stad. Tijdens een eeuwenoude ceremonie sluiten de zogenoemdeYeoman Warders de Tower of London.

Het ritueel vindt werkelijk elke dag plaats om 21u53, geen enkele keer werd het afgelast. Je kunt de Ceremony of the Keys gratis bijwonen, nadat je dit schriftelijk aangevraagd hebt (Ceremony of the Keys Office, Tower of London, London, EC3N 4AB).

7. The Scoop

Een gratis museum is makkelijk te vinden in Londen, wat niet gezegd kan worden van theaters of cinemazalen. The Scoop is de uitzondering, in het amfitheater naast de City Hall woon je tijdens de zomer concerten, toneel- of filmvoorstellingen gratis bij.

8. Naar de top van de Big Ben

Het Britse parlement huist in een wereldberoemd gebouw, waarvan de toren nog bekender is. We hebben het natuurlijk over de Big Ben, waar niet alleen het uurwerk, maar ook de klok het uur aangeeft. Je kunt de 334 trappen van de toren gratis beklimmen, je hoort de klok van dichtbij en krijgt een prachtig zicht over Londen. Even vooraf reserveren volstaat.

9. Speaker’s Corner

In de noordoostelijke hoek van Hyde Park wordt vrijheid van mening wel zeer letterlijk genomen. Sinds het Victoriaanse tijdperk deelt wie dan ook zijn inzichten mee over politieke of religieuze onderwerpen. Wil je ook je mening delen met de omstaanders, neem dan zeker eens deel aan de Speaker’s Corner.

10. Columbia Road Flower Market

De vele prachtige bloemen neem je uiteraard niet zomaar mee. Het rondflaneren tussen de heerlijke geuren en prachtige kleuren beleef je gratis en voor niets. Een bezoekje aan de Columbia Road Flower Market op zondag tussen 8 uur ’s morgens en 15u ’s middags mag niet op je to do-lijstje ontbreken.

De buurt wemelt van de galerijen, koffiebars en boetiekjes... de perfecte uitstap op zondag!

11. Portobello Road Market

Snuister je liever tussen antiek om nu en dan een fijne modeboetiek binnen te wippen, dan is de Portobello Road Market jouw ding. Op zaterdag snuister je vanaf 8u30 ’s morgens tot 18u ’s avonds rond in ontelbare kraampjes.

Dat Portobello Road Notting Hill doorkruist, is mooi meegenomen. Fans van de razend populaire film kunnen meteen op zoek naar de filmlocaties.

12. Skaten op vrijdagavond

De stad op een originele manier verkennen? Trek je rollerskates aan op vrijdagavond. Om 20u is het verzamelen geblazen in Hyde Park bij de Wellington Arch (triomfboog) voor een gezamenlijke tocht door de stad.

13. Dansen in Popcorn

Maandagavond is voor de meesten misschien niet het uitgelezen moment om te feesten. Wie met vakantie is, maalt daar niet om. Elke maandagavond voor 1u trek je gratis naar Popcorn, om er te dansen op onder meer house en hip hop. Via de website van de club print je een gratis voucher af. Party on!

14.Crystal Palace Park

In dit park in Zuid-Londen wandel je rond een meer waarlangs je grootse beelden ontdekt. Dinosaurussen en uitgestorven zoogdieren werden vereeuwigd, de beelden staan er sinds 1852.

15. Kerb Street Food Markets

Fans van lekkere hapjes die maar wat graag nieuwe culinaire ervaringen opdoen, mogen de Kerb Street Food Markets niet aan zich laten voorbijgaan.

Op verschillende plaatsen in de Britse hoofdstad ontdek je er allerhande kraampjes vol delicatessen. Ideetjes opdoen of genieten van koks in actie is gratis. Wil je op de markt smullen van het heerlijke street food, dan betaal je dat natuurlijk. Alle locaties en openingsuren vind je via kerbfood.com.

Bron: www.guardian.co.uk en www.standard.co.uk

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.