Lekker luieren op het strand, de mooiste plekjes ontdekken, genieten van onbekende gerechten, cultuur opsnuiven... Iedereen vult z’n vakantie anders in, maar feit is dat we allemaal graag op reis vertrekken. Een trip binnen Europa of een verdere reis, waar we ook naartoe gaan, het liefst willen we we er zoveel mogelijk op besparen. Zeg nu zelf, wie wil er nu meer uitgeven dan nodig is?!
Een last minute, vroegboekkortingen, zijn het lokkertjes van vakantieaanbieders of is het echt voordelig? En waar bespaar je dan het meeste mee? Goedkoop.be ging op ontdekkingsreis en zocht het voor je uit.
Vroege vogel of snelle pakker?
Vroegboeken of last minute, dat is misschien het eerste wat je je afvraagt als je op zoek gaat naar de meest voordelige vakantie. Het antwoord daarop is wisselend.
Ben je afhankelijk van schoolvakanties dan is vroegboeken in de meeste gevallen de beste optie. Zo weet je zeker dat die fijne accommodatie op jouw favoriete bestemming nog beschikbaar is. Je hebt dus meer keuze als je er vroeg bij bent. Bovendien zullen populaire bestemmingen in het hoogseizoen nauwelijks last minutes kennen.
Je vliegvakantie vroeg boeken? Lees hier alles over de voordelen
Kun je verlof nemen wanneer jij dat wilt? Dan kunnen last minutes zeker interessant zijn voor je. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat last minutes gemiddeld genomen voordeliger uitpakken dan vroegboekdeals. Dat verschil wordt echter de laatste jaren wel steeds kleiner.
Lokkertje?
Maar zijn alle last minutes echt zo voordelig of is het een slimme manier van reisorganisaties om mensen te lokken om zo dat ene vliegtuig of hotel vol te krijgen?
Met meer dan 600.000 hotels op 41.000 bestemmingen, is Booking.com één van de grootste reisbureaus ter wereld. Een gigantische keuze en daarnaast belooft Booking.com je, of je nu een last minute boekt of een vroege boeking doet, altijd de laagsteprijsgarantie. Je weet dus altijd zeker dat je nooit te veel betaalt als je je hotel boekt via Booking.com.
Dat laatste is zeker wel het geval. Daarnaast zijn er wel degelijk last minutes die je veel doen besparen. Hoe pik je deze eruit en wat is bijvoorbeeld de meest geschikte periode om je slag te slaan?
Populariteit en tijd
Onze ontdekkingsreis levert verschillende vaststellingen over de perfcte boekingsperiode:
- Voor een verre reis naar bijvoorbeeld Azië kun je toch nog best negen maanden tot een jaar van te voren boeken;
- Niet boeken op het allerlaatste moment, dus van één dag tot zo’n dertien dagen voor vertrek. De perfecte periode om goedkoop te boeken is tot ongeveer vijf weken. Dat is een klein beetje afhankelijk van de (Europese) bestemming;
- Boeken in het weekend is af te raden, omdat dit bijna iedereen het doet. Beter kun je reserveren op een maandag- of dinsdagmiddag;
- Met de trein voordelig naar je vakantiebestemming? Dan is het vaak wel verstandig om er vroeg bij te zijn. Hoe eerder je een zitje in de trein reserveert hoe goedkoper.
Euroknallers
Misschien heb je ooit ergens opgevangen dat de prijs van je vakantie ook te maken zou kunnen hebben met je IP-adres. Dat wil zeggen: ziet een vakantieaanbieder dat je veel zoekt op een bepaalde bestemming of accommodatie, dan weet hij dat die bij jou populair is. De aanbieder zou dan automatisch de prijs verhogen. Dat je IP-adres hiervoor gebruikt wordt, is echter nog niet bewezen. Wil je er zeker van zijn dat je IP-adres niet meespeelt in de prijs, zoek en boek op verschillende locaties.
De periode waarin je boekt en de plaats vanaf waar je dat doet, zijn niet de enige factoren die meespelen in jouw ideale vakantieprijs. Met onderstaande tips hou je mogelijk nog meer eurootjes in eigen portemonnee:
- Boek rechtstreeks via de website van een vliegmaatschappij, zoals Brussels Airlines, het is vaker voordeliger;
- Vlieg vanaf regionale luchthavens. Denk bijvoorbeeld aan Charleroi in België of Eindhoven in Nederland;
- Kun je je niet weg laten brengen door familie of vrienden, vergeet dan ook zeker niet de parkeerkosten te bekijken. Op kleinere luchthavens is er kans dat je minder betaalt voor parkeren, zeker wanneer het voor een langere periode is;
- Vergelijk ook pakketreizen die vanaf een buitenlands vliegveld vertrekken. Het kan af en toe honderden euro’s schelen wat niet in vergelijking staat met de vervoerskosten naar de vluchthaven toe;
- Kijk in Google wat reisaanbieders in het verleden hebben gedaan. Hebben ze jaarlijks terugkomende prijsknallers?
- Speel een beetje met vertrek- en aankomstdatum. Kijk wat een vlucht of vakantie drie dagen of twee weken later zou kosten. Doe dit ook met vertrektijden;
- Vergelijken van aanbieders blijft belangrijk. Schrijf je in voor allerlei nieuwsbrieven of download bepaalde apps om zo op te hoogte te blijven van de scherpste deals.
APPeltje eitje
Om er zeker van te zijn dat je geen interessante reisdeals mist, hoef je niet iedere dag het internet af te struinen. Makkelijker is om je in te schrijven voor allerhande nieuwsbrieven van vakantieaanbieders en luchtvaartmaatschappijen.
Daarnaast kun je handige apps downloaden zoals bijvoorbeeld:
Skyscanner
Met Skyscanner vind je binnen enkele seconden de goedkoopste vliegtickets.
Handig voor de flexibelen. Je kunt bij deze app de data invoeren en je bestemming openlaten, maar ook de bestemming invoeren en de data openlaten.
Booking.com
De beste prijzen voor meer dan 600.000 hotels op 41.000 bestemmingen, dat is wat Booking.com je te bieden heeft. De app laat je zelfs zien welke kamers er die avond nog beschikbaar zijn. Handig voor als je onderweg bent en je op het laatste moment nog een slaapplek zoekt.
We gebruiken je gegevens alleen om je onze nieuwsberichten te sturen. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.
Laat hieronder in een reactie onder welke nuttige tips jij nog hebt voor het besparen op een vakantieboeking. Wij zijn benieuwd!