Omega-3 en visolie: goedkoop soms duurkoop - Goedkoop.be

Omega-3 en visolie: goedkoop soms duurkoop

Eveline
Door Eveline
0 reacties

Je kunt geen supermarkt binnenlopen zonder Omega-3 op de verpakkingen te zien staan. Boter, vis, eieren, de ene verpakking beweert nog meer Omega-3 te bevatten dan de andere. Maar wat is Omega-3 nu eigenlijk en waar is het goed voor?

Omega-3

Omega-3 vetzuren zijn gezonde, onverzadigde vetzuren. Het zijn essentiële vetzuren wat betekent dat je lichaam ze zelf niet aanmaakt en dus met je voeding moeten meekomen. Ze hebben allerlei gunstige effecten op je gezondheid. Zo hebben je hersenen, hart en bloedvaten, gewrichten, spierfunctie en ogen er baat bij wanneer je veel Omega-3 eet. Daarnaast brengen de Omega-3 vetzuren EPA en DHA je bloedvetten – waaronder cholesterol – in balans, beïnvloeden ze je bloeddruk positief en kunnen ze haaruitval en ontstekingskans verminderen. Uit onderzoek blijkt ook dat het eten van Omega-3 vetzuren samenhangt met een lagere kans op sterfte aan hartziekten.

Voor zwangere vrouwen wordt Omega-3 tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding aangeraden. Het draagt dan bij aan de groei, de ontwikkeling van de hersenen, zenuwen en het netvlies van het kindje. Onderzoek laat zien dat vrouwen die voldoende Omega-3 in hun lichaam hebben voor de zwangerschap een veel kleinere kans hebben op een vroeggeboorte.

Een gezond alternatief

Omega-3 is er in de vorm van plantaardige vetzuren en visvetzuren. De Omega-3 plantaardige vetzuren vind je bijvoorbeeld in lijnzaadolie, walnoten, avocado en groene bladgroenten. Omega-3 visvetzuren vind je onder andere in vis, schaal- en schelpdieren. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram Omega-3 visvetzuren binnen te krijgen. Wanneer je één portie vis per week eet, het liefst een vette soort zoals zalm, makreel of haring, haal je deze aanbeveling. Haal je je wekelijkse portie vis niet omdat je het niet lust of omdat je bijvoorbeeld veganistisch bent? Dan zijn visoliecapsules, visolie, zalmolie of algenolie (voor veganisten en vegetariërs) een goed alternatief. Een lepeltje visolie bevat net zoveel Omega-3 als ruim een halve haring en een lepeltje visolie bevat evenveel Omega-3 als 3 algenoliecapsules of 6 visoliecapsules.

Zalmolie of visolie?

Net als dat er veel producten met Omega-3 op de markt zijn, is er ook veel variatie in visolie. En dan kun je naast visolie ook nog zalmolie kopen. Zalmolie is over het algemeen een stuk goedkoper dan visolie. Dat lijkt aantrekkelijk, want zalm is immers een vette vissoort dus dan zal alle zalmolie wel bomvol Omega-3 zitten, toch? Niets is minder waar. Zalmolie van kweekzalm bevat minder Omega-3 dan van wilde vis, waardoor je een hogere dosering nodig hebt en je fles zalmolie dus alsnog snel leeg raakt. De meeste zalmolie wordt gemaakt van gekweekte zalm die medicijnen en verontreinigd voer kunnen krijgen, wat niet echt in een gezonde leefstijl past..

En omdat kweekzalm ook visolie gevoerd krijgt, betekent dat een flinke belasting voor de visstand in de oceanen. Er zijn veel kleine vissen (het voedsel van andere (zee)dieren), nodig om een grote zalm te kunnen kweken. Jaarlijks wordt een vijfde van de totale visvangst gebruikt om met name zalm te kweken. Gelukkig is er ook wilde zalmolie op de markt en visolie die enkel gemaakt wordt van de snijresten van visfilet, nadat de vis voor menselijke consumptie gebruikt is, waardoor er geen extra vis voor gevangen hoeft te worden!

Geconcentreerde visolie wordt gemaakt van hele vis die eigenlijk de voedselketen van andere vis en zeedieren is. Dus niet echt een duurzame optie, want een aanslag op visstand. Daarnaast zorgt de concentratie stap voor onnatuurlijke vetten die na opname in het lichaam minder stabiel zijn dan natuurlijke triglyceriden en minder goed worden opgenomen.

Krillolie?

Krillolie wordt gemaakt van garnalen van de Zuidpool die ook de voedselketen vormen van veel zeedieren. Daarnaast bevat een krillolie capsule veel minder Omega-3 vetzuren dan een lepeltje visolie of een visolie of algenolie capsule.

Conclusie: Omega-3 is zeer gezond. Krijg je uit je voeding niet voldoende Omega-3 binnen? Dan zijn visoliecapsules, visolie, zalmolie of algenolie een goed alternatief, mits je kiest voor natuurlijke visolie (gemaakt van wilde vis) die vers is (en vaak een MSC keurmerk heeft).

Over de auteur

Eveline

Ik ga voor jullie graag op zoek naar niet-alledaagse deals. Wanneer ik niet achter mijn computer zit om jullie de beste kortingen te kunnen voorschotelen, beklim ik waarschijnlijk ergens een rotswand of verover ik een gevaarlijk uitziende berg. Ik denk dat jullie het allemaal met me eens zijn: of we het nu hebben over kortingen of bergen, hoe hoger hoe beter!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.