Smoothies maken: gezond en heel lekker met deze tips! - Goedkoop.be

Smoothies in allerhande smaken: gezond én lekker zo kun je het maken!

Door
Laatste update op 0 reacties

Smoothies: wij zijn er dol op. Steeds meer van ons maken dagelijks een eigen smoothie vol verse ingrediënten. Of je ze nu maakt met een ouderwetse blender, met een Nutribullet of hypermoderne sapcentrifuge, smoothies zijn het ideale tussendoortje. Een smoothie is snel te maken en super gemakkelijk mee te nemen. De ideale optie voor wie weinig tijd over heeft, maar toch gezond wil snacken. Door je dagelijkse portie groenten en fruit te pureren drink je het zo weg, zonder er al te veel moeite voor te hoeven doen. Maar hoe maak je nou een smoothie die zowel gezond als lekker is? Wij leren je alles over de basis van een heerlijke én supergezonde smoothie!

Genoeg groenten en fruit

Een smoothie is ideaal voor diegenen onder ons die soms moeite hebben met het binnenkrijgen van de Algemene Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan groenten en fruit. Volgens het Voedingscentrum draagt het consumeren van minimaal 250 gram groenten en fruit per dag bij aan een gezond lichaam. Krijg je er genoeg van binnen, dan verlagen ze het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en suikerziekte. Haast iedereen weet dit, en toch krijgen we massaal te weinig vitaminen binnen. Onze drukke lifestyle maakt het soms lastig om veel tijd te besteden aan onze voeding. En gezond eten kost nu eenmaal veel tijd… Toch?

Snel en makkelijk

Niet dus! Een gebrek aan tijd is absoluut geen excuus voor het te weinig consumeren van groenten en fruit. Wie dagelijks vijf minuten de tijd neemt om een verse smoothie te bereiden krijgt binnen een oogwenk alle nodige groenten en fruit binnen. Klinkt makkelijk toch? De basis van een gezonde smoothie is groente. Bijna alle groentesoorten zijn geschikt voor het maken van smoothies. De meest gebruikte groenten zijn spinazie, sla, boerenkool en rode biet, maar ook komkommer, pompoen en wortel zijn geschikt om te verwerken in een gezonde smoothie. Vervolgens ga je de smoothie lekker zoet maken door middel van fruit. Eigenlijk kun je iedere fruitsoort wel gebruiken in een smoothie. De beste smaak krijg je door twee fruitsoorten te mixen: bijvoorbeeld aardbeien en banaan.

Next level smoothies

Hoewel fruit en groenten de basis van een gezonde smoothie zijn, kun je er nog veel meer aan toevoegen. Zo kun je de smoothie wat zachter van smaak maken door er yoghurt of (soja)melk aan toe te voegen en kun je hem extra gezond en lekker maken door middel van noten, zaden, kruiden en superfoods. Breng jouw smoothie naar the next level door een eetlepel cashewnoten, lijnzaad of havermout toe te voegen, of maak hem extra smakelijk met een theelepeltje cacao, kaneel of kurkuma. Het geheim zit hem in de combinaties. Ga lekker zelf uitproberen welke smaken jij het lekkerste vindt en welke combinaties voor jou werken. Kun je daar wel een beetje hulp bij gebruiken? Shop hier bij BookSpot een boek boordevol smoothie recepten.

Langzaam opbouwen

Over het algemeen geldt: hoe meer fruit hoe lekkerder, maar ook hoe meer suiker. In het begin zul je moeten wennen aan de smaak van groenten in je smoothie. Begin met hoofdzakelijk fruit en voeg iedere keer een beetje extra groenten toe aan jouw dagelijkse smoothie. Bouw de hoeveelheid groenten langzaam op en voor je het weet ben jij een echte smoothie professional. Uiteindelijk drink je met gemak 250 gram groenten weg en krijg je iedere dag je nodige vitamines binnen!

Veelvoorkomende misvattingen

Veel mensen denken dat een blender en sapcentrifuge hetzelfde doen, dit is echter niet het geval. Het klopt dat beide apparaten je helpen een lekkere fruit- en groentesap te bereiden, maar ze doen dit wel degelijk op een andere manier. Waar een blender het hele stuk fruit of groente pureert, perst de sapcentrifuge alleen het vloeibare deel eruit. Hierbij gaan belangrijke voedingsstoffen als vezels verloren. Een smoothie is dan ook veel gezonder dan sap uit de sapcentrifuge, zelfs wanneer deze vers geperst is. Zowel blenders als sapcentrifuges zijn er in verschillende varianten. Van simpel tot zeer uitgebreide uitvoeringen, en ook in prijsklasses is er keuze. Voor minder dan €25 koop je al een Philips blender. Check hier bijvoorbeeld bij ColliShop het complete blender aanbod en zoek jouw favoriete model uit.

Een andere veelvoorkomende misvatting is dat fruit en groenten uit de vriezer minder goed zouden zijn. Dit is echter een fabeltje. Tijdens het invriezen behouden fruit en groenten gelukkig al hun voedingsmiddelen, het is dan ook zeker aan te raden om altijd verschillende soorten in de diepvries te bewaren. Zo heb je altijd de juiste ingrediënten in huis voor een lekkere en gezonde smoothie.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.