Aloë Vera plant voordelen: Ontdek nu deze veelzijdige plant! - Goedkoop.be

De voordelen van Aloë Vera: voordelig efficiënt!

Holland & Barrett
Door Holland & Barrett. Geplaatst door
Laatste update op 2 reacties

Aloë Vera wordt al eeuwenlang gebruikt voor allerlei doeleinden. Zo werkt het uitstekend als verzachtend middel op brandwonden. Het is een middeltje dat al generaties lang in elk medicijnkastje te vinden is. Echter, de laatste jaren zijn er nog veel meer toepassingen bij gekomen. Aloë Vera in shampoo, gel, verzorgende oliën, voedsel… Je komt het haast overal tegen. Maar wat zijn er nu eigenlijk de voordelen van?

 

Bruikbare delen van de Aloë Vera

De Aloë Vera plant is een opvallende, blauwgroene plant met stekelige bladen. Het is een typische woestijnplant, die veel voorkomt in het Midden-Oosten en Afrika. Het bijzondere van de Aloë Vera is dat er heel veel vocht in opgeslagen zit. De plant mengt dit met eigen stoffen, waardoor het voor veel dieren (en mensen) niet gedronken kan worden. Toch kan bijna de hele plant gebruikt worden:

  • Het binnenste van de bladeren levert een dikke gel op;
  • Als de gel verwijderd is, kunnen de bladeren geperst worden voor het verkrijgen van Aloë Vera sap;
  • Net onder de huid van het blad zit een kleverige stof, het zogenoemde Aloë Vera latex.

Vrijwel de hele plant kan dus gebruikt worden om sap, gel en latex te winnen. Het is dus een bijzonder efficiënte plant, die relatief grote oogsten geeft.

Aloë Vera bij verwondingen

De meest gebruikte toepassing van Aloë Vera is het herstellen van de huid. Al heel lang staat Aloë Vera bekend om zijn verzachtende werking bij brandwonden. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat het ook heel goed werkt bij andere verwondingen, zoals sneeën en schaafplekken. Met name het vruchtvlees en de gel werken hier goed voor. Aloë Vera heeft ook een bacterieremmende werking, dus is het bruikbaar voor wondkompressen. De stof geeft per direct een verkoelende werking en zorgt ervoor dat je minder pijn voelt. Ook bij kinderen kun je Aloë Vera goed gebruiken om de wondheling te bevorderen.

Aloë Vera voor een gezonde huid

Naast de uitstekende werking bij verwondingen, staat Aloë Vera ook bekend om het bevorderen van de gezondheid van de huid. Dit wordt ook door verscheidene onderzoeken bewezen. Zo was er een onderzoek waarbij oudere dames 90 dagen lang hun huid dagelijks moesten insmeren met Aloë Vera crème. Na deze periode bleek hun huid aanzienlijk soepeler, zachter en meer elastisch dan die van de groep dames die de crème niet had gebruikt. Daarnaast zorgt Aloë Vera voor meer rust in de huid, wat vooral goed helpt bij eczeem, (erge) acne en andere huidproblemen.

Andere werkingen van Aloë Vera

Er zijn nog verscheidene andere werkingen van Aloë Vera. Zo wordt bijvoorbeeld geclaimd dat het een goede werking zou hebben als tandpasta. Toch zijn sommige tandartsen hier sceptisch over, dus dit kun je beter voor de zekerheid navragen.

Ander gebruik van Aloë Vera is als laxerend middel. Het tijdelijk gebruik hiervan kan goed helpen tegen obstipatie. Wel wordt het middel afgeraden wanneer je last hebt van aambeien. Raadpleeg je huisarts even voor de zekerheid. Zwangere vrouwen en jonge kinderen kunnen het middel wel uitwendig gebruiken (bijvoorbeeld op de huid), maar kunnen het beter niet inwendig gebruiken.

Tip: laat je niet oplichten!

Naast het beschrijven van de voordelen van Aloë Vera, willen we ook even wijzen op de vele oplichterij rondom dit product. Met name in natuurwinkels, maar ook in de supermarkt en bij drogisterijen, is te merken dat de prijzen stijgen. Zodra er ‘Aloë Vera’ op een verpakking staat, wordt het ineens duurder. Wat eigenlijk best gek is, want als product op zichzelf is Aloë Vera helemaal niet zo duur. Veel producenten proberen geld te slaan uit de hype. Let dus goed op aanbiedingen en folders, want daarin vind je de producten voor een heel wat redelijkere prijs. Of je maakt gewoon zelf je DIY Aloë Vera producten! Je kunt namelijk bij vrijwel elk recept wat Aloë Vera olie toevoegen voor een beter effect. Aloë Vera planten doen het vaak ook prima en worden in tuincentra verkocht.

Aloë Vera wordt wel gezien als een prachtig wondermiddel. Het is ook inderdaad een heel veelzijdig en gezond product. Zowel voor het inwendig gebruik in voedsel of drinken, als voor uitwendig gebruik op de huid is Aloë Vera zeer geschikt. Het kan je van heel veel kwalen afhelpen en zorgen voor een mooie, stralende huid. Er zijn zelfs verhalen bekend dat Aloë Vera zou kunnen helpen bij het afvallen, hoewel daar nog extra onderzoek voor nodig is. Hoe het ook zij: Aloë Vera is een fijn product dat goed is voor je lichaam.

Over de auteur

Holland & Barrett

Holland & Barrett is dé webshop waar je terecht kunt voor vitamines, supplementen, sportvoeding en verzorgingsproducten. 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.