Energie besparen: lees nu 5 gratis tips die je zo toepast! - Goedkoop.be

5 gratis tips om makkelijk energie te besparen!

Marco Rinck
Door Marco Rinck. Geplaatst door
Laatste update op 0 reacties

Energie besparen is voor veel mensen iets wat er snel bij in schiet. Ons dagelijkse leven is al zo druk dat we simpelweg niet meer stilstaan bij wat we kunnen betekenen voor het milieu en voor onze eigen portemonnee. Voor iedereen die weer schrikt bij de jaarlijkse afrekening of een steentje wilt bijdragen aan het milieu is het uitvoeren van een paar gemakkelijke, energiezuinige tips al voldoende. Lees snel verder en bespaar!

1. Maak gebruik van energiezuinige apparaten

We verbruiken enorm veel energie aan elektronische apparaten. Vooral de koelkast en vriezer zijn ware energievreters en bepalen ongeveer 15% van je totale energieverbruik. Als je je energierekening flink omlaag wilt halen, is het belangrijk om op te letten bij de aanschaf van apparaten. Kies altijd voor het hoogste energielabel om gegarandeerd te zijn van het laagste verbruik.

Gouden tip van Goedkoop.be

Kies je online een nieuwe diepvries of koelkast uit, dan ben je bij Coolblue zeker aan het juiste adres. De electronicagigant vermeldt telkens de energieklasse van elk artikel, zodat je meteen ziet of het om een energiezuinig toestel gaat.

 

Het toestel met het beste energielabel zal misschien niet het goedkoopste zijn, maar bedenk je dat je die euro's snel terugwint in elektriciteit die je uitspaart.

2. Haal alle stekkers uit het stopcontact bij vertrek

Een avondje doorbrengen met vrienden? Of snel naar je bed gaan na een drukke werkdag? Dan denk je waarschijnlijk niet aan de stekkers die nog in het stopcontact zitten. Probeer er een gewoonte van te maken dat je telkens alle stopcontacten checkt voordat je weggaat. Vergeet tevens de opladers niet! Ook in standby vragen apparaten energie en dat is zonde als je er toch niks mee doet op dat moment.

3. Zet de verwarming lager

Valt het je ook vaak op dat oudere mensen meestal een enorme energierekening hebben? En dat terwijl ze helemaal niet zoveel gebruik maken van elektronische apparaten? Daar is een simpele reden voor: de centrale verwarming. Zij proberen het huis altijd zo warm mogelijk te houden en dat resulteert in een hoge energierekening.

Kan je zelf gemakkelijk af met een extra warme trui? Zet dan de verwarming een tandje lager. Je zal al snel verschil merken in je energieverbruik. De ideale temperatuur in huis is 20 graden, in de nacht mag je zelfs zakken naar 15 graden. Het is overigens een fabeltje dat het opnieuw verwarmen van je woning extra energie kost. Zet de verwarming in de nacht dan ook gerust een stuk lager.

4. Douche korter of minder warm

Het verwarmen van water kost veel energie. Als je toch graag geniet van je douchemomentjes is het belangrijk om de temperatuur van je water toch wat naar beneden te gooien. Ben je gesteld op een aangename temperatuur om eens fijn te kunnen ontspannen? Gebruik dan een douchewekkertje om ervoor te zorgen dat je niet al te lang doucht. Zo kan je alsnog energie besparen. Letten op je douchegewoontes scheelt je al gauw 20 euro per jaar.

Nog meer waterbesparende tips lees je hier!

5. Maak gebruik van zonnepanelen of een warmtepomp

Wil je een grote slag slaan in het verminderen van je energieverbruik of gasrekening? Investeer dan in zonnepanelen of een warmtepomp (of misschien wel allebei!). Geen gratis tip, wel een grote investering, maar je verdient de aanschafkosten wel al heel snel terug door het verhoogde rendement. Daarnaast draag je ook nog eens je steentje bij aan het milieu door gebruik te maken van pure groene energie en het verminderen van de CO2-uitstoot van je woning.

Laat je woning wel eerst checken voordat je deze grote uitgave doet. Als je woning een verkeerde ligging heeft of een apart dak is het soms niet mogelijk om zonnepanelen te laten plaatsen. Ook bij de warmtepomp moet je huis aan bepaalde eisen voldoen. Vraag dan ook eerst informatie aan een specialist.


 

Over de auteur

Marco Rinck

Marco Rinck is eigenaar van mannencenter, dit is een blog die zich volledig richt op alles voor mannen. Hij besteedt er regelmatig aandacht aan energiezuinig leven en besparingstips op gadgets en kleding. In tegenstelling tot verschillende vrouwenblogs is deze totaal gericht op de man en hoe wij geld over kunnen houden voor grote uitgaves of leuke uitstapjes. Benieuwd hoe jij kunt besparen op de energierekening? HIj deelt zijn tips graag met jullie!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.