Zweetvoeten behandelen: 8 simpele tips die verschil maken! - Goedkoop.be

8 tips tegen zweetvoeten in de zomer!

Judith Möhlmann
Door Judith Möhlmann. Geplaatst door Yvonne
0 reacties

Wist je dat meer dan de helft van alle Nederlanders last heeft van zweetvoeten? Het zijn vooral mannen die hier snel last van krijgen. Maar ook vrouwen kunnen er hevige last van hebben. En dan hebben we het er natuurlijk nog niet over dat je ook last kunt hebben van de zweetvoeten van je partner!

Kortom: zweetvoeten zijn een flink probleem. Met name in de zomer, wanneer het warm is, zijn de voeten niet echt heel fijn om aan te ruiken. Wil jij iets doen aan je eigen zweetvoeten, of die van je partner? Hier vind je 8 praktische tips tegen zweetvoeten in de zomer.

1. Loop veel op blote voeten

Lopen op blote voeten is gezond. Bovendien kan het zweet meteen verdampen. Zweten is eigenlijk een functie van je voeten om af te koelen. Dat geldt met name voor je oksels en je voeten. Het is dus het fijnst als het zweet meteen kan verdampen, waardoor je lichaam afkoelt én je geen stinkende zweetvoeten krijgt.

2. Ga voor bamboe sokken

Met name herensokken zijn vaak best dik en houden het vocht lang vast. Dat is de oorzaak van zweetvoeten. Het zweet blijft hangen en komt in aanraking met bacteriën, die de stinklucht produceren. Daarom kun je beter kiezen voor luchtige bamboe herensokken. Deze sokken drogen veel sneller op dan gewone sokken, waardoor je zweet snel verdampt zonder dat het gaat stinken. Ook in schoenen werken deze bamboe sokken veel beter dan andere soorten sokken.

3. Draag altijd sokken in schoenen

zweetvoeten

Veel mensen denken dat je voeten minder zullen gaan stinken als je geen sokken draagt. Dat is echter niet waar. De binnenkant van je schoenen is vaak gemaakt zonder rekening te houden met blote voeten. Je voeten komen er in aanraking met dichte stoffen, zoals leer. Dit zorgt ervoor dat je voeten nog veel sneller gaan zweten en ook méér zweet gaan produceren. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt: met sokken in schoenen zweet je minder dan zonder sokken in schoenen.

4. Kies voor luchtige schoenen

Let er vooral in de zomer goed op dat je schoenen luchtig zijn. Bij voorkeur ga je voor sandalen of slippers, maar dat is niet altijd praktisch. Je kunt ook kiezen voor sportschoenen die goed ventileren. Hoe dichter het materiaal, hoe minder geschikt het is voor mensen met zweetvoeten. Volledig leren schoenen zijn eigenlijk een no-go. Let er dus op dat je nieuwe schoenen lekker luchtig zijn en goed ademen.

5. Was je voeten eenmaal daags met water

Als je echt last van zweetvoeten hebt, heb je waarschijnlijk de neiging om je voeten vaak te wassen. Maar dat wassen (vooral met zeep) is schadelijk voor de huid. De zeep droogt de huid uit. Met als gevolg dat je zweetklieren uit bescherming juist nog harder gaan werken! Je wast het beste één keer per dag je voeten en niet vaker. Doe dat bij voorkeur met lauw water zonder zeep.

6. Droog je voeten regelmatig af met een zachte doek

Zweetvoeten kunnen leiden tot lastige problemen. Zo kun je last krijgen van zachte teennagels door het voortdurende warme vocht. Ook voetschimmel komt vaker voor bij mensen die zweetvoeten hebben. Je kunt dus het beste een aantal keer per dag je voeten afdrogen met een zachte doek. Dat hoeft niet als je bamboe sokken aan hebt.

7. Gebruik liever geen sprays in schoenen

Anti-transparant spuiten en deo spuiten in schoenen lijkt vaak een goed idee. Het helpt inderdaad wel (even) tegen de stank. Helaas keert die stank des te sneller weer terug, omdat je voeten reageren op de spray. De spray doodt de bacteriën namelijk niet die zorgen voor de geur. Je kunt het best regelmatig je schoenen wassen, indien mogelijk in de wasmachine. Zorg dat ze goed droog zijn voordat je ze weer aantrekt.

zweetvoeten behandelen

8. Maak je er niet te druk om

De meeste mensen met zweetvoeten maken zich er erg druk om. En hun partner vindt het meestal ook niet zo prettig. Maar zweten is een heel natuurlijk proces dat je lichaam nu eenmaal nodig heeft. Je kunt dit dus beter proberen te accepteren en ermee leven. Als je alle 7 voorgaande tips goed in acht neemt, is er verder weinig dat je kunt doen aan zweetvoeten. Dus maak je er maar niet te druk om, want… ook door stress verergert het probleem!

Zeker in de zomer zijn er veel mensen met zweetvoeten. Vrouwen klagen dat hun partner zweetvoeten heeft - en als je het zelf hebt vind je het meestal ook niet prettig. De voeten zijn voortdurend vochtig en kunnen een vieze lucht veroorzaken. Gelukkig zijn er best wat dingen die je hieraan kunt doen. Zo maak jij het leven in de zomer een stuk prettiger!

Over de auteur

Judith Möhlmann

Judith Möhlmann is zzp'er en thuiswerkende moeder. Al enkele jaren is ze schrijver van de meest uiteenlopende artikelen. Als zuinige Zeeuw is geld besparen er met de paplepel in gegoten. Het is dan ook haar grote uitdaging om zoveel mogelijk manieren te vinden om geld te besparen. Natuurlijk is het wel een voorwaarde dat het leven ook comfortabel en leuk blijft!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.