Lening afbetalen niet mogelijk: wat te doen? - Goedkoop.be

Wat als je je lening niet kunt afbetalen?

Chiara Verschueren van TopCompare.be
Door Chiara Verschueren van TopCompare.be. Geplaatst door
Laatste update op 0 reacties

Ziekte, ontslag, echtscheiding… heel wat onvoorziene omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je in ernstige financiële problemen komt door het niet afbetalen van een lening. Uit cijfers van de Nationale Bank van België bleek in juni 2016 dat meer dan 350.000 Belgen hun leningen niet kunnen terugbetalen. We spreken hierbij over bijna 530.000 achterstallige kredieten ofwel bijna 5% van alle contracten. Wat doe je wanneer je je in een dergelijke situatie bevindt?

Ga te rade bij je financiële instelling

Wanneer je in de problemen denkt te komen door je lening, is het slim om meteen je geldschieter te informeren. Dit doe je met een aangetekende brief waarin je het financiële probleem uitlegt.

Vervolgens kan je een afspraak maken. Je financiële instelling zal je waarschijnlijk twee opties voorstellen: de looptijd van je lening wordt verlengd, gecombineerd met lagere maandelijkse betalingen of de terugbetaling wordt tijdelijk opgeschort.

Je financiële instelling helpt je een oplossing te vinden. Lukt dit niet, dan kun je nog heil zoeken bij de vrederechter. Wanneer het gaat om een zware wanbetaling moet de bank dit sowieso doorgeven aan de Nationale Bank van België. Vervolgens kom je op de zwarte lijst terecht.

Verzekering bij je lening? Gebruik die dan!

Als je financiële problemen verband houden met bijvoorbeeld het verlies van je baan of een overlijden, dan kan je een beroep doen op de verzekeringen die je hebt afgesloten bij je lening.

  • Een verzekering die de terugbetaling garandeert, kun je afsluiten bij je bank. Dit is het geval bij de schuldsaldoverzekering, die de terugbetaling dekt in geval van overlijden. Bij grotere leningen zoals een woonkrediet is dit zeer gebruikelijk.
  • Ook bieden de Waalse en Vlaamse overheden een gratis verzekering voor de terugbetaling van een lening bij onvoorziene omstandigheden (verliezen van een baan, onvrijwillige arbeidsongeschiktheid). Deze verzekeringen zijn voorbehouden voor hypothecaire kredieten om te kopen, renoveren en bouwen. Ze gelden onder bepaalde voorwaarden.

Wil je de verzekering erbij betrekken, bekijk dan goed de voorwaarden om zeker te zijn dat je gedekt bent. Aarzel ook niet om contact op te nemen met je bank of verzekeraar voor verdere informatie.

Vraag om hulp in je omgeving

Als je een goede reden hebt voor je afbetalingsproblemen, zal iemand uit je omgeving je waarschijnlijk wel geld kunnen voorschieten. Zo krijg je hulp totdat je financiële status weer stabiel is.

Gouden tip van Goedkoop.be

Of je nu onverwachte financiële problemen hebt of niet, bespaartips blijven welkom. Lees daarom zeker ook hoe je efficiënt kunt besparen in vijf stappen.

Betalen van mijn huidige lening met een nieuwe lening?

Velen denken dat een lopende lening betalen met een nieuwe lening een goed idee is, pas hier echter mee op! Wanneer je een nieuwe lening aanvraagt  zal je ook hier rente op moeten betalen. Zo kom je in een vicieuze cirkel van schulden terecht.

Je kan er echter wel voor kiezen om je verschillende leningen te consolideren in een lening met een langere looptijd. Dat heet een schuldconsolidatielening. Let wel op dat je een haalbaar afbetalingstraject hebt, zonder te hoge interesten.

Als je in een vervelende situatie zit waardoor je je lening niet langer kunt afbetalen, wacht dan niet te lang om oplossingen te zoeken en hulp te vragen.

Over de auteur

Chiara Verschueren van TopCompare.be

Chiara Verschueren werkt voor TopCompare.be, waar ze financiële tips geeft en voor jou op zoek gaat naar de beste kredietkaart.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.