Besparen huishouden: budgetbeheer in 5 stappen - Goedkoop.be

Efficiënt besparen in 5 stappen

Door
Laatste update op 1 reactie

Je hoeft geen boekhouder te zijn om je geld goed te beheren. Maar hoe begin je eraan? En waar moet je op letten? Dit vijfstappenplan helpt je op weg om je uitgaven onder controle te houden.

Stap 1: Maak een budget op

Budgetbeheer begint uiteraard met een budget. Een budgetplanner is daar een ideaal instrument voor. Hierin houd je je inkomsten en je uitgaven bij. Vervolgens plaats je de uitgaven in de juiste categorieën:

  • Voeding
  • Onderhoud
  • Kleding
  • Wonen
  • Energie
  • Vervoer
  • Gezondheid
  • Hobby & ontspanning

Nu heb je een duidelijk overzicht van wat je maandelijks en jaarlijks uitgeeft en kan je bepalen waar je eventueel wilt besparen.

Stap 2: Stel een doel voorop

Gemotiveerd blijven om je budget bij te houden is veel gemakkelijker als je een doel vooropstelt. Op die manier ben je niet bezig met het geld dat je elke maand opzij zet maar met wat je kunt doen als je je doel bereikt.

Splits je doel op in doelstellingen op korte termijn. Welk bedrag wil je bijeen gespaard hebben na drie maanden? En na zes? Zo kom je telkens een stapje dichter bij die verre reis of die nieuwe auto.

Stap 3: Houd een kalender bij

Maak een lijst van je huidige facturen en noteer de uiterste betaaldatum van elke factuur op een kalender.

Door je rekeningen op tijd te betalen voorkom je extra kosten en boetes.

 

Stap 4: Vergelijk jaarlijks je abonnementen

Gouden tip van Goedkoop.be

De Huishoudagenda 2017 is het ideale instrument om je budget te beheren. Met ruimte om je dagelijkse uitgaven en inkomsten te noteren, een katern met maand- en jaaroverzichten en praktische budgettips.

Houd je verschillende abonnementen en contracten in de gaten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je op tijd overstapt naar de goedkoopste energieleverancier. Vergelijk jaarlijks de tarieven van je gsm- of internetabonnement. Is je huidige formule nog steeds de goedkoopste?

Bekijk ook je verzekeringen. Heb je de voordeligste verzekering? En ben je niet dubbel verzekerd? 

Stap 5: Kweek goede gewoontes

Door enkele eenvoudige gewoontes aan te kweken bespaar je zonder veel moeite heel wat geld. Zo kan je elke keer als je gaat winkelen een boodschappenlijstje maken en enkel kopen wat op je lijstje staat. Nutteloze aankopen vermijd je door jezelf de vraag te stellen: “Heb ik dit echt nodig?”. En door alles in je huis een vaste plaats te geven, koop je nooit meer iets dubbel.

We hebben nog meer tips verzameld rond besparen in de supermarkt, je leest ze hier. 

Je merkt het, vijf eenvoudige stappen later heb je al een veel beter zicht op je budget, in- en uitgaven en eventuele werkpuntjes. Misschien wordt dit plan wel je eerste goede voornemen voor 2016?!

Deel gerust hieronder hoe jij je budgetbeheer aanpakt!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.