Fastfood eten: de goedkoopste snelle menu's! - Goedkoop.be

De lekkerste gezonde fastfoodmenu’s op een rijtje

Door
Laatste update op 0 reacties

Fastfood, wie heeft het nog nooit gegeten? Inderdaad, er zijn redenen genoeg om je te goed te doen aan een snelle hap van grote ketens als McDonald’s of Quick. Het is vrijdagavond, na een drukke werkweek heb je zeker geen zin om nog uitgebreid te koken, de Drive-in lonkt verleidelijk. Exotische reisbestemming al goed en wel, maar voor je je voldoende geïnformeerd hebt over de inheemse keuken, lijkt de vertrouwde fastfoodketen het perfecte alternatief op de eerste avond na een vermoeiende tocht. Dat menu vol lokale specialiteiten kan later nog uitgepluisd worden. Studenten weten er ook over mee te spreken. Het weekbudget gaat al snel op aan avondjes uit, fastfood is niet alleen een snelle, maar ook spotgoedkope oplossing.

Scenario’s genoeg te bedenken waarbij je naar een fastfoodketen trekt. En hé, zo’n burger met wat frietjes smaakt kan echt wel smaken, ook al is het niet de meest gezonde hap. Nu gezonde voeding een hot item is, zetten fastfoodketens trouwens alles op alles om hun klanten voldoende te informeren en met allerhande alternatieven te komen voor de vettere snacks.

Je wilt een goedkope snelle hap die ook nog eens gezond is? Geen probleem, Goedkoop.be ging voor jou op onderzoek! 

Goedkoop = gezond?

Op het menu bij fastfoodketens als McDonald’s of Quick staan frietjes, een ruime keuze aan hamburgers en frituurhapjes met kip en dergelijke. Ijsjes en overzoete desserts sluiten het rijtje af. Stuk voor stuk uiterst betaalbaar, en het wordt alleen maar beter als je een menu neemt.

Zo’n menu bestaat in verschillende groottes, met een hamburger, frietjes en drank gecombineerd. Spotgoedkoop, dat wel, maar misschien volstond een iets kleinere snack ook al om je honger te stillen? In die zin is de goedkoopste keuze niet de gezondste. Toch leveren fastfoodketens best wat inspanningen...

Grote namen de gezond(er)e toer op

Gezonde voeding is al wat de klok slaat tegenwoordig. Minder vlees eten, groenten van eigen bodem... het moet allemaal bijdragen tot een gezondere levensstijl en een kleinere ecologische voetafdruk.

Ook Quick en McDonald’s dragen hun steentje bij. Bij McDonald’s krijg je het aantal calorieën van elke snack te zien, samen met andere voedingswaarden zoals de eiwitten, koolhydraten en vetten. In procent wordt weergegeven hoeveel je van de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid binnen krijgt. De website gaat uitgebreid in op deze voedingswaarden, de tabelletjes vind je in de restaurants op de belangrijkste producten en de achterkant van de plateaus. Via een aparte website bereken je de voedingsstoffen die jij dagelijks nodig hebt en vergelijk je het met het gewenste McDo-menu.

Origineel is het wel, maar ook Quick pakt uit met een voedingscalculator – toepasselijk CalQlator genoemd – om te berekenen wat je binnen krijgt door je favoriete menu te bestellen. Verder gaat de fastfoodketen enkele engagementen aan door in olie te frituren die weinig afval met zich meebrengt en de olie verder te ontwikkelen voor een betere voedingskwaliteit.

Leuk alternatief voor calorieën tellen

De voedingswaarden van fastfood meegeven is zonder twijfel een stap in de goede richting. Toch zegt het veel mensen maar weinig, het blijven abstracte cijfers. Bovendien kunnen de calorieën dan wel laag liggen, ook de andere voedingswaarden zoals koolhydraten en vetten moeten in evenwicht zijn.

Daar wist een student van de Texan Christian University wel raad mee. Hij stelde voor te vermelden hoeveel lichaamsbeweging nodig is om een bepaalde snack te verbranden. Tegenover een dikke hamburger staat twee uur stevig doorwandelen. Geeft meer een idee dan een hoeveelheid calorieën, niet?

(Bron: “Hoe lang stappen om een dubbele cheeseburger te verbranden?” - www.knack.be)

Nieuw op de kaart

Alle inspanningen ten spijt, blijven het toch vooral gefrituurde snacks met veel zout. Gelukkig hebben de twee bekendste fastfoodketens wel meer in hun mars dan alleen een handige calculator op de website.

Het menu wordt uitgebreid met gezondere alternatieven. In een Happy Meal zitten naast frietjes en hamburgers ook knapperige worteltjes. Wie een Magic Box kiest, kan een fruitig dessertje nemen. Smoothie of los fruit, de gezondere snack vindt zijn weg naar het fastfoodrestaurant.

Niet alleen desserts kunnen minder calorierijk. Slaatjes met gegrild vlees – en dus niet ongezond gefrituurd –, koude vis of uitsluitend groentjes liggen in dezelfde prijsklasse, maar vormen een gezond alternatief. Let er wel op dat je de eventuele dressing apart vraagt en met mate eet, anders wordt dat slaatje een caloriebom. Voor croutons en gepaneerde vleeslapjes geldt hetzelfde, ze zijn een stuk ongezonder dan hun gestoomde of gegrilde variant.

Fastfood 2.0

Subway past niet helemaal in het rijtje van Quick en McDonald’s. Je haalt er dan ook geen hamburgers en frieten, wel rijkelijk belegde broodjes. Hier is het net hetzelfde verhaal, de van oorsprong Amerikaanse keten geeft alle voedingswaarden mee. Met een gamma slaatjes en Low Fat Subs werken ze aan een gezond aanbod, dat even lekker smaakt.

Naast de klassiekers duiken er meer en meer ‘gezondere’ fastfoodrestaurants op. In Gent en Leuven heb je Greenway, dat hamburgers in een vegetarisch jasje stopt, allerhande pasta, soep en salades voorschotelt. Helemaal gezond worden die snelle hapjes nooit, er elke dag eten zou dus overdreven zijn. De gerechten hebben een hoger prijskaartje, maar smaken wel heerlijk.

Een tweede alternatief verspreidt zich stilaan in België. Exki trekt de biologische kaart met rijke broodjes, warme en koude pastasalades, biofruit en andere lekkernijen. Wil je wel eens weten hoe het met de voedingswaarden zit, dan laat de website je dat graag weten. Met bamboebestek en herbruikbare tassen trekt de keten het ecoverhaal verder door.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.