Bespaar op stookkosten d.m.v. een houtkachel - Goedkoop.be

Bespaar op stookkosten d.m.v. een houtkachel

Door
0 reacties

Er zijn vele redenen om een open houtkachel te kopen: het verspreidt een aangename warmte, een gezellige sfeer en niets is beter dan op een koude winteravond voor de houtkachel te zitten. Er is iets meditatief aan het kijken naar de felle vlammen - en om eerlijk te zijn: geen warmte is zo aangenaam als de warmte van een houtkachel.

Maar er zijn nog veel meer voordelen aan de aanschaf van een houtkachel: je kunt besparen op de verwarmingskosten met behulp van een houtkachel!

Welke houtkachel bespaart echt geld?

Niet elke haard is echter geschikt voor de extra verwarming van je huis. Als je op zoek bent naar een kachel, vind je zeker een aantal redelijk geprijsde kachels die mooi zijn om naar te kijken - maar ze zijn vaak alleen dat: goedkoop en mooi om naar te kijken. Zo een houtkachel is voldoende als je alleen maar wat meer gezelligheid in je woonkamer wilt.

Als je echter op zoek bent naar een meer economische oplossing, kun je het beste naar een haardenhandelaar gaan die je kan laten zien waar je op moet letten bij de aankoop van een houtkachel. Het is mogelijk om tussen de 10% en 40% van je stookkosten te besparen, afhankelijk van de kachel die je gebruikt, het hout dat je gebruikt en de manier waarop je kamers zijn verdeeld.  Het is trouwens ook bij een houtkachel belangrijk om regelmatig een schoonsteenveger te laten komen.

Wat is er nog meer belangrijk bij een houtkachel?

Om de verwarmingscapaciteit van je haard optimaal te benutten, is het belangrijk om het juiste hout te gebruiken. Het is aan te raden om het hout in grotere hoeveelheden te kopen, omdat dit geld bespaart. Als je echter niet de mogelijkheid hebt om hout op te slaan, zul je helaas je toevlucht moeten nemen tot de kleinere, duurdere eenheden die je bijvoorbeeld bij een benzinestation kunt krijgen.

Als je je hout kunt opslaan, zorg er dan voor dat het droog blijft, want nat hout verbrandt slecht en leidt tot een te grote rookontwikkeling. Het vervuilt ook je schoorsteen en de schoorsteen of roestvrij stalen schoorsteen en is niet goed voor het milieu. Je zal ook vaker een schoorsteenveger nodig hebben.

Bovendien moet je afzien van het verbranden van oude houten meubels en dergelijke in je houtkachel, omdat de gassen die hieruit voortkomen soms schadelijk kunnen zijn. In een houtkachel mogen alleen materialen voor verwarming worden gebruikt!

Een open haard heeft een betrouwbare schoorsteen en schoorsteenveger nodig

Een ander punt dat voor de aankoop van een haard moet worden opgehelderd is of de schoorsteen goed werkt. Als dit niet het geval is, kunnen de gassen die bij de verbranding vrijkomen niet goed worden afgevoerd en zich in je leefruimte verzamelen. Je schoorsteenveger kan zo'n inspectie voor je uitvoeren.

Naast de goede werking van het schoorsteenkanaal is een voldoende toevoer van verse lucht van cruciaal belang voor een goede verbranding in de schoorsteen, anders kan er rook in de schoorsteen ontstaan. Dit is vooral belangrijk voor open haarden. Kortom laat je schoorsteen regelmatig controleren door een schoorsteenveger.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.