Voedselverspilling België: 30 tips om het te vermijden - Goedkoop.be

Voedselverspilling: 30 tips & tricks om het moeiteloos te vermijden

Door
Laatste update op 2 reacties

Iedereen gooit gemiddeld 50 kilogram voedsel per jaar in de vuilnisbak, goed voor ongeveer 14% van ons eten. Dat wil zeggen dat jij hoogstwaarschijnlijk ook zoveel verspilt. Heel slecht voor het milieu, maar natuurlijk ook voor je portemonnee. Ontdek in deze 30 tips & tricks hoe jij voedselverspilling makkelijk vermijdt.

 1. Hergebruik de kleine restjes, want hierop komt het natuurlijk aan. Hoe je dat doet, lees je hier.
 2. Koop in kleine pakketjes, dan zit je niet met onnodige overschot.
 3. Het is altijd handig om veel eten in huis te hebben, maar niet als je dit telkens moet weggooien. Het is zonde van het geld en van het lekkere voedsel. Als je toch iets in huis wil hebben voor noodgevallen, koop dan producten die lang houdbaar zijn.
 4. Het is niet omdat de vervaldatum overschreden is, dat je het voedsel niet meer kan opeten.
 5. Kijk, ruik en proef een product als je niet zeker bent of het nog goed is in plaats van het meteen weg te gooien.
 6. Doe de gratis online weggooitest en voorkom voedselverspilling.
 7. Gooi groenten en fruit met een rare vorm niet weg, ze zijn ook eetbaar en de vorm doet zeker niets af aan de smaak.
 8. Ben je fan van gourmet? Zet dan niet alles meteen op tafel, maar wacht af hoeveel er wordt opgegeten zodat je de rest goed koel kunt houden in de koelkast.
 9. Heb je enkel kleine restjes van het gourmetvlees? Verwerk deze dan in een pastaschotel.
 10. Als je veel overschot hebt, vries dit dan in en eet het een volgende keer op.
 11. Plaats eten zo snel mogelijk in de koelkast, zodat het niet slecht wordt en perfect eetbaar blijft.
 12. Ga je ergens anders uit eten? Vraag dan om een doggybag. Een groot compliment voor de chef-kok dat je zelfs om de restjes vraagt!
 13. Serveer dressings en sausjes in een apart potje, zodat je de overschot van bijvoorbeeld sla beter kan bewaren zonder dat het onder de saus zit.
 14. Maak een maaltijdplanning zodat je weet wanneer je de restjes van de hele week zal opdoen. Hou bijvoorbeeld een No Waste dag elke woensdag.
 15. Check de voorraadkasten en de koelkast goed voordat je gaat winkelen. Zo vermijd je dat je dingen koopt die je eigenlijk niet nodig hebt.
 16. Doe iets met je oud brood van de vorige dag. Al eens van broodpudding of wentelteefjes gehoord?
 17. Is de chocopot zo goed als leeg? Giet er gewoon warme melk in en je hebt overheerlijke chocomelk voor het hele gezin.
 18. Restje honing in de pot? Giet je thee in de honingpot en de honing zal vanzelf oplossen.
 19. Weeg rijst, pasta en couscous van te voren af met een weegschaal voordat je aan het koken begint. Voor spaghetti bestaan er ringen waarmee je de goede hoeveelheid in een wip bepaalt.
 20. Bewaar voedsel op de goede plek, zodat het minder snel slecht wordt. Het Voedingscentrum geeft hier handige tips voor! Groenten en fruit die veel zon gekregen hebben, bewaar je best niet in de ijskast. Komkommers, tomaten, aubergines, paprika’s, courgettes, wortels en ajuinen bewaar je het best in de voorraadkast.
 21. Hergebruik de schil van je sinaasappel door er een creatief hapje mee te maken zoals sinaasappel chocomousse of ze te konfijten.
 22. Koop verse groenten of fruit niet te lang op voorhand. Zo riskeer je niet dat je ze moet weggooien.
 23. Kijk bij het kopen van verse groenten niet op een plekje. Dit kan je er eenvoudig uitsnijden en is geen verspilling.
 24. Koop zo vaak mogelijk seizoensgroenten of groenten van de lokale boer. Hoe dichter bij huis je iets koopt en hoe recenter eten werd geproduceerd, hoe verser het zal zijn.
 25. Wanneer je vlees opbakt, kan je het drie tot vier dagen langer bewaren.
 26. Denk eraan dat er voor de productie van vlees heel veel water, grondstoffen en energie nodig zijn. Verspil dus niet zomaar vlees!
 27. Laat mensen zelf hun eten opscheppen, zodat ze net nemen hoeveel ze willen en niet te veel.
 28. Heb je overschot van rijst? Doe deze dan in de soep om deze een extra dimensie te geven.
 29. Fruit dat dringend gegeten moet worden? Wat dacht je van een zelfverzonnen smoothie. Lekker en milieubewust!
 30. Als je je eten echt niet op krijgt, geef het dan aan de kippen. Deze diertjes zorgen voor lekkere eitjes, dus ze mogen wel eens een extraatje krijgen.

Heb jij nog een gouden tip om dit lijstje aan te vullen? We zijn benieuwd!

 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.