Koken met restjes: zó benut je je kerstkliekjes! - Goedkoop.be

Koken met kerstkliekjes: Wat met de restjes?

Hanna
Door Hanna
1 reactie

De afgelopen dagen ging het er waarschijnlijk rijkelijk aan toe. Uitgebreid dineren op kerstavond, een kalkoen of traditionele rosbief verorberen op kerstdag... heerlijk is dat. Door de vele hapjes en daaropvolgende gangen blijven er echter wel wat restjes over.

Zonde om die weg te gooien! Goedkoop.be trok de keukenschort aan om creatief te koken met restjes. Ideetjes genoeg om die kerstmaaltijd tot de laatste hap op te peuzelen.

Broodnodige tips

Oud brood hoort allesbehalve in de vuilnisbak. Of het nu om stokbrood, wit of bruin brood gaat, je hebt eindeloos veel mogelijkheden:

  • Wentelteefjes: Neem wit brood en wentel dat eerst door melk, daarna door ei. Bak het brood in de pan en serveer met witte of bruine suiker. Een topontbijt of tussendoortje!
  • Croutons:  restjes brood snijd je in blokjes, gooi je in de (frituur)pan en hup, daar heb je al een heerlijke garnituur voor in de soep.
  • Paneermeel: maak je een lekkere winterse ovenschotel, dan mag het korstje niet ontbreken. Wist je dat oud brood perfect vermalen kan worden tot paneermeel? Gooi er kruiden naar wens door en het krijgt een overheerlijk extra tintje.
  • Toastjes: Krijg je maar niet genoeg van het gezellig aperitieven? Snijd een oud stokbrood in plakjes en dresseer met wat je nog over hebt: misschien wat bolognaisesaus, een plakje ham en kaas, wat tomaat en mozzarella... Schuif de toastjes even in de oven en genieten maar.

Restjes met vlees aan

  • Kalkoen: het is steeds een hitje met Kerstmis, maar doorgaans blijft er wel wat van dat gigantische beest liggen. Geen nood, je kunt er duizend kanten mee op:
    • Als heerlijke basis voor soep,
    • lekker verknipt als garnituur in een groentesoepje,
    • een stoofpotje met kalkoen, wie weet kun je er nog wel wat van de overgebleven groenten in kwijt,
    • Vol-au-vent, want wie heeft ooit bepaald dat dat met kip moet?
  • Rosbief: Ook rosbief is heerlijk in een stoofpotje. Wist je trouwens dat je het stuk rosbief in blokjes kunt snijden en tot stoofvlees verwerken?
  • Van alles wat: Waarom van elk restje apart wat maken? In een vleessla passen heel wat verschillende stukjes vlees, van ham over gebakken varkensvlees tot rosbief!

Salade van vleesrestjes

500 g gebraden rosbief, varkensvlees, ham of kip, in reepjes
1 appel, in plakjes
2 augurken, in plakjes
1 rode ui, in dunne ringen
2 el kappertjes of gevulde olijven
tuinkers

Voor de dressing:
3 el wijnazijn
1 knoflookteen, geperst
2 el mosterd
druppels worcestershiresaus (of tabasco)
4 el olijfolie
zout en versgemalen zwarte peper

Meng de vleesreepjes, appel, augurk, ui en kappertjes in een kom. Klop voor de dressing de wijnazijn, knoflook, mosterd, worcestershiresaus en olie door elkaar in een kommetje. Breng op smaak met zout en peper en schenk hem over de salade. Meng alles goed door elkaar en laat de salade 30 min. staan, zodat alle smaken goed op elkaar kunnen inwerken. Garneer de salade met tuinkers en serveer met vers knapperig brood of met rijst.

Bron: Rubriek.nl

Schatjes van patatjes, kapoentjes van groentjes

  • Tortilla: gekookte aardappelen snij je in schijfjes. Samen met wat kakelverse eieren vormen ze een stevige lunch in een Spaanse tortilla. Of misschien wel een ontbijt, om een al even felle kater te lijf te gaan?
  • Ovenschotel: Gekookte aardappelen dienen als eerste laagje. Overgebleven gestoofde prei, al dan niet in witte saus, of gekookte bloemkool vormen het tweede laagje. Nu nog wat gehakt bakken en je hebt een complete ovenschotel.
  • Stoemp: Niets zo lekker en makkelijk als een winterse stoemp. Aardappelen over? Check! Spruitjes, wortel, knolselder over? Tijd om wat nieuwe stoempjes te ontdekken.
  • Soep: Een traditionele restjesoplossing, maar daarom niet minder lekker. Aardappelen zorgen voor de nodige dikte in de soep, zowel koude als warme groentenoverschotjes kunnen erin. Al eens slasoep geprobeerd? Perfect voor sla die zijn beste tijd wel gehad heeft als koude groente!

In de mix!

We reikten je al een hoop tips aan over wat te doen met brood, vlees, aardappelen en groenten. Maar hé, je kunt met verschillende restjes ook meteen een nieuwe complete maaltijd samenstellen!
 
  • Ovenschotel = aardappelrestje + gekookte groenten + vleesoverschot + brood als paneermeel
  • Wok = groenterestjes + kalkoen of rundsvlees in reepjes + pasta/rijst/noedels
  • Boerenomelet = groenterestjes + aardappel + stukjes vlees + ei
Laat je creativiteit de vrije loop, trek de koelkast open en ga experimenteren. Succes én een overheerlijke restjesmaaltijd verzekerd. Lekker en goedkoop!
 
Wat is jouw favoriete restjesrecept? Deel het met ons!
Over de auteur

Hanna

Als jonge mama besef ik goed dat een baby best wat kost. Ik weet als geen ander de goedkoopste luiers te spotten en speur voortdurend naar voordelige, maar toch leuke kleding, bij Hema bijvoorbeeld. Vrije tijd blijft natuurlijk ook belangrijk, uitblazen doe ik bij een hapje en een drankje, of op citytrip, geboekt via Travelbird. Van babyvragen tot reistips, ik geef je het gepaste advies.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.