Anti-kater tips: zo kom je er vanaf! - Goedkoop.be

De kater komt later; zo verhelp je het

Door
Laatste update op 0 reacties

Het is januari 2015 en je krijgt meteen een bezoekje van iemand waar je eigenlijk niet op zit te wachten; de man met de hamer. Het was een meer dan gezellig Oud en Nieuw feest, waarop de nodige bubbels en pintjes gedronken zijn. En dat is nu wel te merken!

In bed blijven liggen en rustig wachten totdat je kater wegebt? Dat is geen optie, want ze verwachten je nog bij enkele nieuwjaarsrecepties. Wat dan? Gewoon eventjes flink zijn, onze anti-katertips lezen en je komt de dag weer fris en fruitig (of soort van) door.

De werking van een paar drankjes

Om iets te bestrijden, is het misschien handig om te weten wat de oorzaak is. Oké, dat is alcohol in dit geval, maar wat doet het Nemet je en waarom heb je zo’n hoofdpijn, ben je misselijk of ontzettend moe?

- Vochtverlies: Alcohol zorgt ervoor dat je nieren veel water uitscheiden. Door het vochtverlies kun je je de volgende dag moe en slap voelen en een droge mond hebben.

- Bij de afbraak van alcohol ontstaat de giftige stof aceetaldehyde. Je lichaam breekt deze stof zo snel mogelijk af, maar drink je heel wat wijntjes of pintjes  dan ontstaat er toch nog relatief veel van deze stof. Hoofdpijn en een trillerig gevoel zijn de gevolgen van te veel aceetaldehyde in je lijf.

- Misselijk na een avondje doorzakken? Dan is hoogstwaarschijnlijk je maagslijmvlies geïrriteerd geraakt door de alcohol.

- Foezelalcoholen worden de andere soorten alcohol genoemd die in je alcoholische versnaperingen zitten. Deze giftige foezelalcoholen komen in zeer geringe hoeveelheid voor, worden traag afgebroken en zijn de volgende dag nog in het bloed aanwezig. Hoe erg je kater is, heeft te maken met de hoeveelheid foezelalcoholen in je drankje.

- Moe of down voordat je gaat drinken? Je kater zal de volgende dag nog onprettiger zijn.

Katerbestrijding

Zo, nu je hiervan op de hoogte bent, kunnen we beginnen met de katerbestrijding.

1. Neem een groot glas water, of misschien wel twee. Zo vul je je vochtpeil weer aan.

2. Of neem, indien voorhanden,  een sportdrankje.  Sportdranken zijn gemaakt om extreme dehydratatie en verlies van zouten en mineralen tegen te gaan. Dus in het geval van een kater ook zeer nuttig.

3. Onder het motto rustig starten, volg je na het drinken van water of sportdrank, met een koude douche. Door de kou gaat je adrenalinepeil omhoog en voel je je daarna stukken beter.

4. Eet een licht ontbijtje (lunch als je wat langer in bed bent blijven liggen). Geen vette hap, maar denk eerder aan fruit. In fruit zitten de nodige vitamines C die de lever weer aansporen.

5. Koffie of energiedrankjes, je ziet ze vaker voorbij komen als anti-katertip, maar de cafeïne in deze dranken onttrekt nog meer vocht uit je lichaam. En dat is net wat je niet wilt.

6. Ga naar buiten en maak een wandelingetje. Een frisse neus halen, doet wonderen.

7. Neem als tussendoortje bijvoorbeeld een bananensmoothie met honing. De banaan kalmeert je maag en de honing krikt je bloedsuikerspiegel weer op. Ook melk kan een kalmerende werking hebben.

8. Nog meer honger? Kies niet voor vettig eten of zoetigheid, zo krijgt je lever nog meer te verduren. Kies liever voor bijvoorbeeld wortels. Deze groente bevat bètacaroteen wat je lever helpt te ontgiften.

9. Mocht dit allemaal niet voldoende helpen, dan kun je nog altijd een aspirientje nemen.

10. De dag doorgekomen? Geen recepties of andere belangrijke afspraken meer op het programma staan? Ga op tijd naar bed zodat je lichaam weer tot rust kan komen.

Zelf al ooit een kater gehad en nu iets gevonden wat zeker helpt? Wij zijn reuze nieuwsgierig dus deel het hieronder met ons!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.