Smartphone kopen: waar let je op? - Goedkoop.be

Smartphone koopgids: zo vind je de perfecte telefoon (1)

Door
Laatste update op 1 reactie

Op zoek naar een nieuwe smartphone? Word je op internet omver geworpen door alle technische specificaties en snufjes? Het is bijna onmogelijk om door de bomen het bos nog te kunnen zien als je niet constant op de hoogte blijft. Zoek jij een smartphone, maar heb je geen idee welke? Lees dan hier deel 1 van de Goedkoop.be smartphone koopgids! Meteen door naar deel 2? Klik dan hier!

Als voormalig elektronicaverkoper weet ik dat een smartphone kopen voor velen niet gemakkelijk is, zeker als je niet technisch onderlegd bent. De smartphonemarkt bestaat uit honderden, zo niet duizenden verschillende telefoons. Het is logisch dat je geen idee hebt waar je moet beginnen. Ik heb onderstaande stappen daarom voor je opgesteld, zodat je hopelijk binnenkort je perfecte telefoon in handen hebt.

1. Het besturingssysteem

Smartphones bestaan in allerlei soorten en maten, maar in hoofdlijnen zijn er drie verschillende soorten. Die verdeling maak je aan de hand van de besturingssystemen: Android, iOS en Windows. Door er vooraf een te kiezen, valt een grote hoeveelheid telefoons al af. Welke past het best bij jou?

Android

Android is het besturingssysteem van Google en is het grootste besturingssysteem. Google maakt de telefoons deels zelf (Pixel, Nexus), maar leent het besturingssysteem voornamelijk uit aan andere bedrijven. Vrijwel alle grote merken maken gebruik van Android, denk aan Samsung, Sony, HTC, LG, Huawei en vele anderen. Dat maakt de keuze niet gemakkelijker, ieder merk geeft zijn eigen kenmerken aan het systeem. Samsung is het populairste merk, maar ook meteen het meest bekritiseerde door niet-Samsung gebruikers. Het is echt een persoonlijke voorkeur, op basis van voornamelijk ervaringen, unieke kenmerken en uiterlijk. Android is gemakkelijk in gebruik en vereist enkel een Gmail-account, wat je eventueel aanmaakt na aankoop van een Android-toestel.

Embed code
Android voor- en nadelen
Android voor- & nadelen
Voordelen Nadelen
Veel keuze Veel keuze
Jij bepaalt wat je spendeert: van €50 tot meer dan €1.000 Lagere prijs niet altijd goede deal
Grootste aanbod apps Minder veilig dan iOS
Thuisscherm aanpassen aan persoonlijke voorkeur Minder overzichtelijk dan iOS
Goedkope accessoires Veel verschillen tussen de telefoonmerken
Veel vrijheid  

 

iOS

Je bent zonder twijfel bekend met de iPhone. De iPhone maakt geen gebruik van Android, maar heeft een eigen besturingssysteem dat speciaal door Apple gemaakt is: iOS, waar ook de iPad mee werkt. Kies je niet voor een iPhone, heb je dus ook geen iOS. De telefoons van Apple worden geroemd om hun gebruiksvriendelijkheid, hoge kwaliteit en lange levensduur.

Embed code
iOS voor- en nadelen
iOS voor- & nadelen
Voordelen Nadelen
Veilig, beschermd systeem Duur
Gemakkelijk, intuïtief Geen MicroSD
Alleen toestellen van hoge kwaliteit Alleen originele Apple-accessoires werken
Integratie met andere Apple apparaten Minder vrijheid dan Android
Gratis 5GB iCloud opslag  
Lange ondersteuning door Apple  
Lange levensduur toestellen  
Miljoenen apps  

 

Windows

Heb je een laptop of pc in huis? Dan is de kans groot dat dit een Windows-computer is. De Windows smartphones werken in grote lijnen hetzelfde. Telefoons met Windows worden enkel gemaakt door Microsoft zelf (voorheen ook door Nokia) en zijn vooral populair doordat ze doorgaans niet zo duur zijn. Windows is echter wel de minst populaire van de drie.

Embed code
Windows voor- & nadelen
Windows voor- & nadelen
Voordelen Nadelen
Relatief goedkoop Relatief weinig apps ten opzichte van Android & iOS
Integratie met PC en laptop Niet aanpasbaar
Uniek Mist handige functies die Android & iOS wel hebben

 

Maak je al gebruik van een van deze besturingssystemen en ben je er content mee? Het is dan verstandig om bij die keuze te blijven, zo voorkom je een gewenningsperiode, veel aanpassingen en het moeten overzetten van al je gegevens en apps.

Ben je bereid een aanzienlijk bedrag te betalen voor je smartphone, zodat je geen gedoe hebt en hij zeer gemakkelijk in gebruik is? Dan is iOS de beste keuze voor jou. Niet veel te besteden, maar wil je toch iets wat snel werkt en je even mee vooruit kan? Overweeg dan eens een Windows smartphone. Ga je toch voor de vrijheid, ruime keuze en de populairste speler? Dan is Android jouw besturingssysteem. Twijfel je nog? Vraag dan eens familie en vrienden of je hun smartphone eens mag bekijken.

2. Het formaat

De volgende schifting voor je perfecte smartphone bepalen we aan de hand van de grootte. Smartphones zijn er in veel verschillende maten, uitgedrukt in inches.

De een heeft graag een groot scherm, de ander juist niet. Bekijk eens wat telefoons van familieleden of vrienden, wat vind jij de ideale maat? Stel voor aankoop van een nieuwe smartphone een minimale en maximale grootte op. Ik heb bijvoorbeeld een smartphone van 5.2 inch (Sony Xperia Z3+), maar dit is voor mij de maximale grootte, omdat ik hem comfortabel in mijn broekzak wil kunnen stoppen. Zo beperk je het aanbod!

Naast de schermgrootte heeft een telefoon ook randen die de grootte beïnvloeden. Via de “size comparison” van PhoneArena vergelijk je gemakkelijk de grootte van verschillende smartphones met elkaar. Klik hier om dit te ontdekken.

3. Opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit is een belangrijk kenmerk van de telefoon. Het opslaggeheugen bepaalt hoeveel apps, foto’s, filmpjes en muziek je kwijt kan op je smartphone. Let hier goed op bij je aankoop, het telkens moeten verwijderen van bestanden doordat je geheugen vol is, is geen leuke bezigheid. Doorgaans zijn smartphones beschikbaar met de volgende opslagcapaciteiten, uitgedrukt in GB (gigabytes):

8GB of minder: Voorheen waren er smartphones met 2GB of 4GB opslaggeheuden, in de huidige tijd komt minder dan 8GB eigenlijk niet meer voor. Toch adviseren we je ook niet op een 8GB telefoon te kopen, je besturingssysteem neemt namelijk al een groot deel hiervan in, waardoor je vaak amper 1GB of 2GB over hebt voor je bestanden. 8GB lijkt veel, maar is in de praktijk eigenlijk altijd te weinig. Met een paar apps of een aantal foto’s is je telefoon al vol.

16GB: Deze opslagcapaciteit is toch wel het minimum wat we je zouden adviseren voor een smartphone. Hier kan je behoorlijk wat apps, foto’s en video’s op kwijt, maar ook hiermee moet je niet te gek doen. Speel je regelmatig spelletjes, wil je veel apps gebruiken of maak je veel foto’s? Neem dan zeker een hogere opslagcapaciteit. Bij licht gebruik is 16GB doorgaans voldoende.

32GB: Met 32GB kan je wel even vooruit, veel Android telefoons van topkwaliteit hebben 32GB. Dit is momenteel dan ook de meest gewilde opslagcapaciteit. Regelmatig een filmpje kijken, foto’s maken en spelletjes spelen is geen probleem. Vergeet niet regelmatig grote bestanden die je niet gebruikt weg te gooien.

64GB: Uiteraard is 32GB ook op te vullen, een goede film is al snel bijna 10GB. Denk je dat 32GB toch te weinig is? Kijk dan zeker eens naar 64GB, wat een soort tussenmaat is tussen de reguliere gebruiker en de “hardcore” gebruiker.

128GB en meer:  Ben jij een “hardcore” telefoongebruiker? Test je iedere dag een nieuw spelletje, doe je veel werkzaamheden via je telefoon of kijk jij de nieuwste Blurayfilms op je smartphone? Dan is 128GB of meer de beste keuze voor jou. Je kan hiermee je telefoon volop gebruiken, zonder dat je hoeft na te denken over een maximale capaciteit.

Sommige Android en Windows telefoons zijn uit te breiden met een MicroSD-kaartje. Apps zijn niet te installeren op dit kaartje, maar films en foto’s uiteraard wel. Zo kan je wat ruimte besparen en is een lagere opslagcapaciteit wellicht ook genoeg.

4. Ervaringen

Gouden tip van Goedkoop.be

Zeker weten dat je een goede smartphone koopt? Bekijk dan eens de top 10 smartphones van Coolblue. Dit zijn de best verkochte modellen, voorzien van positieve kritieken. Zo is je keuze altijd de juiste!

De ene telefoon valt zeer in de smaak, de ander valt erg tegen. Vooraf kan je dit niet weten door enkel naar de specificaties te kijken. We kunnen het niet genoeg bedrukken: lees ervaringen en reviews op internet voor je een grote aankoop doet. Zo weet je zeker dat je geen miskoop doet. Doorgaans gebruik ik hiervoor zelf de Nederlandstalige website Tweakers, waar vrijwel alle smartphones aan bod komen en worden voorzien van onderbouwde kritiek en een eindcijfer.

Misschien heeft je zus of je collega wel een smartphone waar hij of zij erg tevreden over is. Vraag dan zeker ook eens naar zijn of haar persoonlijke advies.

5. Je budget en dé tip voor een klein budget

Je budget is natuurlijk zeer belangrijk. Stel vooraf een maximale prijs op en betaal niet meer, maar zorg wel dat hij realistisch is. Een telefoon van €800 euro is met een reden duurder dan eentje van €200. Verwacht dus ook niet de prestaties van €800 voor de prijs van €200. Dat betekent echter niet dat een telefoon van €200 niet perfect kan zijn voor jouw wensen.

Ga je niet voor het nieuwe topmodel, maar liever een goedkopere telefoon? Dan wil ik je graag nog dé tip meegeven: koop liever een nieuwere telefoon van lagere serie, dan een oud topmodel van bijvoorbeeld 2 of 3 jaar geleden. Een ouder model wordt meestal niet meer ondersteund en raakt steeds verder verouderd (én langzamer!), waar een nieuwer model nog langer geniet van nieuwe updates en ondersteuning van de fabrikant. Die heeft dus een langere levensduur!

Koop zo bijvoorbeeld liever een iPhone SE (2016) dan een iPhone 5S (2013) en liever een Samsung Galaxy A5 (2016) dan een Samsung Galaxy S5 (2014). Kijk naar de zogeheten releasedatum van de telefoon voor je aankoop.

Zoek je toch een ouder topmodel, maar wil je niet de volle mep betalen? Denk dan eens aan een refurbished model. Dit zijn modellen die bijvoorbeeld ooit vanwege garantie omgewisseld zijn, maar helemaal opgepoetst en weer in orde zijn. Ze kunnen wat gebruiksschade vertonen, maar zijn wel een stuk goedkoper. Bovendien krijg je er ook garantie op. Refurbished iPhone gezocht? Klik dan hier.

6. Waar je verder op kan selecteren

Als je een nieuwe smartphone koopt, selecteer je dus best eerst op bovenstaande factoren. Nu er al een behoorlijk aantal toestellen afgevallen is, kan je echter nog veel verder selecteren, afhankelijk van je eisen aan een smartphone. Hieronder vind je de factoren waar je ook op kan letten bij je aankoop. Die lichten we binnenkort toe in deel 2 van de smartphone koopgids. Die ontdek je door hier te klikken.

Embed code
Andere kenmerken om op te letten
Andere kenmerken om op te letten
Snelheid Camerakwaliteit
Schermresolutie Waterdichtheid
Garantie Bouwmateriaal
Dual SIM Vingerafdruksensor
4G Kleur
Batterijduur Merk

 

 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.