Foto opslag: Tips over de cloud, harde schijven en meer! - Goedkoop.be

Hoe bewaar je je foto's goed en veilig?

Door
Laatste update op 0 reacties

Ken je dat probleem? Je hebt duizenden foto’s en video’s gemaakt en je smartphone of laptop is nu helemaal vol. Je moet ruimte maken, maar wil eigenlijk geen foto’s verwijderen. Gelukkig bestaan er goede oplossing om je vakantiekiekjes, bruiloftfoto’s of andere leuke herinneringen op foto goed en veilig te bewaren.

De cloud

Werken in de cloud is een begrip dat rap aan bekendheid wint. Toch is het voor velen nog een vaag begrip. Concreet betekent cloud computing dat je bestanden opslaat in een beveiligde digitale omgeving op internet, zodat je er altijd toegang tot hebt. Je bent hierbij dus niet afhankelijk van een apparaat, maar kan er met alle apparaten die toegang hebben tot internet bij. Het hangt als het ware dus ‘in de lucht’ en is niet tastbaar, vandaar de naam cloud, een wolk. Je maakt geen gebruik van het opslaggeheugen van je apparaten, het is een uitbreiding daarvan.

Opslaan in de cloudHoe werkt dit dan precies? Je bestanden hangen niet daadwerkelijk zomaar ergens rond. Wanneer je gebruik maakt van een clouddienst worden je bestanden opgeslagen op een server van de dienst. Dit doe je door je bestanden zelf te uploaden naar de dienst of in te stellen dat hij automatisch synchroniseert via bijvoorbeeld een app. Jij krijgt hier een plekje om je bestanden op te slaan en versleutelt dit vervolgens met een gebruikersnaam en wachtwoord. Zo heeft niemand anders toegang tot je bestanden, mits je een sterk wachtwoord hebt natuurlijk. 

Om gebruik te mogen maken van een clouddienst sluit je vaak een abonnement af of je krijgt toegang doordat je een bepaald product hebt gekocht. Over het algemeen betaal je een maandelijkse bijdrage, die hoger wordt naarmate je meer geheugen nodig hebt. Er bestaan echter ook veel clouddiensten waar je een bepaalde hoeveelheid gratis opslaggeheugen krijgt, wat eventueel uit te breiden is. Op zoek naar een clouddienst? Dit zijn de bekendste:

- Apple iCloud: gratis tot 5GB voor Apple gebruikers.
- Google Cloud Storage: gratis tot 15GB
- Microsoft OneDrive: gratis tot 15GB voor Microsoft gebruikers.
- Dropbox: gratis, grootte bepaald aan de hand van prestaties.
- Box: gratis tot 5GB.

USB-stick of externe harde schijf

Gouden tip van Goedkoop.be

Wil je graag meer informatie over externe harde schijven en USB-sticks, maar daarnaast ook meteen de beste deal scoren? Ga dan eens naar Coolblue, waar je reviews, tips en een keuzehulp vindt.

Wil je niet afhankelijk zijn van een clouddienst, maar alles in eigen hand houden? Dan is een USB-stick of externe harde schijf de veiligste optie. Deze steek je simpelweg in je pc of laptop en slaat je bestanden hierop op. Een nadeel hiervan is dat je een USB-stick relatief gemakkelijk kwijtraakt. Een externe harde schijf is dan weer zeer gevoelig voor schade door vallen of schudden. Je moet er dus wel zorgvuldig mee omgaan!

Een externe harde schijf beschikt over veel meer opslaggeheugen dan een USB-stick. Zo beschikt een USB-stick vaak over enkele tientallen gigabytes en een externe harde schijf over honderden of zelfs duizenden. Als je veel foto’s, video’s of andere bestanden hebt is dit dus een betere keuze. Een USB-stick is dan weer superklein en handzaam, maar ook minder gevoelig voor defecten. Als je veel onderweg bent is dit makkelijker. Daarnaast is een USB-stick uiteraard goedkoper. Koop wel goede kwaliteit. Bekende en betrouwbare merken zijn onder andere Sandisk, Western Digital en Seagate.

Ben je technisch aangelegd en goed met computers? Dan kan een thuisserver of NAS een uitstekende uitkomst zijn. Je hebt zo vaak meer opslaggeheugen en een draadloze verbinding. Je kan deze daarom simpelweg aansluiten en verder niet meer aanraken.

Een fotoboek maken

Ook jij hebt ongetwijfeld thuis fotoboeken met foto’s van je jeugd of van je eigen kinderen. Een fotoboek is leuk omdat je dit gemakkelijk uit de kast pakt en daarmee oude herinneringen op kan halen. Het heeft een meerwaarde omdat het de herinnering tastbaar maakt. Helaas maken we dergelijke fotoboeken niet veel meer en dat is zonde.

Maak eens een ruime selectie van je favoriete foto’s van een bepaalde herinnering. Denk bijvoorbeeld aan je vakantie, een feestje of een andere speciale gelegenheid. Plaats deze vervolgens via een handig programma in een fotoboek en laat deze afdrukken. Je houdt de herinnering zo levendig en kan dit gemakkelijk met iedereen delen die belangrijk voor je is. Dit kan bijvoorbeeld via Foto.com.

Meer tips over fotoboeken? Lees dan eens ons artikel met tips over het maken hiervan.

Druk je foto’s af

Foto's afdrukkenUiteraard kan je je foto’s ook nog steeds af laten drukken. Ook zo worden je foto’s tastbaar en het heeft daarnaast een nostalgisch gevoel. Je kan zo nu en dan eens door je foto’s bladeren, waardoor ze niet in de vergetelheid raken. Dit is ook leuk om er collages mee te maken, die je dan weer aan de muur kan hangen of aan iemand cadeau kan geven. Het hoeft bovendien helemaal niet duur te zijn!

Bewaar je je foto’s op social media, zoals Facebook, Instagram of Pinterest? Ook hier kan je erg originele dingen mee doen, zodat je de herinnering ook offline in leven houdt. Hoe je dat doet lees je hier

 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.