Veilig online met deze 4 beveiligingstips! - Goedkoop.be

Veiliger online met deze 4 tips!

Door
Laatste update op 0 reacties

Dat het goed beveiligen van je computer belangrijk is weet iedereen, maar doe je het ook? In september 2016 werd nog bekend dat een half miljoen Belgische computers gehackt is. We leggen je daarom graag uit hoe je gemakkelijk, maar ook op een goedkope manier je computer goed beveiligt.

Dat een computer gehackt wordt, is in bijna alle gevallen het gevolg van slechte beveiliging. Zie het als een woninginbraak; als je ‘s nachts je voordeur open laat staan, maak je het wel erg gemakkelijk. Het is daarom belangrijk zelf maatregelen te nemen om de kans op gehackt worden, maar ook bijvoorbeeld de kans op virussen en malware te minimaliseren. Voorkomen is immers beter dan genezen, maar hoe doe je dat? We leggen je vier maatregelen uit die iedereen zonder technische kennis kan doen.

Een sterk wachtwoord

Het begint allemaal met een goed wachtwoord. Is jouw wachtwoord makkelijk te raden (door zowel onbekenden als bekenden), wacht dan niet te lang met het ondernemen van actie. Veel gebruikte wachtwoorden als “12345”, “password” of je geboortedatum zijn simpelweg onvoldoende. Dit geldt niet alleen voor je computers, maar ook voor je e-mail, Facebook en alle andere wachtwoorden. Zorg dat alleen jij het kan raden!

Hoe maak je een sterk wachtwoord?

  • Zorg ervoor dat het wachtwoord willekeurig is en op geen enkele manier aan jou verwant is. Geen namen, trouwdatum of hobby’s.
  • Vermijd het gebruik van volledige woorden of cijferreeksen (zoals 12345 dus). Gebruik bij voorkeur een combinatie van letters, cijfers en tekens.
  • Maak je wachtwoord niet te kort, maar ook niet te lang. Hanteer een minimum van acht en een maximum van zestien tekens.
  • Gebruik verschillende wachtwoorden. Hierdoor voorkom je dat in één klap alles op het spel staat, zodra je wachtwoord gekraakt is. Moeite met onthouden? Programma’s als iCloud-sleutelhanger helpen je hier eventueel bij.

Update je besturingssysteem

Gouden tip van Goedkoop.be

Op zoek naar een nieuwe laptop, zodat je meteen up-to-date bent en dus veiliger, maar heb je geen idee wat je moet kopen? Maak dan gebruik van de keuzehulp van Coolblue. Zo ontdek je welke laptop het best bij jou past en maak je nooit de verkeerde keuze. Je ontvangt zo bovendien direct tot €50 korting op je aankoop!

Of je nu Windows, MacOS of ChromeOS gebruikt, zorg er altijd voor dat je je pc tijdig update. Verourderde software is doorgaans minder goed beveiligd. Hoe irritant die updatemeldingen ook zijn, ze zijn er met een reden.

Gebruik je zelfs nog Windows XP? Ga dan zeker eens denken over een nieuwe pc of laptop, want doordat Microsoft dit niet meer ondersteunt en geen updates meer geeft loop je met Windows XP permanent gevaar. Zeker als je online je bankzaken regelt moet je dit absoluut niet meer willen.

Installeer een virusscanner

Een virus kan vele functies hebben; van het volgen van je handelingen, tot het meelezen van alles wat je typt of zelfs het overnemen van je hele computer. We kunnen er uitgebreid bij stilstaan, maar simpel gezegd: je wil geen virussen.

Het binnenhalen van virussen gebeurt doorgaans via internet, maar vaak heb je dit zelf helemaal niet door. Een virusscanner die je tijdig signaleert is daarom essentieel. Ook is het belangrijk regelmatig een scan te doen, zodat je zeker weeet dat je veilig gebruikt maakt van je pc.

Welke virusscanner heb ik nodig? Er bestaan zowel gratis virusscanners als virusscanners die je moet kopen. Hoewel betaalde virusscanners doorgaans bewezen betere beveiliging en meer services bieden, houd je ook met een gratis versie veel kwaad buiten de deur. Norton Security is een zeer degelijke virusscanner vanaf €27,99 per jaar. Toch een gratis virusscanner? Dan is AVG AntiVirus FREE een bekende en betrouwbare keuze.

Welke virusscanner je ook gebruikt, zorg er altijd voor dat deze over een firewall beschikt. Dit beschermt je actief tegen gevaren van buitenaf. Zo voorkomt het bijvoorbeeld dat je een gevaarlijke website bezoekt, door je simpelweg die mogelijkheid niet te geven.

Let op voor phishing!

Heb jij wel eens dubieuze e-mails ontvangen dat je bankrekening zogenaamd onveilig is of je creditcard geblokkeerd is? Klik NOOIT, maar dan ook écht NOOIT op eventuele links in die e-mails. Dit is phishing, een vorm van oplichting via het internet, meestal via e-mail. Zo nu en dan gebeurt dit ook wel eens telefonisch.

Internetcriminelen proberen je te laten doorklikken op e-mails, die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn, om vervolgens je inloggegevens of andere persoonlijke informatie los te peuteren. Onthoud goed dat je échte bank een dergelijke e-mail nooit zal sturen en gooi zo’n e-mail direct weg. Twijfel je toch? Bel dan je bank voor een bevestiging en vertouw de e-mail nooit zonder een bevestiging van echtheid.

Let wel op: beantwoord de e-mail ook nooit, maar ga voor direct persoonlijk contact met je bank via de contactgevens die je vindt op je rekeningafschriften of de website van de bank zelf. Ook eventuele contactgegevens in deze e-mail mag je absoluut niet vertrouwen.

ING Nederland lanceerde in 2013 een ijzersterke campagne tegen phishing met de spreuk “hang op, klik weg, bel uw bank!” die je absoluut mag onthouden.

 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.