Gezelschapsspellen voor volwassenen: tips voor te gekke feestdagen! - Goedkoop.be

Game on! Leuke familiespellen voor de feestdagen

Door
0 reacties Meer Kerst

Tijdens de feestdagen komen mensen gezellig samen met familie en vrienden. Daar horen heerlijke hapjes en drankjes bij, er wordt al eens met goeie voornemens gestrooid.Televisiekijken op die avonden is een optie, maar je kunt zoveel leukere dingen doen: spelletjes spelen natuurlijk! Je leert elkaar vast beter kennen en voert de leukste gesprekken. Welke spelletjes zijn het allerleukst om te spelen tijdens de feestdagen?

Doe-het-zelf!

Nee, je hoeft helemaal geen gigantische voorbereidingen te treffen voor een fijne spelletjesavond, laat staan dure gezelschapsspelen aanschaffen. Ga gewoon zelf aan de slag met een minimum aan materiaal. Wat papier en balpennen en hoogstens en krijtbord volstaan voor een avondje dolle pret!

Ontdek hier enkele voorbeeldjes van makkelijke spelletjes, een stevige portie fantasie is het belangrijkste wat je nodig hebt. Wie weet verzin je zelf wel een variant!

Pictionary

Nodig? Krijtbord en krijt, of pen en papier, stopwatch

Pictionary is een echte klassieker, maar daarom niet minder leuk! Tegen de tijd woorden en zinnen tekenen en anderen laten raden, het blijft het perfecte recept voor uren speelplezier. Je speelt per twee: de ene tekent en de andere raadt. Kies zelf hoeveel tijd je krijgt om te tekenen, bijvoorbeeld één of twee minuten. De tijd kan je bijhouden met een zandloper of stopwatch, die vind je ook op je smartphone!

Voor wie de klassieke Pictionary wat beu is, bestaat er ook een iets uitdagendere versie, die niet geschikt is voor kinderen: pikante Pictionary! 

Time’s up

Nodig? Pen en papier

Gouden tip van Goedkoop.be

Ben je nog op zoek naar kerstcadeautjes? Waarom zou je geen gezelschapsspel onder de boom leggen, zo beleef je gegarandeerd een fijne middag of avond. Wie het spel krijgt, heeft er uiteraard nadien ook nog plezier aan.

Bij Blokker.be is de keuze enorm!

Time’s up is een echt gezelschapsspel, maar het is veel origineler én gratis als je het zelf maakt.

Je begint met enkele namen in een pot te steken. Dit kunnen namen van beroemdheden zijn, namen van mensen die aan de tafel zitten of namen die iedereen kent.

Het spel wordt gespeeld in drie rondes. Per team van twee personen moet je proberen zoveel mogelijk namen te raden. Daarvoor krijg je één minuut de tijd.

In de eerste ronde mag je het uitleggen aan je partner met zoveel woorden als je wilt. Leg echter niet te lang uit, want dan is de minuut snel voorbij. In de tweede ronde gebruik je slechts één woord om de naam uit te leggen en in de derde ronde mag je enkel uitbeelden.

Tel na elke ronde het aantal namen per duo en leg ze daarna terug in de pot. Zo weet je bij ronde twee al wat er allemaal in de pot zit en wordt het iets gemakkelijker. Wie zal er op het einde de meeste namen hebben verzameld? Wie is een echt talent in het uitbeelden of in het raden? Pret verzekerd!

Door zelf namen te verzinnen, pas je dit spel makkelijk aan voor elk doelpubliek. Met kinderen gooi je er bijvoorbeeld Kabouter Plop, Mega Mindy of K3 in. Die bekende figuren leggen ze in no time aan elkaar uit!

Never have I ever

Nodig? Drankjes

Wil je wel eens wat geheimpjes van elkaar te weten komen, dan wordt het tijd voor ‘Never have I ever’. Om de beurt zegt iemand: ‘Ik heb nog nooit’, gevolgd door een beschamende gebeurtenis (bijvoorbeeld: een deuk in mijn auto gereden, mijn vlucht gemist of mijn tanden gepoetst met scheerschuim). Wie het wel al deed, krijgt een opdrachtje.

Never have I ever kan gespeeld worden op verschillende manieren. Je kiest ervoor om tien vingers op te steken en als je het wel hebt gedaan één te plooien of je speelt het met slokjes drank. Deed je een bepaalde stelling al, dan moet je drinken. Natuurlijk mag er ook uitleg gevraagd worden! Zo kom je ongetwijfeld leuke dingen te weten over elkaar, die je nog niet wist.

In de spelletjeskast

Laat je eigen inspiratie het wat afweten, dan is een gezelschapsspel uit de kast plukken nog zo fijn. Klassiekers als Cluedo, Carcassonne of Rummikub zorgen ongetwijfeld voor een spannende spelletjesavond. Andere spelen zetten je dan weer op weg om toch je eigen verbeelding de vrije loop te laten.

We duiken even in de spelletjeskast!

Gezelschapsspelletjes in the mix

Party & Co staat garant voor uren speelplezier. Het spelbord laat je allerhande opdrachten uitvoeren, zoals uitbeelden, vragen beantwoorden of tekenen. Je merkt het al, verschillende andere spelletjes worden hier gecombineerd.

Met Party & Co ga je voor variatie. Bovendien is het geschikt voor 3 tot 20 spelers, ook perfect dus voor grotere groepen!

Wie is de slimste?

Een quiz staat meer dan eens op het programma tijdens de feestdagen. Een fervente nonkel of tante bokst er eentje in elkaar en laat de rest van de familie zweten op de moeilijkste weetjes van het afgelopen jaar. Geen zin of tijd om er zelf een in elkaar te steken?

Met een bordspel als Trivial Pursuit kom je ook al een heel eind. Of haal meteen het immer populaire ‘De Slimste Mens ter Wereld’ naar de woonkamer. De TV-quiz bestaat ook als bordspel, met dezelfde rondes en even bloedstollende finale.

Heb jij nog goeie tips voor een te gekke avond? Deel ze hieronder, zo worden de feestdagen helemaal te gek!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.