Goede voornemens: begin het nieuw jaar origineel! - Goedkoop.be

Het nieuwe jaar komt eraan, vol originele voornemens om voor te gaan!

Door
Laatste update op 0 reacties Meer Kerst

Een traditie die niemand kan laten op oudejaar is goede voornemens maken. Meestal gaat dit om klassiekers zoals stoppen met roken, gezonder eten of meer sporten. Het kan echter ook anders, origineler, waarschijnlijk ook doeltreffender. De meeste goede voornemens sneuvelen al na een paar maanden of zelfs nog in de maand januari en dat is zonde, toch? Ontdek hier de origineelste voornemens voor 2016 en kom te weten hoe je je er ook echt aan kan houden!

Welk voornemen past  bij jou?

- Geef minstens één complimentje per dag. Dit kan gericht zijn aan jezelf of aan iemand anders. Door complimentjes te geven of te krijgen, zal je alles veel positiever inzien en daardoor wordt 2016 een fantastisch jaar. In het begin is dit aanpassen en moet je jezelf eraan blijven herinneren, maar na een paar weken wordt dit een gewoonte. Maak de wereld elke dag een beetje mooier.

- Maak bij het begin van 2016 samen met je partner of met vrienden voorspellingen over wat er in dit jaar zal gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan dingen op het vlak van school, carrière, liefde, vriendschap of een bepaalde unieke prestatie. Aan het eind van 2016 mag je deze pas lezen, ook van elkaar. Waren jouw voorspellingen juist?

- Als je denkt dat je jezelf niet kan bedwingen, kan je de voorspellingen samen ergens gaan verstoppen op een betekenisvolle plaats. Zo wordt het ineens een speciaal ritueel. Eind 2016 zal het wel erg interessant worden!

- In de huidige tijd gebeurt alles online en digitaal, bijna alles in ieder geval. Doorbreek de hype en kom terug tot jezelf in de "analoge" wereld. Stuur elke week een kaartje naar iemand. Een écht handgeschreven kaart met een postzegel. Schrijf je eigen adres op de achterkant. Wie weet krijg je wel een kaartje terug!

- Nog een voornemen onder het mom van ‘meer in het nu leven’: koop een wegwerpcamera en maak foto’s op de gekste momenten. Achteraf zal blijken dat dit juist de meest waardevolle momenten zijn. Een wegwerptoestel kan je al kopen voor enkele euro’s. Als je foto’s laat ontwikkelen in proefdruk, met een wit randje dus, zal je niet veel geld kwijt zijn.

- Neem je dit jaar eens voor om niet te lijnen, in tegenstelling tot alle andere jaren. Gooi die strenge diëten in de vuilbak en doe het in 2016 eens anders. Eet waar je zin in hebt, zonder te overdrijven. Je leeft namelijk maar één keer en 2016 wordt jouw jaar! Op je dieet letten kan in 2017 ook nog.

- Start op 1 januari 2016 met het maken van een 1 seconde video. Dit houdt in dat je elke dag een filmpje maakt op een willekeurig ogenblik. Hieruit knip je dan 1 seconde en deze worden allemaal aan elkaar gezet. Je krijgt als het ware een overzicht van jouw jaar. Hiermee kan je de mooiste momenten dus vastleggen. De app, 1secondeveryday, kost minder dan 3 euro en je kan de applicatie delen met je gezin.

- Do It Yourself dit jaar! Heb je zin om een trui of muts te kopen? Probeer ze dan zelf te breien. Het geeft erg veel voldoening als je kan showen met iets dat je zelf ineen stak. Bovendien bespaar je ook nog eens behoorlijk wat euro's. Geen idee waar en hoe je moet beginnen? Neem dan eens een kijkje bij de hippe winkel Veritas.

- Geef je geld meer uit aan activiteiten in plaats van aan materiële dingen. Je kan misschien het gevoel hebben dat een nieuwe handtas of broek meer waard is dan naar een concert van je lievelingsgroep gaan. Niets is minder waar. Het gaat om wat je doet en niet om wat je hebt! Dat concert vergeet je nooit meer. Uiteraard zijn citytrips, theaters, musea en andere uitjes zeer goede alternatieven!

- Probeer in 2016 je gelukshormoon te activeren door elke dag 5 minuten een potlood tussen je tanden te steken. Door je lachspieren op een kunstmatige wijze te stimuleren, maken je hersenen automatisch gelukstoffen aan. Door een simpel potlood tussen je tanden stap je dus elke dag blij het leven in!

Geloof je het niet? Bekijk dan eens dit filmpje van de BBC (Engels!):

Hoe kom ik deze voornemens ook echt na?

Leuk en aardig, die goede voornemens. Hoe zorg je er echter voor dat je deze goede voornemens ook volhoudt? Waar veel voornemens al zeer snel sneuvelen, zorg je er met deze tips voor dat jij je goede voornemens wél behaalt.

- Stel jezelf een haalbaar doel. Dit is belangrijk om je voornemens na te kunnen komen. Een totaal verbod bijvoorbeeld kan je gewoon niet volhouden. Dit is ook de reden dat voornemens als bijvoorbeeld niet meer snoepen vaak mislukken. Minderen is goed, een verbod is gevaarlijk.

- Formuleer je voornemens concreet. Zo zullen jouw kansen om ze te bereiken heel wat vergroten. Om de eerste tip als voorbeeld te nemen, zeg niet: "ik ga vaker anderen een complimentje geven", maar eerder: "ik ga iedere dag iemand een complimentje geven".

- Deel je voornemens met vrienden en familie. Als zij weten waar je mee bezig bent, zullen ze je steunen. Zo gaat het veel gemakkelijker, want je zal je goede voornemens niet zomaar aan de kant kunnen schuiven. Dit kan je natuurlijk ook andersom voor anderen doen, om zo elkaar te blijven motiveren.

- Schrijf je voornemens mooi op een papier en zorg dat het in het zicht ligt of hang het aan de muur (bijvoorbeeld op het toilet!). Elke keer als je hier voorbij loopt, zal je weer weten waar je mee bezig bent. Zo motiveer je dus jezelf.

Probeer er een gewoonte van te maken. Plan bijvoorbeeld één avond in de week in om je voornemens na te komen. Bij drukke weken hoef je dus geen smoesjes meer te hebben. Doop bijvoorbeeld donderdag om tot voornemensdag.

 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.