Verbruik pelletkachel en alle andere voordelen van pellets - Goedkoop.be

Ontdek de 5 voordelen van de pelletkachel

Wouter de Jong van Skydreams
Door Wouter de Jong van Skydreams. Geplaatst door
Laatste update op 0 reacties

Wil je ‘s winters genieten van een sfeervolle, warme kachel maar wil je dit milieubewust doen? Een pelletkachel biedt de uitkomst. Benieuwd naar wat pelletkachels precies zijn en welke voordelen ze dan wel hebben? Lees snel verder en ontdek er alles over!

Pelletkachels zijn normaal uitziende kachels die werken op pellets en elektrisch bediend worden. Ze hebben een ingebouwd reservoir waar de brandstof, de pellets, in worden gedaan. Pellets zijn korrels gemaakt van samengedrukt hout en worden gemaakt van resthout uit de houtindustrie. Waarom je voor een pelletkachel zou kiezen, doen we graag even uit de doeken.

1. CO2  neutraal

Tijdens de levensduur van een boom, neemt een boom een bepaald gehalte aan CO2 op. Bij de verbranding van houtpellets komt er evenveel CO2 vrij als de hoeveelheid die de boom heeft opgenomen. Er komt dus geen extra CO2  in de lucht, wat natuurlijk goed is voor het milieu.

Een stuk hout niet omvormen tot pellets geeft net zoveel CO2 als wanneer dit wel wordt gedaan. Het hout waarvan de pellets gemaakt worden komt uit de houtindustrie als overblijfselen waar normaal niets meer mee gedaan zou worden.

Daarnaast zijn pelletkachels steeds vaker een vervanger van de cv-ketel. Waar een cv-ketel brandt op aardgas of aardolie, brandt een pelletkachel op milieuvriendelijke stof. Pelletkachels geven meer warmte dan cv-ketels, terwijl ze een stuk milieuvriendelijker zijn!

2. Lage stookkosten

Door over te stappen op een pelletkachel bespaar je gemiddeld 30 tot 50% op de stookkosten. Dit komt doordat cv-ketels die op gas of olie branden, de stookkosten enorm opdrijven. Daarnaast hebben veel woningen een verouderde cv-ketel en deze cv-ketels zijn grote energieverbruikers. Pelletkachels daarentegen zijn zuinig en vragen alleen elektriciteit voor de ontbranding en bediening.

De pellets waar deze kachel op brandt, zijn relatief goedkoop. Je vult de pelletkachel met zakken pellets die verkrijgbaar zijn vanaf 15 kilo. De kosten van een zak pellets van 15 kilo ligt rond €5 en hier stook je gemiddeld 5 dagen mee.

De stookduur is afhankelijk van hoe goed de isolatie van jouw woning is en op welke temperatuur je de kachel instelt. Het is dus belangrijk om naast degelijke spouwmuurisolatie ook over een goed isolerend dak te beschikken. Benieuwd of de woning over een goed isolerend dak beschikt? Vraag het een dakwerker bij jou in de buurt.

Als je veel zakken pellets in één keer inkoopt, krijg je vaak kwantumkorting. Als je twee pallets met ieder 75 zakken pellets koopt, kun je rekenen op ongeveer €10 korting op het totaal bedrag. Let er wel op dat je pellets koopt bij een gerenommeerde zaak en dat de pellets voorzien zijn van een keurmerk.

3. Kan in een bestaande open haard

Heb je al een open haard, maar wil je toch een pelletkachel? Kies dan voor een ingebouwde pelletkachel die gebruik maakt van de bestaande schoorsteen om de rook af te voeren. Dit vergt slechts een klein aantal aanpassingen.

In tegenstelling tot een open haard, heeft een pelletkachel een schone verbranding en geeft het dus geen roet af. Met een pelletkachel hoef je minder vaak te sjouwen met hout en het plafond schilderen om roetplekken weg te werken, hoeft ook niet elke 5 jaar meer.

Een vrijstaande pelletkachel is ook een optie, deze kan overal in je woning plaatsen. Doordat er achter de pelletkachel een hitteschild wordt geplaatst, kan hij dicht bij de muur staan zonder schade te maken.

4. Kies een vast programma

Pelletkachels zijn op afstand bedienbaar, vaak met een afstandsbediening en tegenwoordig zelfs met een app op de telefoon! Op de meeste kachels kan je een vast programma instellen, met een vaste temperatuur. Je komt zo dus altijd thuis in een huis met een aangename temperatuur.

5. Weinig as

In tegenstelling tot een open haard geeft een pelletkachel heel weinig as. Bij het verbranden van hout in een open haard moet je elke dag de as opruimen, omdat er zo veel achter blijft. Doordat een pelletkachel weinig as geeft, hoef je de as maar eens per week te verwijderen. Veel minder werk dus dan bij een reguliere open haard!

Bronnen: The Fireplace Corner, The Pelleteer

Over de auteur

Wouter de Jong van Skydreams

Wouter de Jong beheert een aantal websites waarop hij interessante weetjes verzamelt over dakwerken, schilderen, isolatie, tuinen en zo meer. Hij weet dan ook alles over bouwen & verbouwen en deelt die kennis geregeld met jou via Goedkoop.be.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.