Gemiddeld waterverbruik verlagen: 5 tips van een loodgieter! - Goedkoop.be

Vijf bespaartips van een loodgieter

Anneke Hendriks van Sfeer & Living
Door Anneke Hendriks van Sfeer & Living. Geplaatst door
Laatste update op 0 reacties

Besparen op nutsvoorzieningen is altijd een goede manier om goedkoper door het leven te gaan. De elektriciteits-, water- en gasrekening behoren tot de hoogste kosten die we maandelijks maken. Het zijn wel noodzakelijke kosten, want zonder elektriciteit, water en gas wordt het moeilijk om te overleven. Wel is het mogelijk om minder hiervan te gebruiken, waardoor je dus ook minder hoeft af te rekenen aan het einde van de maand. Besparingen op gas en water zijn in veel gevallen zelf te realiseren, zonder dat je hierbij op comfort hoeft in te leveren. Een loodgieter gaat over de voorziening van water en gas in een woning. Deze vakman is dan ook de aangewezen persoon om enkele tips om te besparen te geven. De volgende bespaartips zijn gedeeld door een specialist uit Oostende.

Nieuwe verwarmingsketel

Het gasverbruik is één van de hoogste maandelijkse lasten van een gemiddeld huishouden. Het meeste van dit gas wordt verbruikt door de cv-ketel bij het verwarmen van de woning en het water uit de kraan. De loodgieter kan je helpen om op deze kosten te besparen door een nieuwe verwarmingsketel te installeren. De nieuwere modellen cv-ketels zijn namelijk vele malen zuiniger dan de oudere modellen. Heb je thuis nog een ketel staan die meer dan tien jaar oud is, dan is dit zeer waarschijnlijk geen hoog rendementsketel. Het vervangen van dit apparaat voor een HR-ketel zal maandelijks een groot bedrag op de energierekening schelen. Deze significante besparing  zorgt er ook voor dat de investering voor een nieuwe verwarmingsketel binnen afzienbare tijd weer is terugverdiend.

Waterbesparende kranen

De besparingstip van de loodgieter om de cv-ketel te vervangen voor een nieuwer model, is een goede manier om gas te besparen zonder dat je hier iets van merkt. Dit is ook mogelijk met water. Wanneer je namelijk gebruik maakt van een waterbesparende kraan en douchekop in huis, zal je onbewust minder water verbruiken. Waterbesparende kranen en douchekoppen zorgen voor een betere verdeling van het water. Hierdoor kan je nog altijd van een zelfde krachtige straal uit je douche genieten. Toch zal het waterverbruik een heel stuk lager liggen, zonder dat je dit zelf doorhebt. Dergelijke tips om te besparen zijn het meest waardevol, omdat je niks op comfort hoeft in te leveren.

Energiezuinige apparaten

Verschillende huishoudelijke apparaten verbruiken ook een grote hoeveelheid water. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de wasmachine en vaatwasser. De loodgieter heeft ook een tip om makkelijk op dit waterverbruik te besparen. De vakman adviseert namelijk om enkel energiezuinige apparaten te kopen. Wasmachines en vaatwassers die onder deze categorie vallen zijn in de winkel te herkennen aan het energielabel A. Niet alleen verbruiken deze huishoudelijke apparaten minder water bij het wassen van kleding en de vaat, tegelijkertijd wordt er ook minder elektriciteit verbruikt. Met aanschaf van energiezuinige apparaten realiseer je dus een dubbele besparing.

Zonneboiler of warmtepomp

Gouden tip van Goedkoop.be

Op zoek naar een voordelige leverancier voor gas? Bij Essent heb je al elektriciteit + gas vanaf slechts €133,54 per maand of enkel aardgas vanaf €75,11 per maand (beide prijzen zijn een voorschot).

De besparing van gas bij het verwarmen van de woning en het water uit de kraan kan je nog een stapje verder nemen. Naast de installatie van een nieuwe zuinige verwarmingsketel zijn er namelijk ook verschillende mogelijkheden om de taak te vervullen door gratis groene energiebronnen te gebruiken. Twee moderne toepassingen zijn hiertoe in staat. We hebben het dan over een zonneboiler en warmtepomp. De zonneboiler gebruikt zonne-energie om water op te warmen. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, aarde en grondwater rondom het huis. Dit zijn energiebronnen die gratis beschikbaar zijn en tevens milieuvriendelijk.

Een lekkende kraan repareren

De laatste besparingstip is iets waarbij de loodgieter opnieuw het verschil kan maken. De tip is namelijk om een lekkende kraan zo snel mogelijk te repareren. Een kraan die blijft druppelen kan jaarlijks tot wel 1000 liter water verspillen. Het is daarom belangrijk om dit probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Door het direct repareren van een lekkende kraan kunnen vele liters water bespaard worden. Het druppelen wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een versleten kraanleertje. Dit probleem zal niet opeens uit zichzelf weer beter worden. Je kan zelf het kraanleertje vervangen of hiervoor een professional inschakelen. Belangrijk is om hier niet te lang mee te wachten zodat het onnodig verspillen van water voorkomen kan worden.

 

Over de auteur

Anneke Hendriks van Sfeer & Living

Anneke Hendriks is een een fanatieke blogger op het gebied van wonen en klussen. Naast het beheren van aantal mooie blogs en websites deelt ze ook graag haar kennis met andere websites, zoals Goedkoop.be.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.