Verstandig bouwen: energiezuinig én duurzaam wonen - Goedkoop.be

Energiezuinig, duurzaam én betaalbaar wonen, het kan!

Door
Laatste update op 1 reactie

Elk jaar kom je tijdens bouw-, renovatie- en woonbeurs Batibouw alles te weten over huizen kopen, bouwen en verbouwen. “Bijna energieneutraal wonen” was één van de thema’s in 2014. Ook betaalbaar wonen kwam aan bod, net als werken met hout, een uiterst duurzaam materiaal. We zijn inmiddels alweer 2 jaar verder, maar het onderwerp is nog steeds erg relevant wanneer je gaat bouwen of verbouwen. Goedkoop.be toont vandaag aan dat energieneutraal, duurzaam en betaalbaar perfect hand in hand gaan.

Schrik dat de thema’s niet te combineren zijn? Ga je er automatisch van uit dat je een klein fortuintje nodig hebt om energieneutraal en duurzaam te wonen? Goedkoop.be toont vandaag aan dat energieneutraal, duurzaam en betaalbaar perfect hand in hand gaan.

Energieneutraal wonen

Het ABC van energie-efficiënte woningen

Zonder al te technisch te worden, overlopen we graag enkele termen die je vaak zult zien opduiken in de zoektocht naar een geschikte woning, die ook nog eens voldoet aan de normen. Vanaf 2021 wordt namelijk verwacht dat nieuwbouwwoningen bijna-energieneutraal zijn. Een dergelijke woning verbruikt nauwelijks energie of haalt de nodige energie uit hernieuwbare bronnen als zonnepanelen of een warmtepomp.

Embed code
Energiezuinig wonen</strong>
  Passiefhuis BEN-woning Lage energiewoning
EPC ≤15 kWh/m² ≤70 kWh/m² 30 kWh/m²
E-Peil E0 tot E20  <E30 E50
extra

 passiefhuis
 certificaat

 

 norm vanaf 2021  

 

 

Gouden tip van Goedkoop.be

Cetelem heeft een interessante lening op maat voor wie ecologisch wil (ver)bouwen.

Je investeert nu in een groene toekomst, zonder daarbij bankroet te gaan door de hoge investeringskosten.

Extra isolatie, zonnepanelen, een nieuwe verwarmingsketel of zonneboiler, de kleinste stapjes helpen tot een schoner milieu. AlphaCredit helpt jouw project te verwezenlijken aan een gunstige rentevoet!

EPC:

  • Waarde te lezen op het energieprestatiecertificaat
  • Het geschatte energieverbruik van een woning of gebouw
  • Hoeveel energie een woning jaarlijks verbruikt per vierkante meter
  • Alleen verwarming en warm water meegerekend, geen andere huishoudtoestellen.

E-peil:

  • Energiepeil van een woning
  • Energieverbruik van een woning of gebouw
  • Ruimte (per vierkante meter) en tijd (per jaar) niet in rekening gebracht <--> EPC

Passiefhuis: Een woning moet een passiefhuiscertificaat verwerven om zich passiefhuis te mogen noemen. Naast een energieverbruik van niet meer dan 15 kWh/m² wordt ook luchtdichtheid in rekening gebracht. Het E-peill is lager of gelijk aan 30.

BEN-woning: heeft een E-peil dat maximaal 30 mag bedragen, de EPC-waarde is dan weer kleiner of gelijk aan 70kWh/m². De weinige energie die verbruikt wordt, moet daarbij afkomstig zijn van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen. Daarnaast geldt er ook een strenge warmtedoorgangscoëfficiënt voor ramen en vloeren. Vanaf 2021 wordt dit type woning de norm.

Lage energiewoning: Ook in een lage energiezuinige woning wordt bijzonder veel aandacht besteedt aan het verminderen van het energieverbruik. Daardoor ligt het E-peil vandaag de dag op 50.

 

Energiezuinig ook betaalbaar?

Het bouwen of renoveren van een woning tot een energiezuinige woning is op zich iets duurder. Toch heb je de extra investering binnen de 15 à 20 jaar terugverdiend. Je kunt uiteraard een goedkope woning kopen met een gigantisch hoge EPC-waarde, maar leg dan maar eens de jaarlijkse energiefactuur naast die van een zuinigere woning. Langetermijndenken is bij zo’n belangrijke aankoop zeker niet overbodig.

Naast een flinke besparing op je energiefactuur zorgen nog wel meer zaken voor een energiezuinige en toch betaalbare woning.

Betaalbaar wonen

 

Subsidies en premies

Net als iedereen is ook de overheid voorstander van energiezuinigere woningen. We kunnen maar beter spaarzaam omspringen met energiebronnen, een energiezuinige woning bouwen is alvast een goed begin. Bovendien moeten nieuwbouwwoningen voldoen aan bepaalde voorwaarden zoals een minimumaandeel hernieuwbare energie.

Daarom zijn er verschillende premies en subsidies beschikbaar die een extra financieel duwtje in de rug geven. Via Vlaanderen.be kom je er alles over te weten. Ook de premiezoeker van de Vlaamse Overheid is een handige website waar je niet alleen de beschikbare premies – ook andere dan voor energiezuinig (ver)bouwen - vindt, maar meteen ook aanvraagt.

De beste offertes per project

Premies en subsidies al goed en wel, maar je wilt nog steeds de goedkoopste vakman of leverancier vinden. Alle beetjes helpen om de kosten te drukken.Verschillende offertes vergelijken is dus een must, maar tijdsrovend.


Gelukkig zijn er diensten als Companeo of Offrea. Via Offrea vraag je in enkele muisklikken enkele gratis offertes aan voor isolatie of andere verbouwingen. Interesse in zonnepanelen? Formulier invullen en de rest gebeurt voor jou!

Groene lening

Onder de kredietverleners springt Triodos er duidelijk uit door zijn groene visie. Het motto van de bank is simpel: “hoe energiezuiniger de woning, hoe gunstiger de rente”. Leg je woonproject voor bij de bank, toon aan hoe groen het is en de lening zou wel eens zeer gunstig kunnen uitpakken.

Het is trouwens de enige voorwaarde die de bank stelt, verder kies je helemaal zelf waar je een schuldsaldo- en brandverzekering neemt. Ook je loon hoeft niet verplicht bij Triodos gestort te worden. Groen bouwen heeft een heleboel voordelen, zoveel is ondertussen wel duidelijk.

 

Duurzaam wonen

 

Extra gouden tip

Duurzaam betekent meestal ook wel duurkoop. Ook voor renovatie en inrichting bedacht Cetelem een uiterst toegankelijke lening. In drie stappen maak je al een simulatie, om je een idee te geven van wat mogelijk is binnen jouw budget.

Veel succes met je renovatieproject!

Van je huis wil je een echte thuis maken, warmte en gezelligheid staan centraal. Welk materiaal vertolkt die eigenschappen beter dan hout?

Uiteraard kun je kiezen voor houten meubelen binnen en buiten, maar het gaat tegenwoordig veel verder. Houten vloeren zijn immens populair, zelfs een houten badkamer is perfect mogelijk mits waterafwerende behandelingen. Binnen of buiten, kleine details of de volledige huisconstructie, overal wordt hout gebruikt om een warme indruk na te laten.

Het blijft trouwens niet bij een indruk. Een houten constructie zorgt effectief voor aangename temperaturen. In de zomer blijft het lekker koel, in de winter zorgt hout voor extra warmte. Een natuurlijke klimaatregelaar zowaar, wat een positief effect heeft op de energiekosten. Geen wonder dat in meer noordelijke landen, denk maar aan de Scandinavische landen, zoveel met hout gewerkt wordt.

Bij hout passen nog andere kwaliteiten zoals sfeervol, milieuvriendelijk en oerdegelijk. Wist je echter dat bouwen met hout ook uiterst betaalbaar is? Het bouwproces is een stuk korter dan met traditionele bouwmaterialen (er is geen droogtijd nodig bijvoorbeeld), waardoor je de kosten kunt drukken.

Sta jij op het punt te bouwen of te renoveren? Extra tips kunnen we altijd gebruiken!

Bronnen: www.epcinvest.be, www.energiesparen.be, www.batibouw.be

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.