Leuke kerstcadeaus: bereid je nu vast voor op Kerstmis 2017! - Goedkoop.be

Online en offline kerstcadeaus kopen: feiten en gewoontes

Door
Laatste update op 0 reacties Meer Kerst

Alhoewel kerst 2017 nog een paar maanden op zich laat wachten, zijn toch veel mensen hier inmiddels al mee bezig. Alvast vrij gevraagd op het werk? En misschien al (nu nog betaalbare) vliegtickets en treintickets geboekt? Juist, kerst duurt officieel twee dagen, maar de voorbereidingen naar kerstavond beginnen eigenlijk al veel eerder. Het plannen van het kerstdiner, zorgen dat iedereen er bij kan zijn en natuurlijk de cadeaus voor familie en vrienden.

Een mooi moment om nu eens te kijken naar het laatste. Hoe doet de consument eigenlijk haar kerstinkopen? Worden cadeautjes nog steeds voornamelijk in de winkel gekocht? Door de jaren heen zijn mensen steeds meer online hun inkopen gaan doen en dit geldt ook voor de kerstcadeaus. Wat is nu de invloed van het internet? Duidelijk is dat deze invloed in ieder geval elk jaar groter wordt. Maar hoe groot? Welke percentage van de totale uitgaven aan kerstcadeaus wordt inmiddels online gedaan en hoe groot is het percentage dat nog steeds offline wordt ingekocht?

We geven je graag wat meer informatie over het consumentengedrag omtrent het inkopen van kerstcadeaus. Met feiten en cijfers laten we je graag zien hoe mensen tijdens december hun geschenken voor dierbaren in huis halen. Daarnaast geven we je wat meer informatie over de meest populaire kerstcadeaus!

Online vs. Offline kerstcadeaus kopen

Online kerstinkopen stijgen, maar toch lijkt een ‘online kerst’ voorlopig nog niet aan de orde. Ondanks dat afgelopen kerst het aantal online inkopen met 27% steeg in vergelijking met het jaar daarvoor, doet nog steeds het overgrote deel van de consumenten haar kerstuitgaven offline in de winkelstraat. Ruim 80% van de consumenten geeft nog steeds de voorkeur aan een fysieke winkel in plaats van het scherm van een laptop, iPad of smartphone. Overigens bleven de totale absolute offline bestedingen nagenoeg gelijk met het jaar ervoor. De cijfers geven aan dat mensen hun leuke cadeaus dus steeds meer online bestellen op websites als www.cadeaus.be en het online kopen van cadeaus dus steeds populairder wordt ten opzichte van cadeautjes aanschaffen in de winkel.

Uit onderzoek blijkt dat juist de gezellige sfeer tijdens de feestdagen in de stad en het gevarieerde aanbod aan winkels een belangrijke rol spelen in de overweging van mensen. In een tijdperk waar online shoppen steeds groter wordt, kiezen mensen in de maand december toch graag voor een mooi versierde en aantrekkelijk uitziende winkelstraat met kerstverlichting.

Kerstmarkt in MaastrichtDoor de kerstverlichting en sfeer bieden de traditionele winkels een meerwaarde ten opzichte van thuis bestellen vanaf de bank. Naast kerstverlichting is voor de meeste mensen de prijs en daarnaast de locatie van een bepaalde winkel belangrijk in de overweging om daar kerstcadeaus te kopen. Jongeren kiezen overigens vaker voor grotere en meer bekende winkelstraten, terwijl ouderen liever in een kleine straat hun cadeaus inkopen voor de kerst.
Populaire steden voor kerstinkopen in België zijn Antwerpen en Gent. In het buitenland ziet men Maastricht als een mooie en gezellige kerststad en worden daar veel kerstcadeaus ingekocht.

Populaire kerstcadeaus

Wat vinden consumenten nu leuke en/ of originele cadeaus om te schenken met kerst? Het meest populaire kerstcadeau verschilt van jaar tot jaar in België.

Over het algemeen zijn cadeaubonnen, luchtjes, kleding, boeken en technologische producten het meest populair om te schenken aan geliefden en familie tijdens de kerstdagen. Desalniettemin was afgelopen jaar was het meest populaire kerstcadeau het gezelschapsspel ‘de slimste mens ter wereld’ gevolgd door verschillende cadeaukaarten en parfums.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.