Oud gereedschap: 4 tips wat je ermee kunt doen! - Goedkoop.be

Oud gereedschap roest niet: dit doe je ermee!

Yvonne
Door Yvonne
Laatste update op 0 reacties

Van 16 tot en met 26 februari 2017 vindt Batibouw plaats in de Brussels Expo. Dit is dé bouwbeurs voor zowel vaklui als consumenten. Van bouw-, verbouw-, interieur- en tuinbedrijven tot architecten: je ontdekt er tal van exposanten op het gebied van bouwen, renovatie en wonen. Is het voor jou tijd om je woning op te knappen, maar heb je alleen nog oud gereedschap liggen? Shop dan op Batibouw je nieuwe tools. Gooi je oud gereedschap niet weg, want je kunt er namelijk nog van alles mee doen…

Gereedschap heb je in alle soorten en maten, van huishoudelijk-, hand- en machinegereedschap tot meet-, teken- en tuingereedschap. Voor vrijwel elk klusje komt een handige tool van pas. Gereedschap dat we allemaal wel in huis hebben, is handgereedschap. Hierbij kun je denken aan een hamer, zaag, nijptang, moersleutel, schaar, boor, enzovoorts.

Heb jij nog een hoop handgereedschap thuis liggen, maar doe je er niets mee of ben je toe aan een nieuwe handige handwerktuigen? Geef al je oude gereedschap dan een tweede leven. Hoe? Dat vertel ik je hieronder!

Roest verwijderen van je gereedschap

Je ziet vaak aan gereedschap dat het oud is als er een laagje roest op is gekomen. Wil je de roest verwijderen? Dan kun je allerlei dure producten in de winkel kopen die je beloven de roest te verwijderen. Je kunt echter ook zelf aan de slag gaan met huishoudelijke middelen om roest te verwijderen. Effectief en een stuk voordeliger!

• Weken in witte azijn: Leg je geroeste gereedschap enkele uren in een bak met witte azijn. Hierdoor lossen de roestplekken op het metaal op. Als het gereedschap te groot is om in een bak met azijn te leggen, dan behandel je het met een in witte azijn gedrenkte doek, of schuurt het met aluminiumfolie (die je eerst in azijn hebt gedompeld).

• Mengsel van zout en limoen: Geen witte azijn in huis? Probeer het dan eens met een mengsel van limoen en zout. Eerst strooi je zout over het geroeste metaal. Vervolgens giet je er limoensap overheen. Paar uurtjes laten zitten en tadaa… Je kunt het roest verwijderen zonder het metaal te beschadigen.

• Zuiveringszout: Mix zuiveringszout met water en smeer dit mengsel op het geroeste metaal. Laat het enkele uren intrekken en schrob het er dan met een tandenborstel af. Als het goed is dan is het metaal nu roestvrij.

Gebruik je toch liever kant-en-klare roestoplosser? Voor zo’n €10 koop je een grote bus roestoplosser die te gebruiken is op allerlei gereedschappen. Of je nu een zelfgemaakt brouwsel of een kant-en-klare oplossing gebruikt om de roest te verwijderen, daarna is je gereedschap weer als nieuw en klaar voor gebruik!

Schenk je gereedschap aan een goed doel

Heb je nog een hoop oud gereedschap liggen waar je niets meer mee doet? Zonde! Je kunt er namelijk veel mensen blij mee maken. Zo kun je het bijvoorbeeld schenken aan een goed doel. Een bekend goed doel voor het inzamelen van oud gereedschap is Stichting Gered Gereedschap. De stichting zamelt gereedschap in, knapt dit op en stuurt dit naar ontwikkelingslanden. Zo helpen ze technische scholen en startende ondernemers in Afrika, Azië en Latijns-Amerika een bestaan op te bouwen, omdat voor de mensen daar nauwelijks goede kwaliteit gereedschap voor een betaalbare prijs voorhanden is.

Vind je dit een mooi initiatief en wil je graag gereedschap doneren? Stichting Gered Gereedschap is actief in Nederland. Om te doneren moet je daarom de grens over en je tools inleveren bij een inzamelpunt. Je vindt de inzamelpunten door heel Nederland, dus ook net over de grens met België. Zo heb je bijvoorbeeld inzamelpunten in Maastricht, Weert, Tilburg, Breda en Bergen op Zoom. Trek er een dag voor uit en maak er meteen een lekker dagje weg van. Zo doe je iets voor de medemens en heb je zelf ook een leuke dag. Hier vind je alle inzamelpunten van oud gereedschap.

Geld krijgen voor je oude gereedschap

Is je gereedschap nog in goede staat, maar gebruik je het zelf nooit meer? Dan is het zonde om het in de kast te laten liggen. Tip is om je gereedschap te verkopen, zo verdien je er nog iets aan. Je kunt terecht op een online marktplaats als Kapaza en 2dehands.be. Hier bepaal je zelf de vraagprijs. Met een beetje geluk ben je jouw tools binnen no-time kwijt en hou je er geld aan over.

Een andere optie is om je tools te verkopen aan een tweedehandswinkel. Een voorbeeld hiervan is de store Used Products. Deze winkel heeft twee vestigingen in België, namelijk in Genk en in Sint-Niklaas. Hier stap je binnen met het gereedschap dat je graag wilt verkopen. Used Products bepaalt een schappelijke prijs voor het product en geeft je het bedrag in contanten. Mocht je tijdelijk in geldnood zitten, dan heb je bij Used Products zelfs nog de kans om je eigendom binnen een maand weer terug te kopen. Geef dit even aan en maak gebruik van ‘het recht van terugkoop’ van Used Products.

Je kunt ook eens rondsnuffelen in de winkel en je eigen producten ruilen tegen andere leuke items uit de winkel. Vaak betaal je een klein bedrag bij en soms hoef je zelfs helemaal niets bij te betalen. Maar of je je product nu ruilt of verkoopt, je gaat er met dit unieke concept altijd op vooruit!

Knutselen mét gereedschap

Blaas je gereedschap nieuw leven in en ga er lekker mee aan de slag. Het gaat dan niet om het gereedschap te gebruiken als hulpmiddel bij het knutselen, maar om mét het gereedschap te knutselen. Wist je dat je bijvoorbeeld met een oude moersleutel de leukste dingen in elkaar knutselt. Ik zet hier wat inspiratie voor je op een rijtje. Alvast veel plezier met knutselen!

Kapstok van moersleutels:

Fotolijstje van moersleutels:

Kunstwerk van zagen

Over de auteur

Yvonne

Het is altijd fijn om interesses te combineren. Aan mijn passie voor beauty en lifestyle hangt best een flink prijskaartje. Gelukkig ontdek ik ook steeds de hoogste kortingen en codes, zodat ik dat trendy paar schoenen, fijn dagje wellness of de nieuwste nagellak toch voordelig koop. Vind je op Goedkoop.be niet meteen een code voor Sarenza, Albelli of een andere webshop? Spreek me even aan, ik ga voor je op zoek.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.