Berlijn bezienswaardigheden: ontdek nu 8x gratis Berlijn! - Goedkoop.be

Getest: 8x gratis in Berlijn!

Door
Laatste update op 2 reacties Meer Citytrips

Elk jaar plannen we één citytrip in. Heerlijk om even een andere stad te ontdekken, lekker te eten, wat musea te bezoeken… Dit jaar was Berlijn aan de beurt. De Duitse hoofdstad valt niet zomaar in enkele honderden woorden te vatten. Toch waag ik hier een poging, door acht gratis bezienswaardigheden en activiteiten op te sommen, die ik zelf testte.

#1 Eindeloos wandelen

Berlijn is een stad met vele gezichten. Elke buurt heeft weer compleet andere indrukken voor je in petto.

Hoe kun je die beter ontdekken dan te voet?! Zo neem je de stad echt helemaal in je op, stop je op tijd om wat te drinken of te knabbelen, shop je wat tussendoor of loop je een museum binnen dat je aandacht trekt.

Om een stad op deze manier te ontdekken vind ik de stedengidsen van time to momo leuke boekjes (de vroegere '100%'). Per wijk staat er een wandeling beschreven, waarlangs je de belangrijkste must-sees ontdekt, lekkere eetadresjes spot of gezellige winkels binnenloopt.

#2 Gezellige hofjes ontdekken

Onze wandeling door Mitte, ook wel het hart van Berlijn genoemd, leidde ons door verschillende hofjes. Het lijken net piepkleine straatjes die verstopt zitten tussen de gebouwen en je ontdekt er telkens een unieke plek. Sommige maken een doorgang naar een andere straat, andere liggen gewoon besloten tussen de huizen. Doorgaans zijn ze vrij toegankelijk, meer dan de moeite waard om even te piepen.

Zo liepen we het hofje bij Haus Schwarzenberg binnen, waar we verrast werden door de street art. In Sophie-Gips-Höfe namen we een welverdiende pauze bij Barcomi’s Deli, met heerlijke taart erbij.

#3 Op zoek naar de Berlijnse Muur

Uit onze geschiedenislessen herinneren we ons allemaal wel dat de Berlijnse Muur lange tijd (van 1961 tot 1989 om precies te zijn) Oost- van West-Berlijn scheidde. Als je bij een restant van die befaamde muur staat, dringt de betekenis pas echt tot je door (en zelfs dan nog…).

De East Side Gallery is wellicht het bekendste overblijfsel. Op het langste overblijvende stuk muur schilderden 118 internationale kunstenaars hun idee over vrijheid. Ook op andere plekken staan nog stukken. In het Mauerpark bijvoorbeeld (zie tip #4), of aan het Topographie des Terrors (zie tip # 8).

Ondergronds Berlijn

Niet gratis, maar wel een echte aanrader is een ondergrondse rondleiding van Berliner Unterwelten (‘de Berlijnse Onderwereld’). Wij kozen voor de themawandeling over de Berlijnse Muur.

Van de ene op de andere dag werd Berlijn in twee stukken gedeeld door een gigantische muur. Bevond je je toevallig aan de verkeerde kant, dan had je simpelweg pech. Verschillende gelukszoekers bleven echter niet bij de pakken zitten, maar groeven tunnels. Tijdens een 2-uur durende ondergrondse wandeling kom je alles te weten over deze spannende (en tegelijk tragische) pogingen van Berlijners om weer herenigd te worden met hun geliefde, om hun universiteitsopleiding verder te zetten

Rondleidingen volg je onder meer in het Duits, Engels of Frans. Lees hier meer over Berliner Unterwelten.

#4 Snuisteren op de zondagse vlooienmarkt

Het Mauerpark is het voormalige grensgebied tussen Oost en West, in de hippe wijk Prenzlauer Berg. Elke zondag is er links van het park een grote vlooienmarkt, waar je eindeloos snuistert, halt houdt voor een drankje of hapje uit een van de foodtrucks. Een aparte sfeer, zoveel is zeker!

Loop zeker ook even door de wijk zelf. Wat tijdens de DDR-periode een verwaarloosde buurt werd, is tegenwoordig hipper dan ooit.

Gouden tip van Goedkoop.be

Voor deze citytrip keken we even in het aanbod van Neckermann. Er was een ruime keuze aan hotels en ook de vluchten bleken best voordelig te zijn.

Neckermann geeft regelmatig extra kortingen op citytrips. We houden die uiteraard ook voor je in het oog, zodat ook jij voordelig boekt!

#5 De Holocaust herdenken

Het Holocaustmonument mag dan een van de meest genoemde bezienswaardigheden van Berlijn zijn, dat is geheel terecht. De 2711 betonnen zuilen herdenken de zovele slachtoffers van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

Wil je meer weten over de Jodenvervolging tussen 1933 en 1945? Bezoek dan zeker het ondergrondse informatiecentrum bij het momument. De toegang is gratis.

#6 Alles over de Stasi

De voormalige hoofdkwartieren van de Stasi, de binnenlandse veiligheids- en inlichtingendienst van de DDR, werden omgebouwd tot het Stasi museum. Je ontdekt er nog de kantoren precies zoals ze achtergelaten werden bij het instorten van de DDR. Vanuit deze kantoren werden DDR-burgers voortdurend gecontroleerd op ‘incorrect’ gedrag.

Toegegeven, deze tip is niet helemaal gratis. Je betaalt wel een ticketje voor het museum, maar sluit gratis aan bij de rondleiding (ook in het Engels!).

#7 Picknicken op een landingsbaan

Ons geplande bezoekje aan Tempelhof, de voormalige luchthaven van Berlijn en nu omgevormd tot park, viel letterlijk in het water. Hoe geweldig is het niet om te kuieren over een landingsbaan of er een gezellige picknick te houden?

Het zal voor een volgende keer zijn!

#8 Topographie des Terrors

Niet meteen een vrolijke noot om mee af te sluiten, maar Topographie des Terrors is een aanrader. Op de plek waar de SS, Gestapo en SD (de staatsinlichtingendienst) in Nazi-Duitsland hun hoofdkwartieren hadden, staat nu een museum met een tentoonstelling over de nazimisdaden.

Zo zie je maar, Berlijn heeft heel wat te bieden. Wil je vooral shoppen, je onderdompelen in de geschiedenis of de stad in zijn geheel in je opnemen… Alles kan en nog voordelig ook!

 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.