5 zaken waarop je niet mag besparen wanneer je gaat klussen - Goedkoop.be

5 zaken waarop je niet mag besparen wanneer je gaat klussen

Eveline
Door Eveline
0 reacties

Als je gaat klussen, wil je dat natuurlijk wel goed doen. Gelukkig hoeft goed klussen helemaal niet duur te zijn! Je kunt op allerlei zaken besparen en je klus zo goedkoop mogelijk uitvoeren. Toch zul je ontdekken dat je op sommige dingen beter niet kunt besparen. 

1. Veiligheidskleding

Besparen op veiligheidskleding kan leiden tot (ernstige) ongelukken. Er zijn dus bepaalde veiligheidsitems die je echt nodig hebt. Koop daarvan nooit de goedkoopste versie, maar ga voor kwaliteit. Kwalitatief goede veiligheidsschoenen, zoals die van engelbert strauss, zijn uitgebreid getest en voorzien van de nodige keurmerken. Dat geldt niet voor goedkope namaak, die dan ook onvoldoende bescherming biedt.

Zorg minimaal voor goede veiligheidsschoenen, werkhandschoenen en een werkbril. Bij klussen waar dat nodig is kies je voor een kwalitatieve veiligheidshelm.

2. Verf

Misschien denk je dat de goedkoopste verf ‘ook wel prima is’. En inderdaad ziet het werk er meestal redelijk uit als je die verf gebruikt. Helaas blijft de verf meestal niet zo lang mooi en moet je sneller opnieuw schilderen. Hoe dat komt? De prijs van verf wordt opgebouwd uit verschillende ingrediënten. Bij goedkopere verf zit er veel vulstof en hulpmiddel in de verf. De pigmenten zijn vaak van slechtere kwaliteit.

Bij duurdere verf is dat andersom: meer nuttige stoffen, minder vulstof en betere pigmenten. Het gevolg is dat goedkope verf misschien 3-5 jaar meegaat, terwijl duurdere verf wel 8-10 jaar mee kan gaan. Op verf wil je dus liever niet besparen tijdens je klus!

3. Gereedschap

Je kunt eenvoudig besparen op je gereedschap. Dat is ook lang niet altijd een probleem. Maar bij sommige soorten gereedschap kan dat wel een probleem zijn. Er zijn drie problemen die veel voorkomen met goedkoop gereedschap:

  • Het slijt veel sneller dan gereedschap van betere kwaliteit. Dat komt omdat er goedkopere materialen zijn gebruikt.
  • Soms kunnen onderdelen afbreken. Zoals een boortje dat afbreekt of een zaagje van de decoupeerzaag. Meestal is het gewoon vervelend, soms kan het gevaarlijk zijn.
  • Goedkoop gereedschap kan soms je werk beïnvloeden. Met een slechte kwaliteit boormachine kan het bijvoorbeeld lastiger zijn om een mooi recht gaatje te boren. En met een slechte decoupeerzaag is het moeilijk recht te zagen.

Besparen op gereedschap is prima als je sporadisch een klus doet. Klus je vaker, dan zul je vanzelf merken welke items je beter van betere kwaliteit kunt kiezen.

4. Tijd

Besparen op tijd is bij het klussen eigenlijk nooit een goed idee. Veel klussen kosten meer tijd dan je denkt. Houd daar dus rekening mee in je planning. Bij het haasten gebeuren de meeste ongelukken. En bovendien komt haast je klusresultaat maar zelden ten goede. Bij professionele klussers zul je merken dat ze zich ook zelden haasten. Dat heeft weinig te maken met treuzelen, maar vooral met het feit dat elke klus tijd nodig heeft. Slordig werk herken je in één oogopslag. Heb je er eigenlijk geen tijd voor? Zoek dan een goede klusser om het werk voor je te doen.

5. Voldoen aan de regels

Iets wat bij klussen regelmatig over het hoofd wordt gezien: dat de klus moet voldoen aan de regels. Natuurlijk kost dat in veel gevallen wat extra geld. Maar het is toch echt voordeliger om hier niet op te besparen! Dat kan je later namelijk flink in de problemen brengen en extra kosten meebrengen. Check voor deze regels:

  • Is er een bouwvergunning nodig? Zo ja, regel die op tijd en bespaar er niet op door net te doen alsof je het niet wist.
  • Moet je voldoen aan een bouwbesluit? Ook dat is niet iets om op te besparen. Liever geef je extra geld uit om te voldoen aan de regels.
  • Regels omtrent veiligheid. Dat kan buitenshuis zijn, maar ook binnenshuis (denk aan bedrading in de meterkast). Als je hierbij niet let op de regels kun je een onveilige situatie creëeren.

Besparen op klussen kan heel fijn zijn. Tenslotte heb je geen zin om de hoofdprijs neer te tellen voor elke klus. Toch kan besparen ook negatieve gevolgen hebben. Teveel willen besparen kan risico’s met zich meebrengen. Het kan ook zorgen dat je later alsnog een hogere kostenpost krijgt. Op deze 5 zaken wil je sowieso niet besparen als je gaat klussen.

Over de auteur

Eveline

Ik ga voor jullie graag op zoek naar niet-alledaagse deals. Wanneer ik niet achter mijn computer zit om jullie de beste kortingen te kunnen voorschotelen, beklim ik waarschijnlijk ergens een rotswand of verover ik een gevaarlijk uitziende berg. Ik denk dat jullie het allemaal met me eens zijn: of we het nu hebben over kortingen of bergen, hoe hoger hoe beter!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.