Baby uitzet: 5 tips voor voordelige babyspullen - Goedkoop.be

Kindje op komst? Kies nu een degelijke, goedkope babyuitzet!

Door
Laatste update op 0 reacties

Tellen jullie stilaan af naar de komst van jullie eerste spruit? Eerst en vooral proficiat! Dat kleine wonder verdient de beste zorgen. Gelukkig kun je een heleboel zaken perfect voorbereiden voor de baby er is.

De babyuitzet, van kinderwagen over kleertjes tot allerhande verzorgingsspulletjes, verzamel je vooraf. Voor je spaarpotje protesteert, tonen we hier op Goedkoop.be dat het ook goedkoop kan. Uiteraard kun je naar een babyspeciaalzaak stappen en daar in een keer alles van de meest fancy merken kopen, maar het kan perfect anders.

1. Leg een geboortelijstje

Bij een geboorte krijg je een berg geschenkjes van vrienden, familie en kennissen. Mensen kiezen al snel wat kleertjes, dikwijls heb je uiteindelijk veel van hetzelfde – veel pakjes in de kleinste maat bijvoorbeeld.

Gouden tip van Goedkoop.be

Hoeveel je ook bespaart op babyspulletjes, veiligheid staat boven alles. Je investeert beter meer in veiligheid, zoals een degelijke kinderwagen, Maxi Cosi en autostoel om dan extra te besparen op kledij, speelgoed en dergelijke.

Met een geboortelijstje leid je de geschenken zelf in goede banen. Je zet er de spulletjes op waarvan je weet dat je ze nodig hebt, voor kleertjes en speelgoed kies je dingen naar eigen smaak. Zo voorkom je niet alleen dubbels en een te veel van iets. Met hoeveel zorg mensen soms een geschenkje uitkiezen, als je het zelf niet graag ziet, zal het toch maar in de kast blijven liggen. Zonde natuurlijk.

Voor de kleren kies je verschillende maten uit, zodat je de eerste maanden perfect kunt overbruggen met de geschenken.
De meeste babywinkels pakken uit met enkele voordelen wanneer je een lijstje legt. Het begint al bij de handige service waarbij iedereen een geschenk kan uitkiezen in de winkel, maar ook online een keuze maakt en het geschenkje laat ophalen door jullie, de ouders.

Daarbij geeft de babyspeciaalzaak doorgaans een extra korting. Je krijgt bijvoorbeeld een aankoopbon ter waarde van 10% op alles wat van de lijst verkocht werd. Daarmee schaf je onverwachte extraatjes aan in de winkel. Wie weet schenkt de winkel je bij het openen van de lijst wel een handig geschenk?

Bij online winkels zoals De Kleine Zebra leg je ook makkelijk een lijstje.

2. Ga voor goedkope basics

Door de hoge schattigheidsfactor zou je je een bankroet aan babykleertjes bij elkaar shoppen. Bedenk toch maar even dat je kleintje er vliegensvlug weer uitgegroeid is. De meeste kleertjes dragen die snel groeiende (b)engeltjes een maand, maximum twee. 

Goedkope basics verzamelen is dé tip. Rompertjes bij Hema bijvoorbeeld, je hebt er een boel van nodig om gewoon onder een andere outfit gestopt te worden. Combineer duurdere stukken met een effen T-shirtje of simpel broekje. Op pyjamaatjes bespaar je ook een hoop.

Ketens als H&M, C&A of het minder gekende Kiabi bieden superschattige babykleren aan voor uiterst betaalbare prijzen. Door te ravotten, te eten en toch wel eens over te geven belanden de spulletjes snel in de was, je haalt dus beter meer goedkope outfits in huis dan één dure die even snel vuil wordt.

Zoals reeds aangehaald, koop je beter geen gigantische voorraad kledij in het kleinste maatje 50. Is je kindje al groot bij de geboorte, dan kan het zelfs zijn dat die eerste pakjes niet meer passen. Je neemt beter meer van maat 56, en slaat een boordje om indien nodig.

Je bespaart niet alleen op kledij door goedkopere winkels binnen te stappen, maar ook op lakentjes, slabbetjes, handdoeken... Kortom, alle textiel om je kleintje te vertroetelen.

3. Zoek het op de tweedehandsmarkt

Een buggy of kinderwagen is een hele investering. Veel geld voor iets wat je uiteraard intensief gebruikt, maar hoop en al slechts een aantal jaar. Alleen het beste is goed genoeg voor je kleine, maar misschien tik je dat ‘beste’ merk wel tweedehands op de kop? Het scheelt je een hoop geld. Wie weet zijn familie of vrienden net uit de kleine kindjes en hebben ze een degelijke koets staan die je voor een prijsje overneemt?

Ook via tweedehandssites of –beurzen ontdek je een heleboel voordelige spulletjes. Een beetje waakzaamheid kan echter nooit kwaad. Let er altijd op dat het artikel nog een tijd bruikbaar is en zeker niet beschadigd. Tegenwoordig worden ook andere – doorgaans strengere - eisen gesteld voor fietszitjes en autostoelen, hou er rekening mee. Bovendien kan de autostoel er perfect in orde uitzien, je weet niet wat ermee gebeurd is. Overleefde het zitje een ongeval, dan is het binnenin waarschijnlijk stuk zonder dat het opvalt. Veiligheid mag wat kosten, je wilt je eigen kindje toch niet onnodig in gevaar brengen.

4. Speur naar kortingen op aanbiedingen en solden

Je hebt wel wat tijd om je babyuitzet bij elkaar te sprokkelen. Tijdens de solden koop je al een heleboel op voorhand, met interessante kortingen. Een leuk winterjasje gespot? Misschien heeft het wel de juiste maat om van pas te komen tijdens de eerste winter van jouw kleintje.

Ook grotere stukken staan wel eens in solden of worden met flinke korting aangeboden omdat het om een kleur uit de vorige collectie gaat, een eindereeks of toonzaalmodel is... Zeker voor een kinderwagen hoef je die modegrillen niet te volgen. Dat kleurtje van vorig jaar kan best nog een aantal jaar dienen.

Toch blijf je best opletten voor impulsaankopen. Voor aanbiedingen geldt het principe ‘op is op’. Laat je niet te snel vangen, maar denk twee keer na. Die kinderwagen mag nog zo fel afgeprijsd staan, als hij niet in je auto past, ben je er weinig mee.

5. Het duurste is niet altijd het beste

Winkeliers doen het je graag geloven, maar het duurste is niet noodzakelijk het beste product. Denken we maar aan luiers. Het komt eropaan verschillende luiers uit te proberen, je zal zelf wel merken dat ook goedkopere merken prima kwaliteit bieden.

Afsluiten doen we met een allerlaatste tip: koop niets wat je niet echt nodig hebt. Voor je naar de winkel trekt of de geboortelijst gaat leggen, maak je een lijstje met wat je zeker wilt. Win info in bij vrienden met kinderen over wat je zeker wel en niet moet aankopen. Op je roze wolk laat je je al snel ompraten, je kunt je er maar beter extra tegen wapenen.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.