Een persoonlijke lening voor je droomverbouwing - Goedkoop.be

Een persoonlijke lening voor je droomverbouwing

Richard
Door Richard
0 reacties

Een woning koop je om er jaren in te kunnen wonen. Voldoet er na verloop van tijd iets niet meer helemaal aan jouw wensen? Zeker met het oog op de alsmaar stijgende huizenprijzen is het een voor de hand liggender oplossing om voor een verbouwing te kiezen. Aan een droomverbouwing gaat uiteraard een goede voorbereiding vooraf.

Zo dien je na te denken over wat je precies wilt laten doen, welke risico’s dit met zich meebrengt en welke kosten daarmee gemoeid gaan. Houd daarbij ook altijd een 5% marge voor onvoorziene omstandigheden in je achterhoofd.

Spaargeld, een uitbreiding van de hypotheek of een persoonlijke lening

Een droomverbouwing kun je op meerdere manieren financieren. Voor welke optie je kiest, is afhankelijk van je (financiële) situatie. Het beste is om spaargeld te kunnen gebruiken. Je betaalt dan geen rente en bovendien is de rente die je over je spaargeld ontvangt vandaag de dag te verwaarlozen. Een tweede mogelijkheid is uitbreiding van de hypotheek. Wegens de afsluitkosten die daarbij komen kijken is dit alleen bij hoge verbouwingsbedragen (€25.000 of meer) aan te raden. Een derde, vaak gekozen optie, is het afsluiten van een persoonlijke lening voor je droomverbouwing.

Wat is een persoonlijke lening precies?

Het afsluiten van een persoonlijke lening kan gedaan worden bij verschillende kredietverstrekkers, waaronder banken. Het houdt in dat je eenmalig het gewenste geldbedrag op de door jou aangegeven rekening ontvangt. Je begint vanaf dag één met het aflossen van deze lening. Dit doe je maandelijks en binnen een vooraf afgesproken looptijd. We noemen een persoonlijke lening ook wel een consumptief krediet. Elke termijn die je afbetaalt, bevat een aflossingscomponent, maar ook rente over de restschuld. Vandaar dat je dan ook altijd wordt herinnerd aan het feit dat geld lenen ook geld kost.

De voordelen van een persoonlijke lening

Aan het afsluiten van een persoonlijke lening voor je droomverbouwing zijn heel wat voordelen verbonden. Zo weet je ten eerste altijd waar je aan toe bent: de looptijd en het rentepercentage zijn namelijk vooraf vastgesteld en zullen niet veranderen. Doorgaans heeft een persoonlijke lening een kortere looptijd dan een hypotheek. Ook zijn er minder kosten aan verbonden dan bij het afsluiten van een hypotheek. Je woning hoeft immers niet getaxeerd te worden en je hoeft ook geen notaris te bezoeken. Tot slot is de rente die je over je persoonlijke lening betaalt mogelijk fiscaal aftrekbaar.

Wat moet je in je achterhoofd houden?

Een persoonlijke rekening kan vlot worden afgesloten, waardoor je al op korte termijn over het gewenste bedrag kunt beschikken. Staar je echter niet blind op de voordelen, maar houd ook mogelijke minpunten in gedachten. Zo kun je vaak niet tussentijds boetevrij aflossen en kun je bedragen die je hebt afgelost niet weer opnieuw opnemen. Omdat persoonlijke leningen niet flexibel zijn kunnen ze tussendoor ook niet verhoogd worden wanneer dit toch nodig blijkt te zijn. Tot slot ligt de rente van een persoonlijke lening hoger dan de rente voor een uitbreidende hypotheek.

Offertes opvragen en je beslissing maken

Ben je er zeker van dat een persoonlijke lening voor je droomverbouwing de beste bij jouw situatie passende vorm van financiering is? Dan wordt het tijd om verschillende geldlening offertes te gaan vergelijken. Het is belangrijk om meerdere offertes aan te vragen, zodat je er zeker van kunt zijn dat je de beste kredietverstrekker uitkiest. Het aanvragen van offertes is vrijblijvend en er zijn geen kosten aan verbonden. Neem hier de tijd voor en doe dit zorgvuldig; een licht renteverschil kan op de lange termijn al snel betekenen dat je honderden euro’s extra kwijt bent.

 

Over de auteur

Richard

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.