Vreemde valuta: zo haal je op reis het meeste uit je euro! - Goedkoop.be

Hoe haal je het meeste uit je euro in het buitenland?

Door
Laatste update op 0 reacties

Op vakantie is het altijd onhandig als je met een andere munt moet betalen dan de euro. Het wisselen van geld kan behoorlijk prijzig zijn als je niet oplet. In dit artikel leggen we je daarom uit wat de slimste manieren zijn om geld te wisselen voor je reis naar het buitenland.

Sinds de invoering van de euro in 2002 komt het zelden voor dat we andere valuta nodig hebben tijdens de vakantie. In populaire vakantielanden zoals Frankrijk, Spanje of Italië zal je geen enkel probleem hebben met betalen. Toch zijn er veel landen die relatief dichtbij zijn waar de euro niet geldig is. Wat dacht je van de Deense kroon, de Zwitserse frank, de Britse pond of de Poolse zloti? Ook voor alle reizen buiten Europa moet je geld wisselen, maar hoe doe je dat op een slimme manier?

Bord met wisselkoersen

1. Controleer vooraf de wisselkoers

Ga je op reis naar een land met vreemde valuta? Bekijk vooraf wat de officiële wisselkoers is. Dit kan bijvoorbeeld via Wisselkoers.nl. Als je dan in het buitenland je euro’s moet wisselen, weet je ongeveer hoeveel je euro waard is. Wisselkantoren die vervolgens veel minder bieden, kan je zo eenvoudig vermijden. Je vindt de kantoren in grote steden erg veel en ze zijn niet allemaal even eerlijk.

Je euro vooraf omruilen? Ook dan is het verstandig de wisselkoers te checken, zodat je het voordeligste aanbod kiest. Kijk ook naar de omgekeerde wisselkoers, om het geld wat je over hebt later weer terug te ruilen.

2. Wisselen via Travelex

Als je wilt wisselen, adviseren we je dit te doen via Travelex. Travelex is wereldwijd misschien wel het bekendste bedrijf voor het wisselen van of naar vreemde valuta. Het is in België, maar ook in het buitenland, te vinden in grote steden. Ook kan je de valuta hier vooraf bestellen en afhalen op een van de kantoren. Handig en bovendien betrouwbaar.

Travelex hanteert, net als alle andere wisselkantoren, een commissie of kosten voor het wisselen. Ze hebben regelmatig online acties waardoor je minder provisie betaalt, maar extra kosten voor het omruilen zijn er altijd. Travelex hanteert normaal gesproken een commissie van 0,75% met een minimum van €3,25 en een maximum van €7,50. Het hanteert bovendien zijn eigen wisselkoersen, die licht afwijken van de werkelijke actuele wisselkoers.

3. Geld opnemen in buitenland

Iemand haalt geld uit geldautomaat

Als je de mogelijkheid hebt, is het voordeliger om in het buitenland geld op te nemen bij een bank, dan te wisselen bij een wisselkantoor. Geld opnemen bij een buitenlandse bank kost vaak een klein beetje extra, zo’n €2 per transactie. Je moet echter wel een eurokaart of wereldkaart hebben om geld op te kunnen nemen binnen de aangegeven zone.

Controleer of dit geactiveerd is op jouw kaart, want dit is niet standaard zo en vereist vaak één of twee stappen. Hoe dit precies werkt verschilt per bank, neem even contact op bij twijfels. Let er wel op dat het maximaal op te nemen bedrag in het buitenland vaak lager is dan in België.

Bij het opnemen van vreemd geld krijg je twee mogelijkheden: direct omrekenen naar euro’s of later door je eigen bank. Onderzoekt wijst uit dat het als toerist uit de eurozone voordeliger is om te kiezen voor de tweede optie, laat het dus nooit direct omrekenen. Dit kan wel 5% tot 10% schelen!

Gouden tip van Goedkoop.be

Met de bankkaart van Hello bank! kan je na activatie van de Maestro-functie altijd geld afhalen en betalen in het buitenland. Een rekening open bij Hello bank! is gratis!

4. Contant geld of pinnen?

Het is altijd gemakkelijk om wat contact geld te hebben bij aankomst in het buitenland. Toch is het om meerdere redenen verstandig om niet teveel geld bij te hebben. Niet alleen omdat het wisselen naar contact geld altijd geld kost, maar ook vanwege verlies door diefstal. Loop er ook zeker niet mee te koop, toeristen zijn sowieso al een gemakkelijk doelwit.

Op markten, kleinere winkels of arme landen heb je vaak helaas geen keus en zal je met contant geld moeten betalen. Neemt nooit meer mee dan je op dat moment nodig heb. Heb je veel contact geld bij je, laat dan bijvoorbeeld een deel op je hotelkamer.

Met de meeste betaalkaarten is het mogelijk om in het buitenland te pinnen in winkels. Let daarbij altijd even goed op logo’s van bijvoorbeeld Maestro, zodat je dit zeker weet. Als een van de logo’s op het betaalautomaat overeenkomt met het logo op jouw bankkaart, kan je hier probleemloos betalen. In eurolanden is dit gratis, maar als je betaalt in vreemde valuta betaal je ongeveer €0,10 tot €0,50 extra. Die kosten zijn te overzien dus! In Denemarken bijvoorbeeld hoef je hierdoor eigenlijk geen kronen bij te hebben, omdat je overal met je kaart betaalt.

5. Betalen met kredietkaart

Een kredietkaart is altijd gemakkelijk om te hebben. Zie het echter liever als een reserve betaalmiddel, voor als je niet met je bankkaart kan betalen. Betalen met je kredietkaart is namelijk altijd duurder.

6. Waarop letten bij geld wisselen?

Tijdens je reis euro’s wisselen voor een vreemde valuta? Dan zijn er een aantal zaken om aan te denken:

  • Wissel je geld alleen bij bedrijven met een bekende naam en niet zomaar bij iemand die dit aanbiedt op de straat. Je zal niet de eerste toerist zijn die opgelicht wordt en veel te weinig geld of nepgeld terugkrijgt. Vooral in armere landen is dit een bekende praktijk.
  • Wissel bij voorkeur geen geld op plekken waar je weinig keuzemogelijkheden hebt, zoals op de luchthaven of in een klein dorpje. Hier geldt het principe van vraag en aanbod. Hoe minder concurrentie, hoe hoger de prijzen!
  • 0% commissie of provisie bestaat niet. Je ziet regelmatig wisselkantoren die hiermee adverteren, maar ook zij moeten geld in het laatje krijgen om te blijven bestaan. Als je dit ziet, zullen er altijd andere extra kosten zijn of een minder voordelige wisselkoers. Laat je niet foppen!

 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.