Wat is een kredietkaart en waarom heb jij er een nodig? - Goedkoop.be

5 redenen waarom een kredietkaart je beste vriend is

Chiara Verschueren van TopCompare.be
Door Chiara Verschueren van TopCompare.be. Geplaatst door
Laatste update op 0 reacties

Wist je dat je met een kredietkaart meer doet dan betalen in binnen- en buitenland? Misschien niet, maar je bent niet alleen. De voordelen van een kredietkaart zijn weinig gekend, waardoor de meeste mensen heel wat geld op tafel laten liggen door geen kredietkaart te nemen of de verkeerde te kiezen. We leggen je daarom haarfijn uit waarvoor je je kredietkaart zoal allemaal gebruikt.

1. Kortingen en getrouwheidsvoordelen bij het shoppen

Een eerste reden om voor een kredietkaart te kiezen is om van cashbacks of punten te genieten. Met cashback krijg je een percentage van het aankoopbedrag terug. Met punten spaar je voor bepaalde voordelen die het puntenprogramma je aanbiedt, die uiteenlopen van miles tot korting bij je volgende restaurantbezoek.

Een van de meest bekende kredietkaart puntenprogramma’s is het Spaar-en-plukprogramma van Worldline. Voor elke aankoop van minimum 25 euro ontvang je 1 punt. Na het sparen van 5 punten, kun je deze inwisselen voor een online korting van 5 euro bij een beperkt aantal partners.  Een tweede belangrijk puntenprogramma is American Express Rewards. Hierbij levert elke euro die je met je kaart uitgeeft, één Membership Rewards punt op. Deze punten wissel je achteraf in voor een hele reeks mooie voordelen bij verschillende partners.

2. Miles en verzekeringen bij het reizen

De meeste mensen denken bij een kredietkaart spontaan aan reizen. Terecht, want een kredietkaart biedt veel gemak onderweg en op je bestemming. Stress en drukte zijn dingen die we namelijk liever niet meenemen op reis. De kredietkaart geeft voordelen op uiteenlopende vlakken.

Ten eerste is er de mogelijkheid om bijna overal ter wereld te betalen. Zo kan je met een Visa of Mastercard kredietkaart bij de meeste handelaars terecht, terwijl niet alle handelaars American Express aanvaarden. Ook om je vliegtuigtickets te betalen en hotels en hostels te boeken, ter plaatse of online.

Daarnaast spaar je miles tijdens het reizen. Je betaalt namelijk met miles (een deel van) je vlucht, maar ook evengoed om een upgrade of korting bij je hotel te verkrijgen, of gratis extra bagage meenemen. Naargelang de kredietkaart die je hebt, ben je op verschillende vlakken verzekerd, namelijk bij reisannulatie of een reisongeval, voor medische bijstand of technische bijstand, of zelfs bij een vertraagde vlucht of vertraagde bagage. Reizen met een kredietkaart op zak is dus een goed idee.

3. Verzekeringen bij het shoppen

Als je graag bescherming wilt tegen verlies, diefstal of beschadiging van bijvoorbeeld je nieuwste smartphone of kledingstuk, dan is het belangrijk om de juiste kredietkaart te hebben. Een kredietkaart kan namelijk je aankopen verzekeren, waardoor je verzekerd bent tegen verlies, fraude en diefstal gedurende een bepaalde periode na je aankoop.

Zeker bij online aankopen geeft dit een veilig gevoel: komen je schoenen niet aan? Is je dure handtas van een nep merk? Geen nood, want met je kredietkaart ben je misschien automatisch beschermd tegen al deze tegenslagen.

4. Online shoppen

De vierde reden om je kredietkaart te gebruiken, is om online te shoppen. Zelf heb ik al ondervonden dat online shoppen best moeilijk kan zijn zonder kredietkaart. Dit is dan ook een van de belangrijkste redenen om er wél één op zak te hebben wanneer je je in de wondere wereld van het internet begeeft. Ook is het voor iedereen een geruststelling te weten dat, wanneer je online afrekent met een kredietkaart met fraudebescherming, je aangekochte producten automatisch beschermd zijn tegen fraude.

Mooi meegenomen is ook dat bepaalde kredietkaarten, zoals de Beobank Visa kredietkaart, altijd korting geven bij online aankopen.

Het is trouwens sowieso een goed idee om enkel op beveiligde sites aankopen te doen, om je kans op fraude te verkleinen. Deze sites herkent je aan het sleuteltje onderaan rechts op je scherm of aan het adres dat begint met https in plaats van http. Meer tips over veilig shoppen lees je in dit artikel.

5.  Geld in noodgevallen

Een vijfde reden om je kredietkaart bij de hand te hebben is om altijd over geld te beschikken bij noodgevallen. Stel je voor dat je onverwacht naar het ziekenhuis moet en je hebt niet genoeg geld staan op je bankrekening. Deze stressvolle situatie wordt moeiteloos ontzenuwd door een kredietkaart op zak te hebben. Dan weet je namelijk dat je deze uitgaven kunt betalen, omdat je kredietlijn altijd openstaat.

Het aanschaffen en gebruiken van een kredietkaart is vandaag de dag een grote must, omdat er een hele nieuwe wereld opengaat wanneer je al haar mogelijkheden benut.

Over de auteur

Chiara Verschueren van TopCompare.be

Chiara Verschueren werkt voor TopCompare.be, waar ze financiële tips geeft en voor jou op zoek gaat naar de beste kredietkaart.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.