Hooikoorts medicatie: wat te doen bij pollenleed? - Goedkoop.be

Hallo lente, doei hooikoorts!

Door
Laatste update op 0 reacties Meer Buitenleven

Snotneuzen, rode, tranende ogen, flinke niesbuien... Voor heel wat mensen is het voorjaar niet alleen bloemengeur en zonneschijn, zij krijgen letterlijk de lentekriebels. De hooikoorts steekt weer de kop op!

Hoe kun je het ‘pollenleed’ verzachten? Pissebedden eten en regenwater drinken of zijn dat maar fabels? Wil je de rest van de lente en zomer weer opgelucht ademhalen? De tips, huis-tuin-en keukenmiddeltjes en medicatie die we hieronder op een rijtje hebben gezet, bieden jou de nodige verlichting!

Test deze huis-tuin-en keukenmiddeltjes

Gouden tip van Goedkoop.be

Precies weten wanneer er veel pollen in de lucht hangen? Via de website pollennieuws.be blijf je op de hoogte. Ook kun je er een handige pollennieuws app downloaden.

Wanneer je zo een beetje rondkijkt op internet en in de media, kom je diverse huis-tuin-en keukenmiddeltjes tegen die de hooikoortsklachten zouden verminderen. Of het ook echt werkt, dat blijft de vraag. Je kunt het natuurlijk altijd proberen! Hieronder staan een aantal van die middeltjes.

 • Smeer Vaseline onder je neus en voorzichtig wat op de wimpers. Het vet houdt de pollen uit neus en ogen waardoor het niezen en de rode ogen eerder wegblijven;
 • Drink iedere ochtend een glas water met 2 of 3 theelepels ciderazijn;
 • Eet dagelijks een eetlepel honing om de symptomen te minderen;
 • Zoenen is gezond! Kus een halfuur lang om het hooikoortsleed te verminderen;
 • Maak elke dag een glas vers koriandersap. Meng een paar takjes koriander met een glas water in de blender en drink dit sap op. Verse koriander is een natuurlijk anti-histamine.

HOOIKOORTS is een allergische reactie op bepaalde soorten stuifmeel van bomen, struiken, planten en grassen (stuifmeelkorrels worden ook pollen genoemd). Door het stuifmeel raakt hetje afweermechanisme van je lichaam in de war. Dit zorgt er weer voor dat histamine vrijkomt, die je laat niezen, tranen en hoesten.

Tips hoe te handelen bij hooikoorts

 • Draag een zonnebril. De pollen krijgen minder de kans om in contact te komen met je ogen;
 • Huisstof verergert de hooikoorts, dus stofzuig en stof regelmatig je huis;
 • Was je haren wat vaker. De stuifmeelkorrels die in je haren zijn blijven plakken, spoel je zo weer weg;
 • Neem een douche voordat je gaat slapen;
 • Veel buiten geweest? Doe direct je kleding in de was;
 • Wil je de slaapkamer toch lekker laten luchten? Zet je ramen bijvoorbeeld ’s morgens open, wanneer er nog niet veel pollen in de lucht hangen. Ook een muggengaas houdt een groot gedeelte pollen buiten;
 • Jeukende ogen? Wrijf er niet in, zo wordt het alleen maar erger. Leg er liever een nat washandje op;
 • Wil je eventjes lekker weg? Kies voor een bestemming aan zee, daar zijn minder pollen aanwezig;
 • Het aantal pollen is het laagst vroeg in de ochtend of laat in de middag, plan je buitenactiviteiten op deze tijdstippen, indien mogelijk;
 • Je huisdieren zijn wandelende dragers van pollen. Zorg dus ook dat je de vacht van je lieve dierenvrienden regelmatig schoonmaakt.

Hooikoorts medicatie

Honing eten, Vaseline smeren, geloof je niet zo in de werking ervan? Dan is er nog altijd de ‘officiële’ hooikoortsmedicatie.

Korte termijn

De (neus)sprays, oogdruppels en tabletten kun je gebruiken voor een kortetermijnbehandeling. De werkzame stoffen zijn hier vaak anti-histamines (bijvoorbeeld Cetirizine), stoffen die de werking van histamine blokkeren.

Vermijd je liever zoveel mogelijk pollen? Bestel je tabletten, spray en druppels nu heel eenvoudig online via Apotheek Online

Gouden tip van Goedkoop.be

Voor je hooikoortsmedicatie hoef je tegenwoordig de deur niet meer uit. Tabletten, neussprays en oogdruppels bestel je gemakkelijk online bij Viata

Lange termijn

Met immunotherapie verbeter je je hooikoortsklachten op lange termijn. Het idee achter deze therapie is dat ze je afweersysteem als het ware opnieuw installeert. Je krijgt steeds een grotere hoeveelheid allergenen toegediend, zodat je er langzaamaan aan gewend raakt en de klachten volledig (of bijna volledig) verdwijnen.

Het toedienen van de allergenen kan op drie manieren gebeuren:

 • Een injectie
 • Druppelen onder de tong
 • Tabletten

Allergie immunotherapie is niet voor iedereen geschikt en het zal ook altijd eerst met een huisarts besproken moeten worden.

Medical Taping

Heb je alle huis-tuin-en keukenmiddeltjes, tabletten, sprays en andere medicatie al geprobeerd, maar is het ieder voorjaar toch weer prijs? Misschien dat Medical Taping wel gaat helpen.

Bij deze methode wordt Medical Tape zodanig op je lichaam geplakt (twee stroken op rug en twee op de borst) dat de hulpademhalingsspier en de huidgedeelten die in relatie staan met de longen, ontspannen. De tape blijft ongeveer een week zitten, maar het effect werkt langer door. Het tapen zou bijzonder positieve effecten hebben.

 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.