Contactloos betalen; de voor- en nadelen en tips op een rij - Goedkoop.be

Contactloos betalen; zo kun je er het meeste voordeel uit halen!

Door
4 reacties

Geld zoeken in je uitpuilende portemonnee om je dagelijkse boodschappen mee te betalen. Of snel je koffietje op het station afrekenen met de pin… Het is zoooo 2017. Bovendien duurt het allemaal veel langer als dat het zou kunnen. Het jaar 2018 wordt het jaar van contactloos betalen. Snel en gemakkelijk, dat is toch wat we allemaal willen?

Ja, snel, gemakkelijk en veilig, want je wilt niet dat de eerste de beste crimineel straks van jouw geld vakantie zit te vieren op een zonnig eiland. Stap 1 om dat te voorkomen; lees hieronder alle voor- en nadelen en tips over veilig contactloos betalen. En dan hop, als een speer voorbij die kassa!

Wat is contactloos betalen?

We gaan hier geen ellenlange verhalen ophangen hoe contactloos betalen nu technisch precies in elkaar steekt. We vertellen liever in een paar punten wat contactloos betalen voor jou betekent. Contactloos betalen kan met een geschikte smartphone of/en met bankkaart. De werkwijze is hetzelfde.

 • Contactloos betalen is eigenlijk niets meer of minder dan pinnen zonder je pincode in te voeren.
 • Je rekent af door je mobiele telefoon of je pas voor de betaalautomaat te houden.
 • Je hoeft niet op een knop te drukken voor bevestiging van betalen, je hoort drie korte piepjes wanneer de betaling correct is.
 • Contactloos betalen kan voor bedragen kleiner dan €25.
 • Je kunt nooit meer dan €25 per keer afrekenen. 
 • Er is een maximaal bedrag van €50 vastgesteld dat je achtereenvolgens kunt besteden. Heb je €50 contactloos betaald, dan moet je eerst weer je pincode invoeren, voordat je er weer gebruik van kunt maken. Je kunt dus 2x €25 besteden, maar ook 50 keer €1 voordat je weer een pincode moet invoeren.
 • Met elke bankpas met het contactloos betalen logo is afrekenen zonder pincode mogelijk. Beschik je nog niet over zo’n kaart, neem contact op met je bank en vraag wat de mogelijkheden zijn.
 • Winkels en overige plaatsen waar je contactloos kunt betalen, herken je aan een betaalautomaat met contactloos betalen logo.

De voor- en nadelen

Even in het kort de voor-en nadelen op een rijtje. Wellicht zijn er mensen die denken ‘Waarom contactloos betalen, dat gaat toch niet veel sneller dan betalen met pincode en pas’? Wel ik kan je vertellen, ik was er eerder ook wat sceptisch over, daarom heb ik me er wat verder in verdiept en zie nu toch wel de voordelen:

 1. Je kunt je pas nooit meer vergeten
 2. Het contactloos betalen is 10 seconden sneller dan het pinnen met pas en code. Dat betekent dus, dat als iedereen contactloos zou betalen, de rijen bij de kassa een stuk minder lang zijn.
 3. Misschien niet direct interessant voor ons, maar contactloos betalen is een stuk voordeliger voor de ondernemer. Dit betaalt zich later waarschijnlijk weer uit in andere voordelen voor de consument.
 4. Criminelen kunnen minder snel je pincode meelezen.

Contactloos betalen kent voordelen, maar ook nadelen. Deze zetten we dus tevens voor je op een rij:

 1. Heb je de mogelijkheid contactloos betalen geactiveerd op jouw pas en je verliest deze? Dan kan een ‘oneerlijke vinder’ tot €50 zo van je bankrekening aftrekken.
 2. Om dit bedrag op te nemen van je bankrekening hoef je niet eens je pas te verliezen. Een crimineel kan met de juiste apparatuur voor €50 aan zuur verdiende centjes wegnemen. Mocht ie toevallig ook nog je pincode weten op één of andere mysterieuze wijze, dan gaat de schade groter zijn. Heel je bankrekening kan geplunderd worden.

Safety first

Afrekenen met invoer van een pincode, contant of contactloos betalen, je wilt natuurlijk nooit beroofd worden van jouw geld. Dus altijd geldt, wees voorzichtig! Wanneer je bij de kassa staat, zorg dan altijd dat je degenen achter je in de rij op afstand houdt. Verder zijn er nog een aantal dingen waarop je extra kunt letten bij contactloos betalen:

 • Een metalen of aluminium hoesje zorgt ervoor dat het signaal dat je pas uitzendt, wordt geblokkeerd. Dus ook al loopt er iemand langs je met minder goede bedoeling en wel goede apparatuur, dan ben je hiertegen beschermd. Zo'n zogenoemde RFID beschermhoes bestel je onder andere bij Allekabels.be Gewoon aluminiumfolie wil ook helpen.
 • Als je geen gebruik maakt van contactloos betalen, schakel het dan uit via internetbankieren.

Hopelijk zijn jullie lezers weer wat wijzer geworden, gaan we in 2018 allemaal contactloos betalen en hoeven we nooit meer in de rij te staan! Hoera! Mocht ik nu iets vergeten zijn, zit je nog met een prangende vraag, durf gerust te vragen. Laat je vraag hieronder achter en ik geef er graag antwoord op (dat probeer ik tenminste).

Embed code
Nieuwsbrief formulier in artikel

 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.