Dagen zonder vlees; missie geslaagd! - Goedkoop.be

40 Dagen zonder vlees: missie geslaagd!

Door
0 reacties

Het is me gelukt, 40 dagen zonder vlees en vis! Hoe is het me deze periode afgegaan? Wat is me allemaal opgevallen? Zet ik deze veggie leefstijl voort of kan ik toch echt niet zonder worst en paling? In dit laatste verslag vis je het allemaal uit!

Ingeburgerd

‘Mis je het al?’, vragen familie en vrienden. Missen, wat heet missen. Ik snak er niet naar, maar om heel eerlijk te zijn, weer een keer wat vlees of vis zou lekker zijn. Het vegetarisch eten is me over het algemeen prima bevallen. Het enige wat ik soms lastig vond, is dat je er toch vaak extra rekening mee moet houden. Veggie eten wordt dan wel steeds populairder en er is ook steeds meer aanbod  in onder andere supermarkten en restaurants, maar het is nog niet compleet ingeburgerd.

Uitdaging keer vier: de resultaten

Dat de vegetarische levensstijl nog niet helemaal ingeburgerd is, merkte ik wel tijdens het uitvoeren van de 4 extra uitdagingen die we hier (bij Goedkoop.be) zelf aan het ‘Dagen zonder vlees’-initiatief koppelden. Voor wie mijn traject niet helemaal gevolgd heeft, deze uitdagingen waren:

  • 10 dagen zelf vegetarisch koken (met onder andere vleesvervangers);
  • 10 dagen de Veggiebox van HelloFresh gebruiken;
  • 10 dagen vegetarisch buitenshuis eten;
  • 10 dagen veggie takeaway.


Ik zal een aantal zaken op een rijtje zetten die voor mij opvielen, in de breedste zin van het woord. Hier gaan we:

  • Vleesvervangers blijken toch niet veel duurder te zijn dan ik dacht. Een schnitzel kost bijvoorbeeld net zoveel als een vegaburger;
  • koken met een Veggie maaltijdbox is niet makkelijker of moeilijker dan met een ‘standaard’box. Je maakt kennis met nieuwe gerechten en ingrediënten. Het is daarentegen minder geschikt voor moeilijke eters;
  • op menukaarten staan vaker en vaker enkele vegetarische gerechten, echter vind ik het aanbod nog steeds niet gigantisch. Koks vinden het overigens dikwijls geen enkel probleem om een gerecht wat aan te passen. Vlees of vegetarisch; de prijzen zijn nagenoeg gelijk;
  • eten thuis laten bezorgen of afhalen; er is meer dan pizza en pasta. Diverse restaurants kennen prima afhaalmogelijkheden en daarnaast zijn er ook nog initiatieven zoals Thuisafgehaald.be;

Zo gezond als een vis

Meer energie dan ooit tevoren en vegetariër voor het leven? Of wat heeft deze vegetarische periode precies met me gedaan? Wel, mentaal is er niet heel veel gebeurd. Behalve dan dat mijn mening wat bijgesteld is; ik kan gemakkelijk een dag per week zonder vlees of vis. Dus ga ik nu verder als een zogenoemde flexitariër; minimaal 1 dag in de week zonder vlees of vis.

Fysiek zijn er mogelijk wel wat kleine veranderingen. Mijn energiepeil is gedaald. Dat kan komen door een gebrek aan bepaalde vitamines, maar net zo goed door de tijd van het jaar (velen zitten met een griepje thuis). Feit is wel dat nu ik nu wat extra supplementen neem, ik me weer fitter begin te voelen.

Benieuwd dat ik ook was naar mijn gewicht! Heeft dit hele traject invloed op de kilo’s gehad? Kort gezegd, nee geen veranderingen op de weegschaal.

One small step

Last but not least, hoeveel heb ik bespaard op de ecologische voetafdruk? Wel, ik heb 646m2 op de ecologische voetafdruk bespaard. Dat staat gelijk aan 470 baden of aan evenveel broeikasgassen als 860 kilometer autorijden.

Samen met de 90.188 andere deelnemers aan  ‘Dagen zonder vlees’, hebben we 10.551.188m2 bespaard op de ecologische voetafdruk. Een mooi getal, waar we denk ik zeker met z’n allen tevr eden mee kunnen zijn.

Mijn conclusie

Met een initiatief zoals ‘Dagen zonder vlees’ word je er ook weer bewust van dat alle kleine beetjes wel degelijk positieve invloed hebben. Vlees en vis laten staan voor een aantal dagen was voor mij geen grote moeite. Mochten meerdere mensen geregeld eens een dag vegetarisch eten, dan zal daarmee ook onze ecologische voetafdruk verkleinen. Een mooi streven lijkt me!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.