Playstation of Xbox: de verschillen tussen de nieuwe modellen - Goedkoop.be

PS4 Pro en Xbox One S gepresenteerd, wat is nieuw?

Door
Laatste update op 0 reacties

Precies een jaar geleden vertelden we je over de verschillen tussen de PlayStation 4 en de Xbox One, zodat je de juiste keuze kon maken bij het kopen van een van die spelcomputers. Nu recent de PlayStation 4 Pro en de Xbox One S geprenteerd zijn, leggen we opnieuw de verschillen naast elkaar.

De technologische ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op, dat geldt daarmee automatisch ook voor onze apparaten. In het verleden duurde het bij zowel de PlayStation als de Xbox minimaal vijf jaar voor een opvolger op de markt kwam, tussen de Xbox 360 en PlayStation 3 naar de Xbox One en PlayStation 4 zat zelfs zeven jaar.

Zowel Sony als Microsoft presenteren nu een update voor de huidige consoles. We zetten ze voor je naast elkaar, zodat je ook als je nu een nieuwe spelcomputer koopt de juiste keuze maakt. Eerst alles weten over de PlayStation 4 en de Xbox One? Klik dan hier.

PlayStation 4 Pro vs. PlayStation 4

Allereerst zullen we je geruststellen: heb je al een PlayStation 4, dan kan je zonder problemen dezelfde spellen blijven spelen op het nieuwe model. Er komen geen spellen die specifiek voor de Pro gemaakt zijn, maar nieuwe spellen zullen de nieuwigheden wel ondersteunen.

De PlayStation 4 Pro is een flink stuk sneller dan zijn voorganger en heeft een hogere resolutie. Dit betekent dat spellen er nóg mooier en levendiger uitzien en het spelen vloeiender verloopt. Dit laatste merk je vooral bij het spelen in Full HD, nog steeds de meest geziene beeldkwaliteit van tv’s. Hierdoor kan de Sony PlayStation de computermarkt bij blijven benen. De PlayStation 4 Pro heeft 1TB opslaggeheugen en een prijskaartje van €399. Meteen kopen? Klik dan hier.

Sony presenteerde ook de PlayStation 4 Slim. Dit is een kleiner en dunner model van de originele PlayStation 4. Hij heeft niet de nieuwe voordelen van de PlayStation 4 Pro, maar neemt wel veel minder ruimte in. Het Slim model is naast kleiner ook stiller en verbruikt minder energie dan de oorspronkelijke PlayStation 4, die trouwens van de markt verdwijnt. De PlayStation 4 Slim is het nieuwe standaardmodel en kost €299, waarbij de Pro voor de echte liefhebbers is. Klik hier om de PlayStation 4 Slim te kopen.

Xbox One S vs. Xbox One

De verschillen tussen de Xbox One S en de Xbox One zijn minder groot. Het nieuwe model is voornamelijk veel kleiner, met 40% minder “body”. Daarnaast heeft hij een 4k Ultra HD Blu-ray speler, voor films en series in extreem hoge kwaliteit. Ook heeft de Xbox One S met 2TB meer ruimte voor games, films en andere media.

De controller onderging ook een kleine verandering. Zo is hij iets smaller geworden en is hij wat ruwer afgewerkt aan de onderkant, waardoor hij minder snel uit je handen valt.

Heb je een Xbox One en gebruik je graag de Kinect-sensor? Bij de One S heb je een speciale adapter nodig om hem te blijven gebruiken. Die is tijdelijk gratis te verkrijgen als je overstapt naar de One S vanaf de One.

De Microsoft Xbox One S is beschikbaar vanaf €299,99. Je bestelt hem door hier te klikken.

PlayStation 4 Pro vs. Xbox One S

Gouden tip van Goedkoop.be

Heb je een Xbox One en gebruik je graag de Kinect-sensor? Bij de One S heb je een speciale adapter nodig om hem te blijven gebruiken. Die is tijdelijk gratis te verkrijgen als je overstapt naar de One S vanaf de One.

Beide spelcomputers strijden al jaren om de beste spelervaring. Waar oorspronkelijk Nintendo nog een grote concurrent was met onder andere de Gamecube en de Wii, zijn zij nu bijna van het strijdtoneel verdwenen. Een nieuwe generatie dient zich aan.

Gamen

Ben jij een échte gamer? Dan is de PlayStation 4 Pro het meest geschikt voor jou. Die heeft een hogere resolutie dan zijn concurrent en kan beelden daardoor beter en sneller weergeven. Bij beide systemen kan je in 4K-beeldkwaliteit spelen, al moet je tv dat natuurlijk wel ondersteunen.

Vergelijk je de Xbox One S met de PlayStation 4 Slim, dan komt de Xbox One S hier door het spelen in 4K als winnaar uit de bus. Nogmaals: je moet dan wel een 4K-tv in huis hebben.

Er komt echter een extra “dealbreaker” om de hoek kijken. Met de nieuwe PlayStations game je namelijk in virtual reality met de PlayStation VR. Hierdoor word je zelf écht onderdeel van het spel en is de totaalbeleving compleet. De Xbox One S heeft deze mogelijkheid niet.

Kijk bij de aankoop van een spelcomputer ook zeker naar de beschikbare spellen. Sommige games zijn exclusief beschikbaar voor één systeem en als je net dát spel wilde spelen, wil je natuurlijk niet de verkeerde kopen. Voorbeelden zijn Bloodborne, Driveclub en Killzone voor de PS4 en Halo, Gears of War en Forza Motorsport voor de Xbox One.

Media

Hier maakt de Xbox One S voornamelijk het verschil dankzij de 4K Ultra HD Blu-ray speler. Films die je koopt op zo’n schijfje kan je daardoor op je systeem afspelen, zonder een extra apparaat te kopen. Zowel de Xbox One S als de PlayStation 4 Pro streamen video’s, bijvoorbeeld via Netflix of YouTube, in diezelfde hoge beeldkwaliteit. Het Slim model van PlayStation dan weer niet. Je kiest daarnaast bij de Xbox One S voor 2TB of 1TB opslaggeheugen, waar dit bij PlayStation maximaal 1TB is.

Grootte

De Xbox One S is 40% kleiner dan zijn voorganger en hij is ook kleiner dan de PS4 Pro, al is die wel iets lager. We kunnen echter niet zeggen dat de Xbox One S opvallend klein is, de originele PS4 uit 2013 is namelijk amper 2,5% groter. De PS4 Slim is zelfs 31,5% kleiner dan de Xbox One S. De originele Xbox One was simpelweg erg groot. Als je de grootte erg belangrijk vindt, is de keuze dus gemakkelijk.

Embed code
Grootte spelcomputers
Grootte spelcomputers
  PS4 PS4 Pro PS4 Slim Xbox One Xbox One S
Lengte (cm) 30,5 32,7 28,8 33,3 29,8
Breedte (cm) 27,5 29,5 26,5 27,4 22,9
Hoogte (cm) 5,3 5,5 3,9 7,9 6,4

 

Maar…

Microsoft heeft niet enkel de Xbox One S aangekondigd, maar ook het mysterieuze “Project Scorpio”. Dit zou een nieuwe Xbox variant zijn die in het komende jaar zal verschijnen, welke wel een signifante update heeft gehad. Zodra we meer weten laten we weer van ons horen!

 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.