Playstation 4 vs Xbox One, welke past bij jou? - Goedkoop.be

Hoe kies ik de beste spelconsole? PlayStation 4 vs Xbox One

Door
Laatste update op 4 reacties

Haal je voor het eerst een spelconsole in huis of ben je aan een volgend exemplaar toe? Het vergt wat denkwerk om de perfecte console uit te kiezen. We kunnen echter niet zomaar stellen dat deze of gene de beste spelconsole is, die bestaat simpelweg niet. Is de Xbox ideaal voor de ene, dan kiest een ander weer voor PlayStation. Alles hangt af van je eigen wensen en beschikbare budget.

Toch probeert Goedkoop.be een aantal aandachtspunten op een rij te zetten om jou te helpen in je zoektocht naar de perfecte spelconsole.

De consoles

Waar Nintendo voorheen met de Nintendo 64, Gamecube en Wii eigenlijk altijd een van de grootste spelers op de markt is geweest, wordt het marktaandeel van Nintendo steeds kleiner. Alleen de Wii U geniet nog enige populariteit en is vooral voor kleine(re) kinderen erg leuk. Voor dit artikel richten we ons vooral op de krachtigere en meer geavanceerde spelconsoles. De gamemarkt wordt nu vooral gedragen door de PlayStation 4 van Sony en de Xbox One van Microsoft. Gezien beide amper een jaar beschikbaar zijn op de Belgische markt, wordt er niet verwacht dat deze spoedig een opvolger zullen gekrijgen. Met een van de twee zit je de komende tijd dus altijd goed.

Denk goed na

Gouden tip van Goedkoop.be

Vaak kan je je nieuwe console kopen tegen een flinke korting in combinatie met een bepaalde game of games. Deze zogenaamde "bundels" zijn bij verschillende winkels te verkrijgen en zijn altijd goedkoper dan wanneer je de console en game(s) apart van elkaar zou moeten kopen. Koop je dus toch meteen een bepaald spel? Kijk dan eerst even of er geen bundel te verkrijgen is in combinatie met jouw beoogde spel.

 

Bij Coolblue vind je deze bundels geregeld tegen een extra voordelige aanbiedingsprijs. Neem eens een kijkje!

Het is lastig om een duidelijke winnaar te kiezen tussen deze twee apparaten. Beiden hebben hun eigen kenmerken en hun gebruikers. Kijk vooral naar het aanbod van games dat beschikbaar is en welke je het meest aantrekt. Sommige games worden exlusief voor een bepaalde console ontwikkeld. Zo speel je Halo of Forza alleen op de Xbox en Killzone of Bloodborne dan weer alleen op de PlayStation. Heb je dus je oog laten vallen op een bepaald spel, kijk dan eerst even of deze wel voor jouw beoogde apparaat beschikbaar is. De meeste ontzettend populaire games als bijvoorbeeld Fifa, Destiny en Call of Duty worden voor beide apparaten uitgebracht. Beide spelconsoles kunnen ook gebruikt worden als een BluRay- of dvd-speler, dus je kan altijd je favoriete films kijken via een van de consoles.

Het is natuurlijk het leukst wanneer je je games kan spelen tegen of met anderen, zeker met je vrienden. Vraag daarom voor aanschaf ook eens aan je vrienden welke console zij hebben of wellicht binnenkort kopen. Met twee verschillende apparaten kan je namelijk niet tegen of met elkaar spelen via het internet, al kan je natuurlijk altijd bij elkaar op bezoek gaan.

Verschillen en prijzen

Dit brengt ons meteen naadloos naar het volgende punt. Voor zowel de PlayStation 4 als de Xbox One heb je namelijk een speciaal abonnement nodig om online te kunnen spelen tegen je vrienden of andere spelers. Voor de PlayStation betaal je voor dit abonnement, "PlayStation Plus" genaamd, een bedrag van €50 per jaar. Voor het "Xbox Live" abonnement betaal je €60 per jaar, dit is dus iets duurder dan de tegenhanger van Sony. Voor beide abonnementen geldt dat je naast de mogelijkheid tot online spelen ook van andere voordelen als gratis extra content of games profiteert die een andere gebruiker niet heeft.

Puur kijkend naar prestaties lijkt de Xbox One het af te leggen tegen de PlayStation 4, welke een iets mooier beeld zou hebben en bovendien een tikje sneller is. Daarnaast heeft Sony nog niet zo lang geleden een nieuwe PlayStation 4 gelanceerd met liefst 1 TB geheugen, ten opzichte van de 500 GB van de Xbox One. De rasechte gamer zal daarom wellicht eerder voor de PlayStation 4 kiezen. De Xbox One is daarentegen wat goedkoper dan de PlayStation 4 en daarom een iets minder grote uitgave, al betaal je voor het online spelen dus €10 per jaar meer.

Nog steeds geen keuze kunnen maken? Ga dan eens naar een winkel of een vriend die een van de twee apparaten heeft om er eens op te spelen en bijvoorbeeld de verschillende controllers eens uit te proberen. De controller is toch wat je altijd moet gebruiken om te spelen, dan kan deze je maar beter bevallen. Met een beetje ervaring is je keuze wellicht een stuk makkelijker.

Wat met een ouder toestel?

Weet je niet of zo’n console echt wel jouw ding is of dat van je kinderen, dan wil je misschien eerst een goedkoper toestel. Blijkt het geen hit in huis, dan was de investering miniem. Tweedehands vind je gegarandeerd heel wat oudere toestellen, zoals de GameCube van Nintendo of oudere versies van Playstation en Xbox. De games zelf zullen eveneens goedkoper uitvallen, doordat ze al een eind op de markt zijn of doordat je ze tweedehands uitkiest.
Je houdt er dan wel best rekening mee dat de nieuwste games niet meer compatibel zijn met die oudere console. De games voor jouw toestel zul je vooral op de tweedehandsmarkt moeten zoeken, de nieuwigheden op de markt gaan jammer genoeg aan jou voorbij.

Heb je zelf nog aankooptips, ben je helemaal fan van een bepaald toestel? Laat het gerust hieronder weten, we zijn benieuwd naar hoe jullie een keuze maken.

Leuk extra weetje: onlangs (begin 2018) deed ColliShop onderzoek naar of België een Playstation of Xbox land is. Een van de twee bleek de duidelijke winnaar te zijn... Benieuwd? Bekijk dan de Infographic: hebben Belgen liever Playstation of Xbox.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.