Printer kopen: aandachtspunten en tips, waar let je op? - Goedkoop.be

Een degelijke & voordelige printer vind je zo

Door
Laatste update op 2 reacties

Bijna iedereen heeft een printer in huis. Zeker voor gezinnen met schoolgaande kinderen is een printer nagenoeg onmisbaar. Handig is het zeker, maar het is geen goedkoop apparaat.  Een voordelige printer vinden is best lastig. Het aanbod verschillende printers is enorm en ze hebben allemaal hun specifieke kenmerken. Goedkoop.be vertelt je hoe je aan de hand van een paar kenmerken een voordelige printer aanschaft.

Aankoopprijs

Het eerste waar bijna iedereen op let bij het kopen van een printer is de aankoopprijs. Een printer is immers niet goedkoop en een voordelige prijs oogt altijd aantrekkelijk.

Hoewel de kostprijs meespeelt in je beslissing, mag het niet de enige beslissende factor zijn. Een goedkope printer is in gebruik vaak duurder dan een wat duurdere printer.

Bijna alle moderne (inkt)printers kunnen ook scannen en kopiëren. Als je dit nodig hebt, is het verstandig hier wel op te letten, de kans dat je er een vindt die dit niet kan is echter klein. De all-in-one printer is bijna een formaliteit.

Soms hebben printers extra functies, waardoor ze wat duurder zijn. Je kan hierdoor bijvoorbeeld printen vanaf je tablet of telefoon. Voor Apple apparaten wordt dit Airprint genoemd. Heb je dit niet nodig? Betaal dan ook niet extra.

Prijs cartridges

Iedere printer heeft cartridges nodig. Bekijk dus ook de prijs hiervan en niet alleen die van de printer. De prijs van cartridges kan behoorlijk verschillen en flink oplopen als je regelmatig print.Cartridge

Doorgaans is het slimmer een printer te kopen met verschillende losse cartridges voor kleuren, in plaats van één cartridge voor alle kleuren. Je kan de kleuren dan apart van elkaar vervangen als er eentje op is. Bij één cartridge voor alle kleuren moet je meteen de hele cartridge vervangen.

Je kan flink besparen door cartridges van een huismerk te kopen, in plaats van de originele. Die “klooncartridges” worden door veel aanbieders in de markt gezet. Printerfabrikanten raden het gebruik vaak af, vanwege de slechtere kwaliteit en de grotere kans op lekken. Ook volgens test-aankoop.be zijn klooncartridges doorgaans van slechtere kwaliteit dan originele. Sommige fabrikanten ontnemen je zelfs je garantie als je niet de originele cartridges gebruikt.

Verbruik cartridges

Naast de kostprijs is het belangrijk te letten op het aantal pagina’s dat een cartridge kan printen. Een cartridge mag nog zo goedkoop zijn, als die dan maar een klein aantal pagina’s print, ben je alsnog duur uit. Let bij aankoop van een printer op welke cartridges de printer gebruikt en hoeveel pagina’s deze kan printen, dit is meestal aangegeven. Deel de kostprijs door het aantal pagina’s om de prijs per pagina uit te rekenen.

Prijs van cartridge / aantal pagina’s per cartridge = prijs per pagina

Om je een idee te geven, maakten we een simulatie met een aantal printers:

Embed code
Printers vergelijking kosten
Printers - prijs per pagina
Printer Canon Pixma MG2550 Brother DCP-J172W HP Officejet Pro 8610
Kostprijs printer €48,99 €99,99 €159,-
Type cartridges

Zwart: Canon PG-545XL
Kleur: Canon PG 546XL

Zwart: LC-123BK
Cyaan: LC-123C
Magenta: LC-123M
Geel: LC-123Y

Zwart: HP 950XL
Cyaan: HP 951XL-C
Magenta: HP 951XL-M
Geel: HP 951XL-Y
Prijs cartridges Zwart: €24,99
Kleur: €26,99
Zwart: €23,99
Cyaan: €20,99
Magenta: €20,99
Geel: €20,99
Zwart: €36,99
Cyaan: €29,99
Magenta: €29,99
Geel: €29,99
Verbruik cartridges (aantal pagina's) Zwart: 400
Kleur: 300
Zwart: 600
Cyaan: 600
Magenta: 600
Geel: 600
Zwart: 2300
Cyaan: 1500
Magenta: 1500
Geel: 1500
Prijs per pagina Zwart: €0,062
Kleur: €0,090
Zwart:  €0,040
Cyaan: €0,035
Magenta: €0,035
Geel: €0,035
Zwart:  €0,016
Cyaan: €0,020
Magenta: €0,020
Geel: €0,020

 

De prijzen in de tabel komen van Bol.com. Voor bovenstaande printers bestaan ook kleinere cartridges dan hierboven weergeven. Voor de tabel gebruikten we de grote, voordeligere varianten. Deze zijn vaak iets duurder, maar hebben een veel hogere capaciteit. Als je slechts sporadisch print is het verstandiger de kleine cartridges te nemen. Na verloop van tijd drogen cartridges namelijk uit.

Inkt vs. laser

Een laserprinter is meestal voordeliger dan een inktprinter als je veel print. Voor kleurenprints is de kwaliteit bij een laserprinter over het algemeen echter twijfelachtig. Wanneer je geen grote hoeveelheden pagina’s print of regelmatig print in kleur, is een inktprinter verstandiger.

Lees reviews

Als je een printer hebt gevonden die voordelig print, lees dan ook eens reviews over het apparaat op internet. Soms is een printer erg voordelig, maar is de kwaliteit van de prints of de printer zelf slecht, waardoor je na aankoop toch niet tevreden bent.

Print jij jouw verslagen al met een supervoordelige printer of heb jij nog andere tips? Laat het ons weten!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.