Ouderlijk toezicht apps - verantwoord gamen doe je zo! - Goedkoop.be

Verantwoord gamen, zo pak je het aan!

Door
0 reacties

Inhoudsopgave
  1. Gamen
  2. Tips

Gaming, je ziet het steeds meer. Of het nu een spelletje op de telefoon is, de Xbox of op de computer. Iedereen heeft ooit in zijn leven gegamed, maar hoe houd je nu controle over je kind met het gamen? Dit is belangrijk, zodat je kind zich niet verliest in het gamen en omdat andere verplichtingen voor zouden moeten gaan. In dit artikel vind je informatie over hoe je controle houdt op het gamen.

Gamen

Het is moeilijk om constant in de gaten te houden hoeveel tijd je zoon of dochter zich bezighoudt met gamen en dit is wel handig om te weten! Hoe ga je anders afspreken en regelen hoeveel je zoon of dochter mag gamen en al gegamed heeft. Dit gezegd hebbende is gaming helemaal niet slecht. Het is bewezen dat kinderen die gamen beter presteren op vlakken zoals ruimtelijk inzicht, creativiteit, geduld, samenwerking, de Engelse taal en nog veel meer. Als je zoon of dochter te veel bezig is met gamen zullen deze effecten minder zichtbaar zijn. Overmatig gamen kan gevolgen als verslaving en aggressie met zich meebrengen, hierdoor zullen de voordelen van gaming minder tot zijn recht komen. Hieronder drie tips hoe je het gamen van je zoon of dochter controleert.

Tips

1. Afspraken

Afspraken maken is de sleutel tot controle. Zorg dat er duidelijke afspraken zijn die je zoon of dochter begrijpt en waar hij/zij zich aan houdt. Bij deze afspraken is het belangrijk dat je consequent optreedt, zorg dat de afspraken gehandhaafd worden, elke dag opnieuw. Is dit niet het geval, dan is het voor je zoon of dochter moeilijker te begrijpen wat de afspraken nu eigenlijk zijn en zullen er wellicht grenzen opgezocht worden.

Voorbeelden van regels

1. Eerst huiswerk afmaken en dan mag je twee uur spelen.
2. Heb je een gemiddeld cijfer van een zeven op school dan mag je twee uur per dag gamen, heb je een gemiddeld cijfer van een zes dan één uur per dag.

2. Combinatie

Gouden tip van Goedkoop.be

Ben jij toevallig ook nog op zoek naar een virusscanner? Bij MediaMarkt kan je nu een compleet beveiliging + controle pakket aanschaffen voor slechts €69.99!

Gamen is niet alleen achter de computer of voor een console. Nee, gaming is alles: telefoon, tablet, console, computer of de Nintendo DS. Al deze apparaten tellen als gamen. Houd hier ook rekening mee met het handhaven van de regels. Is de computertijd om, is het niet de bedoeling dat de activiteiten vervolgd worden op de smartphone of tablet. Dit is vaak erg verleidelijk, maar wees consequent met de regels.

3. Controleprogramma’s

Om overmatig gebruik van de pc en andere apparaten te voorkomen zijn er programma’s zoals Kaspersky Safe Kids of Symantec Norton Family beschikbaar, zodat de computer van je zoon of dochter na een ingestelde tijd uitvalt. Ook kan je internetpagina’s blokkeren en terugkijken wat je zoon of dochter op de pc gedaan heeft. Hierdoor ben jij in volledige controle met betrekking tot het computergebruik.
Maar wat is nu belangrijk om naar te kijken, welke functies moet een programma hebben? Uiteindelijk hangt het af van je doel. Wat wil jij als ouder weten of kunnen inzien. Vind je het belangrijk dat je onbeveiligde websites kan blokkeren, dan zorg je dat deze functie beschikbaar is. Vind je het belangrijk dat je de geografische locatie van je kind kan zien, dan zorg je dat die functie beschikbaar is. De belangrijkste functies van deze programma’s zijn: instellingen per gebruiker, HTTPS veiligheidsfilters, toegangsplanning, social netwerk monitoring en beheer op afstand. Deze programma’s kosten eenmalig tussen de €12.22 en €81.57.

Kaspersky Safe Kids

Dit is de goedkoopste variant. Zoals in de tabel af te lezen is heeft deze versie eigenlijk alle punten die gewenst zijn voor een controleprogramma. Met dit programma kan je zelfs de geografische locatie van je kind zien. Ook is er een gratis variant van dit programma aanwezig wat handig is om het te het testen. Nadelen zijn dat het iOS-programma niet goed werkt en ook social media tracking is niet optimaal.

Symantec Norton Family

Symantec Norton Family is de tussenversie met een prijs van €40.77. Ook Symantec Norton heeft allerlei functies beschikbaar in hun programma. De functie die dit programma mist, is de websitefilter. Verder heeft Symantec Norton Family dezelfde functies als Kaspersky Safe Kids. Nadelen van dit programma zijn dat ze geen Mac ondersteunen, er geen gratis versie beschikbaar is en het programma makkelijker uit te schakelen is voor kinderen.

UKnowKids

UknowKids is het duurste programma uit het lijstje. Desondanks heeft UknowKids weinig functies en een limiet van apparaten. Verdere nadelen zijn dat iOS niet goed werkt en de locatiefunctie niet betrouwbaar is.
In deze tabel zijn de goedkoopste, de duurste en een gemiddelde versie van controleprogramma’s geselecteerd om het verschil tussen prijsklasses te laten zien.

Embed code
Vergelijking oudercontrole programma's
Vergelijking oudercontrole programma's
programma Kaspersky Safe Kids Symantec Norton family UKnowKids
Prijs            12.22                 40.77       81.57
Limiet op apparaten geen  geen           8
instellingen per gebruiker x x           x
Content filter x x -
HTTPS filter x - -
Toegangsplanning x x -
Beheer op afstand  x x x
Sociaal netwerk monitoring x x x

 

x = beschikbaar
- = niet beschikbaar
 

Embed code
Nieuwsbrief formulier in artikel

 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.