Dag van de Gegevensbescherming 2016: Gratis WiFi is niet voor niets! - Goedkoop.be

Openbare WiFi: gratis, maar niet voor niets!

Door
1 reactie

Wellicht ken je het: je loopt door de winkelstraat of zit op een terrasje en wil snel iets opzoeken op internet of een e-mail verzenden via je smartphone, laptop of tablet. Gelukkig is er gratis WiFi in de buurt waar je gebruik van kan maken, zodat je mobiele data bespaart. Is dit echter verstandig? Het antwoord is duidelijk: absoluut niet! We leggen je uit waarom.

Vandaag, 28 januari 2016, is het de “Dag van de Gegevensbescherming”. Een goed moment om stil te staan bij de beveiliging van je persoonlijke apparaten. Hacking is een veelbesproken onderwerp, niemand wil gehackt worden. Geef hackers dan ook geen vrij spel, je laat immers ‘s nachts ook de voordeur van je huis niet open staan.

Een openbaar WiFi netwerk, ook WiFi Hotspot genoemd, lijkt erg handig: door hierop in te loggen maak je gratis gebruik van een relatief snelle internet verbinding. Deze Hotspots vind je vaak in café’s, restaurants, treinstations, winkels en andere openbare gelegenheden. Ja, het is inderdaad gratis, maar nee: het is niet voor niets! Inloggen op een WiFi Hotspot is ontzettend gevaarlijk voor je persoonlijke gegevens en dat kan niet vaak genoeg gezegd worden. Bekijk zeker even dit alarmerende Nederlandse filmpje van KRO’s Brandpunt!

Wat kan er gebeuren als je inlogt op een WiFi Hotspot?

Een hacker kan zich met een special kastje anders voordoen en hierdoor op een slinkse manier jou verleiden om verbinding te maken met zijn openbare netwerk. Zoals Brandpunt vermeldt: met een kastje dat legaal verkrijgbaar is voor ongeveer 100 dollar en een handig iemand, is dit in een half uurtje realiseerbaar.

De hacker heeft hierdoor inzicht in alles wat jij doet op internet, terwijl je verbinding hebt met de Hotspot. Websites die je bezoekt, wachtwoorden, e-mailaddressen, huisaddressen, gevoelige persoonlijke informatie, alles wordt zichtbaar voor de hacker. Deze hacker kan zich hierdoor binnen enkele minuten dus toegang verschaffen tot jouw complete online leven. Een kwaadaardige hacker kan het zelfs volledig overnemen.

Jij hebt hier tijdens het surfen helemaal niets van in de gaten!

Hoe voorkom je dit?

  • De eerste tip is geen verrassing: maak geen gebruik van WiFi Hotspots in de openbare ruimte! Gebruik liever je mobiele data abonnement. Dit is iets duurder, maar is in ieder geval vele malen veiliger!
  • Zet je WiFi uit als je niet thuis of op een vertrouwd adres bent. Hierdoor kan je telefoon ook niet ‘per ongeluk’ automatisch verbinding maken met een openbaar netwerk, doordat hij automatisch naar netwerken zoekt. Dit is eenvoudig in te stellen via je smartphone of tablet.
  • Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord. Mocht een van je wachtwoorden dan toch gekraakt worden, heeft een hacker in ieder geval niet direct toegang tot alles.
  • Ben je een beetje handig met mobiele apparaten en het internet? Maak dan gebruik van een VPN (Virtual Private Network), hierdoor is het gebruiken van internet in zijn geheel versleuteld en dus beter afgeschermd. Meer weten over een VPN en het opzetten hiervan? Klik dan hier.
  • Gebruik een firewall en virusscanner op je smartphone, tablet of laptop, bijvoorbeeld McAfee, AVG of Norton. Dit is eenvoudig in te stellen of te downloaden en zorgt ervoor dat het voor een hacker moeilijker is om te communiceren met jouw apparaat.

Voorkom dat anderen toegang kunnen krijgen tot jouw persoonlijke gegevens en laat je niet verleiden tot het gebruiken van gratis WiFi. Heb je vragen of opmerkingen over het gebruik van een openbare WiFi Hotspot? Laat het dan weten in een reactie hieronder!

 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.