Spelletjes voor buiten: de leukste voor jou op een rijtje! - Goedkoop.be

Klaar voor de start… af! De leukste ideeën voor buitenspellen

Door
0 reacties Meer Buitenleven

Tijdens een kinderfeest, verjaardag of oppasmiddag op een mooie zonnige dag rennen er waarschijnlijk een paar – of een hoop – kinderen rond in je tuin. Natuurlijk wil jij er een geslaagde middag van maken en ervoor zorgen dat de kids zich kostelijk vermaken. Schiet jij nu al in de stress? Dat is niet nodig! Met een snufje creativiteit en wat eenvoudige voorbereidingen creëer jij in een handomdraai de tofste activiteiten voor je jonge gasten. In dit artikel vind je genoeg inspiratie! Lees dus gauw verder en ontdek de leukste spellen voor uren speelplezier in je achtertuin.

1. De megazeepbel

Deze activiteit vinden kinderen geweldig! Je maakt een levensgrote zeepbel om elk kind heen, hoe cool is dat? Het enige wat je nodig hebt is een klein zwembadje of een teil, een hoepel of een andere ronde vorm en een sterk sopje om de bellen mee te blazen. Het idee valt en staat bij een goed recept voor de bellenblaassop. Om mooie, kleurige zeepbellen te creëren meng je één dag van te voren drie liter water, 300 ml groene Dreft en 60 ml glycerine. Wil je meteen beginnen? Vervang dan de glycerine door 30 suiker en zorg dat je warm water gebruikt, zodat de suiker goed kan oplossen.

2. Waterballonnen

Ballonnen gevuld met water zorgen gegarandeerd voor veel plezier en je kunt er oneindig veel kanten mee op. Maak bijvoorbeeld een groepje ballonnen vast aan een plaat of aan de schutting en laat kinderen om de beurt met dartpijlen op de ballonnen mikken. Span een oud laken op een speelveld, maak twee teams en laat de kinderen overgooien met de ballonnen: het team dat de ballon laat vallen krijgt een minpunt. Je kunt de ballonnen ook aan boomtakken omlaag hangen en er een soort piñata waterspel van maken: de kinderen mogen dan één voor één proberen een ballon stuk te slaan met een stok of schuimrubberen staaf. Of laat twee kinderen met een waterballon tussen hen in naar de overkant lopen en daarbij mogen ze hun handen niet gebruiken: als ze niet genoeg samenwerken, zal de ballon vallen, of tussen hen in kapot springen.

Ben je ook altijd zo aan het klungelen met het dichtknopen van een waterballon? Dat is met Bunch O Balloons waterballonnen verleden tijd. Ze gaan vanzelf dicht! En dat is niet alles, door het super snelle systeem kun je ultra snel ballonnen vullen. Wel 100 ballonnen per minuut! Meteen hier bestellen bij Fun en dan kan de 'strijd' losbarsten!

3. Emmerpret

Ieder kind of ieder team begint met een volle emmer water aan de ene kant en een lege emmer aan de andere kant. Vervolgens moet deze lege emmer gevuld worden door het water steeds op uitdagende manieren te transporteren. Het kind of team met aan het eind van het spel de volste emmer wint uiteraard. Laat kinderen bijvoorbeeld met een spons op en neer gaan binnen een bepaalde tijd, of met een bekertje dat alleen op het hoofd gedragen mag worden. Je kunt het nog extra moeilijk maken doordat de kinderen bijvoorbeeld duikslippers of klompen moeten dragen tijdens het lopen.

4. De hindernisbaan

Tover je tuin om in een toffe hindernisbaan! Gebruik hiervoor alles wat je maar kan vinden in je huis of tuin, laat je creativiteit de vrije loop: span bijvoorbeeld wat touwen of een stuk waslijn kriskras om een paar bomen heen en wel zodanig dat het moeilijk is om je er een weg doorheen te banen. Een paar hoepels of een ladder plat op de grond kunnen ook onderdeel zijn van het parcours. Plantenbakken of andere zware voorwerpen kunnen zo geplaatst worden dat kinderen er omheen moeten zigzaggen en een plank op twee blokken wordt een evenwichtsbalk.

Van de hindersbaan naar de waterglijbaan. Gebruik een oud, stuk zeil en bijvoorbeeld wat groene zeep of koop hier bij Bol.com een kant-en-klare waterglijbaan en ze kunnen uren glibberen en roetsjen.

5. Golden oldies

Natuurlijk zijn er ook nog altijd de klassieke buitenspelletjes die niet voor niets ‘klassiekers’ heten: ze zijn tijdloos en blijven leuk, waardoor succes verzekerd is. Denk bijvoorbeeld aan koekhappen, zaklopen, limbodansen, blikgooien of zakdoekje leggen. Je kunt hier ook leuke variaties op bedenken: gebruik bijvoorbeeld een volle spons in plaats van een zakdoek bij het laatstgenoemde spel. Het kind dat rondloopt laat op het hoofd van ieder kind steeds één druppel water vallen, totdat een kind ineens de volle lading krijgt. Dit kind moet nu snel opspringen en het kind met de spons tikken, voordat hij of zij de lege plaats heeft ingenomen.

Het mooie van deze 'klassiekers' is dat je er maar heel weinig voor nodig hebt. Voor koekhappen, zakdoekje leggen en limbodansen zijn koek, een waslijn, een zakdoekje en een stok al voldoende. Het blikgooispel kun je zelf maken met oude blikken en ook de springzakken voor het zaklopen knutsel je zelf handig in elkaar. Heb je weinig tijd of twee linkerhanden, bestel gemakkelijk en snel bij Fun springzakken of een kleurrijk blikgooispel.

Zo zie je maar weer dat je helemaal niet veel nodig hebt om een onvergetelijke spellenmiddag te creëren. En vergeet daarbij niet: less is more. Vul dus niet te veel in van tevoren, laat kinderen zelf hun fantasie gebruiken en een strakke planning is al helemaal niet nodig. Laat alles afhangen van het moment,  het weer en de energie van de kinderen, dit levert vaak veel leukere momenten op! Natuurlijk kun je zorgen voor een goede voorbereiding, maar laat het daarna los, ontspan en geniet van de vrolijke chaos in je achtertuin. Veel speelplezier!

 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.